МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ УПРАВЛІННЯ ПРОДУКЦІЄЮ
На закінчення теми вивчають проблеми управління продукцією підприємства, зокрема такі: ¾ занадто швидке старіння продукції; ¾ обґрунтованість рішень щодо широти, насиченості, глибини та гармонічності номенклатури; ¾ обслуговування покупців з різним рівнем доходів; ¾ міра ризику в процесі виведення на ринок нових товарів; ¾ товарний «канібалізм»; ¾ потреба уважного ставлення виконавців і керівництва до «деталей»; ¾ опрацювання стратегічних рішень; ¾ небажаність «сепаратизму» товарної політики. Завдання для самоконтролю 1. Дайте визначення маркетингової товарної політики та охарактеризуйте її структуру. 2. Охарактеризуйте основні атрибути товару. 3. Дайте визначення та поясніть маркетингову концепцію конкурентоспроможності товару. 4. Поясніть сутність експортного методу оцінювання конкуренто- 5. Поясніть сутність та охарактеризуйте алгоритм оцінювання конкурентоспроможності товару за його головними параметрами. 6. Поясніть логіку алгоритму розробки нової продукції. 7. Поясніть сутність поняття «новий товар». 8. Поясніть сутність трьох способів планування нової продукції, трьох рівнів створення товару. 9. Назвіть та прокоментуйте основну мету розробки підприємством нової продукції. 10. Назвіть та поясніть сутність методів розробки нової продукції. 11. Назвіть та поясніть сутність критеріїв відбору ідеї нової продукції. 12. Поясніть сутність стратегій маркетингу нової продукції. 13. Поясніть сутність позиціювання продукції. Наведіть приклади різних товарів і спробуйте побудувати їхню перцепційну карту. 14. Поясніть сутність методу побудови перцепційних карт. 15. Дайте визначення марки товару. Назвіть типи марок та поясніть актуальність цього питання в сучасній маркетинговій діяльності. 16. Охарактеризуйте роль упаковки товару в сучасній маркетинговій діяльності. 17. Охарактеризуйте методи ринкового випробування нових товарів. 18. Дайте визначення життєвого циклу продукції та охарактеризуйте його основні етапи. 19. Охарактеризуйте особливості маркетингу на різних етапах життєвого циклу продукції. 20. Назвіть головні причини, які можуть завадити успіху нової продукції на ринку. 21. Поясніть сутність та охарактеризуйте основні характеристики товарного асортименту. 22. Поясніть сутність та охарактеризуйте методи елімінування продукції. 23. Поясніть сутність та охарактеризуйте види товарної диференціації та диверсифікації. 24. Охарактеризуйте основні організаційні форми управління продукцією підприємства. 25. Назвіть основні проблеми управління продукцією підприємства. Тема 4.Маркетингова цінова політика Маркетингова цінова політика — це комплекс заходів, який включає визначення ціни, знижок, умов оплати за товари та послуги, управління цінами з урахуванням побажань та можливостей споживачів для забезпечення прибутку підприємства-виробника чи продавця. Політика цін — один з традиційних головних елементів маркетингу, оскільки ціна є: ¾ одним із головних інструментів у конкурентній боротьбі; ¾ однією з головних передумов купівлі-продажу товарів; ¾ чітко і просто вимірюваною змінною, яка постійно використовується в економічних розрахунках фірми; ¾ важливою передумовою досягнення підприємством своїх стратегічних цілей; ¾ надійним засобом зрівноважування попиту і пропонування. Вивчаючи цю тему, треба передовсім усвідомити роль та місце маркетингової цінової політики на різних типах ринку (ринках монополістичної, олігополістичної та чистої конкуренції), розібратись у її видах (пряма й опосередкована, стабільна й гнучка, щодо нових та щодо традиційних для ринку продуктів тощо). Основне питання теми — алгоритм маркетингового розрахунку цін (рис. 14).
Рис. 14. Алгоритм маркетингового розрахунку цін
Щодо першого етапу даного алгоритму треба засвоїти, що метою ціноутворення може бути: ¾ отримання фірмою максимального чи такого, що постійно зростає, прибутку; ¾ досягнення, збереження чи збільшення обсягів товарообороту, доходів від продажу, частки ринку; ¾ перемога в конкурентній боротьбі; ¾ соціальна відповідальність (забезпечення доступності товарів чи послуг з урахуванням купівельної спроможності споживачів); ¾ виживання фірми. Основними завданнями першого етапу маркетингового розрахунку ціни є врахування та обчислення відповідних обмежень, тобто чинників, які зменшують чи збільшують можливий інтервал варіацій цін (рис. 15). На другому етапі маркетингового розрахунку цін визначають дійсне значення попиту та пропонування, тобто таке, яке має місце зараз на даному ринку. Це дає змогу визначити ціну рівноваги, тобто реальну ринкову ціну за умов, коли попит дорівнює пропонуванню. Особливу увагу тут також приділяють визначенню цінової еластичності попиту, тобто чутливості споживачів до зміни цін на товари. Цінова еластичність попиту визначається за допомогою відповідних коефіцієнтів. Цінова еластичність попиту (КЕ) де КЕ — коефіцієнт цінової еластичності; Р — початкова ціна; Х — попит, який відповідає ціні Р; DР — зміна ціни; DХ — зміна попиту. Якщо 0 < КЕ < 1 — попит нееластичний і зменшуватиметься Перехресна еластичність попиту (КЕ) де ХА — початкова кількість продукту А; DХА — зміна обсягів продажу продукту А; РБ — початкова ціна продукту Б; DРБ — зміна ціни на продукт Б. Коли КЕ = 0 — продукти взаємозамінні; КЕ > 0 — продукти взаємодоповнюють один одного; КЕ < 0 — продукти не є взаємозамінними та не мають конкурентного співвідношення.
Рис. 15. Чинники, що зменшують чи збільшують можливий інтервал варіацій цін
Можливі значення коефіцієнта еластичності попиту та відповідні коментарі подано в табл. 7. Вивчаючи проблеми еластичності попиту, необхідно також знати і фактори, які впливають на її значення: взаємозамінність товарів, ставлення споживачів до зміни цін на товари, їх питома вага у витратах споживачів, категорія товару (предмет першої необхідності чи предмет розкошів), фактор часу тощо. Таблиця 7
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|