МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Роль мінеральних речовин в організмі людини
Мінеральні речовини відносяться до необхідних компонентів харчування людини, тому що забезпечують розвиток і нормальне функціонування організму. Вони є обов'язковою і складовою частиною всіх рідин і тканин організму і беруть активну участь у пластичних процесах. Найбільша частина мінеральних елементів зосереджена у твердих тканинах організму – у кістах, зубах; менша – у м'яких тканинах, крові і лімфі. У твердих тканинах переважають з'єднання кальцію і магнію, а у м'яких – кальцію і натрію. Мінеральні речовини в залежності від їхнього вмісту в організмі поділяють на макро- і мікроелементи. До макроелементів, яких в організмі порівняно велика кількість (десятки, сотні мг на 100 г живої тканині), відносяться кальцій, фосфор, магній, калій, натрій, хлор, сірка. Мікроелементи містяться в організмі в дуже малих кількостях (десяті, тисячні частки мг). В даний час 14 мікроелементів визнані необхідними для життєдіяльності людського організму: залізо, мідь, марганець, цинк, йод, хром, кобальт, фтор, молібден нікель, стронцій, кремній, ванадій. Роль мінеральних речовин в організмі людини різноманітна. Насамперед, вони беруть участь у побудові всіх тканин організму, особливо кісток і зубів, у регуляції обмінних процесів організму. У крові і міжклітинних рідинах за допомогою мікроелементів підтримується слабо лужне середовище, зміна якого відбивається на стані всього організму. Такі елементи, як кальцій, магній, натрій і калій, мають переважно лужну дію, а такі як фосфор, сірка, хлор – кислотну дію. Серед мінеральних солей, що людина одержує з їжею, особливу роль грає поварена сіль. Прісна їжа, навіть найрізноманітніша, швидко приїдається. Поварена сіль необхідна для підтримки нормальної кількості рідини в крові і тканинах, вона впливає на сечовиведення, діяльність нервової системи, кровообіг, бере участь в утворенні соляної кислоти в залозах шлунка. За день рекомендується вживати до 4- 6 м солі. Надлишкове її споживання розглядається як один з факторів гіпертонічної хвороби. Розглянемо дію основних мінеральних речовин. Кальцій входить до складу кісткової тканини, а також бере участь у різноманітних процесах обміну речовин. Кальцій міститься в молоці, молочних продуктах, сирі, яєчному білку. Фосфор не тільки бере участь в утворенні кісткової тканини, але і входить до складу нервової тканини і необхідний для нормального функціонування нервової системи. Фосфор міститься в горіхах, хлібі, крупах, м'ясі, печінці, мозку, рибі, яйцях, сирі, молоці. Солі магнію необхідні для нормальної діяльності серцево-судинної системи, особливо в літньому віці, тому що сприяють виведенню з організму надлишкової кількості холестерину. Солі магнію містяться в висівках, хлібі з борошна грубого помелу, у гречаній і ячній крупах, морській рибі. Калій сприяє нормалізації водно-сольового обміну, кислотно-лужної рівноваги в організмі. Він необхідний для нормальної діяльності м'язів, в т. ч. серця. Калій допомагає виводити з організму надлишки води і натрію. Солі калію містяться а гарбузі, кабачках, кавуна, яблуках, куразі, ізюмі. Потреба організму в залозі і міді невелика, але ці елементи дуже важливі для кровотворення. Потреба в йоді також незначна, але відсутність його в харчових продуктах приводить до порушення діяльності щитовидної залози і розвитку так називаного ендемічного зоба. Для попередження цього захворювання до повареної солі, якою забезпечується населення районів, де ґрунт і вода не містять йоду, додають деяку кількість солей йоду. Багато солей йоду в морській рибі і продуктах моря. Солі кобальту відіграють велику роль у кровотворенні, тому що кобальт входить у вітамін В12. У значній кількості вони містяться в горосі, буряку, червоній смородині, полуниці. Вода відноситься до речовин, що не утворюють енергії при її використанні в організмі. Введення в їжу необхідної кількості рідини забезпечує належний обсяг їжі, що створює почуття насичення. Добова потреба у воді для дорослих приблизно 2,5 л у добу. Значна частина цієї норми (близько 1 л) міститься в харчових продуктах, у кашах – до 80 % води, у хлібі – до 50 %, в овочах і фруктах – до 90 %. Вільна вода, що міститься в супі, компоті, молоці, чаї, кава й інших напоях, повинна складати близько 1,2 л. Утрата 20 % води призводить до смерті людини від зневоднювання.
|
||||||||
|