Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Нормативно – правова база діяльності підприємств готельного господарства України.

Тема Нормативно – правове регулювання готельної індустрії.

План.

1. Нормативно – правова база діяльності підприємств готельного господарства України.

2. Значення та основи функціонування Державної системи стандартизації. *3. Категорії стандартів: державні (ДСТУ), галузеві (ГСТУ), стандарти підприємств (СТП) і види стандартів: основоположні, на продукцію та послуги, на процеси; методи контролю (випробувань, вимірювань, аналізу, інформаційні показники стандартів.

*4. Міжнародна стандартизація

Ключові слова: сертифікація, третя сторона, відпо­відність, заява про відповідність, обов'язкова сертифікація, доб­ровільна сертифікація, система сертифікації, сертифікація систем якості, сертифікат відповідності, знак відповідності.

Рекомендована література.

1. «Правила обов’язкової сертифікації готельних послуг»

2. ДСТУ 4268:2003 «Послуги туристичні. Засоби розміщування. Загальні вимоги»

3. ДСТУ4269:2003 «Послуги туристичні. Класифікація готелів»

4. ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація»

5. ДСТУ 4527:2006 «Послуги туристичні. Засоби розміщення. Терміни та визначення».

6. Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг.

7. Молодченко Г.А., Попельнух В.М. Метрологія і тандартизація: Навчальний посібник. – Харків: ХДАМГ,

2001. – 76 с.

8. Цюцюра С.В., Цюцюра В.Д. Метрологія, основи вимірювань, тандартизація та сертифікація: Навчальний посібник. – К.: нання, 2005. – 242

9. Самойленко А.А. Сертифікація послуг: : Навч..посіб. – К.; Київ. нац.торг.-екон.ун-т, 2003. – 144с.

Метрологія і стандартизація. Конспект лекцій. Авт.: Є.С.Сєдишев. – Харків: ХНАМГ, 2008. – 84 с.

Нормативно – правова база діяльності підприємств готельного господарства України.

У сучасних умовах господарювання особливого значення набуває правове регулювання господарської діяльності в готельному господарстві, що складається із сукупності законодавчих і нормативно - технічних актів, які є складовою національної правової системи. Державна політика щодо розвитку готельного господарства як основної складової туристичної галузі та сфери послуг спрямована на поліпшення якісних критеріїв його функціонування.

 

 


 

Політика держави щодо розвитку готельного господарства, регулювання основних аспектів господарської діяльності відображена у Законах України «Про туризм», «Про захист прав споживачів», «Про стандартизацію» та ін.; постановах Кабінету Міністрів України щодо програм розвитку цього напряму господарської діяльності.

Важливе значення для функціонування підприємств готельного господарства належить сертифікації готельних послуг.

Слово «сертифікація» у перекладі з латинської (sertifico) означає - підтверджую, засвідчую. Його можна тлумачити також виходячи зі сполучення латинських слів certum - вірно і fасеге –зроблено.    

 

 


Уперше визначення поняття «сертифікація» було дано Міжна­родною організацією зі стандартизації (ІSО) у 1982 р. У відпо­відному Керівництві ІSО /ІЕС 2:1982 поняття сертифікації сформу­льоване так:

«Сертифікація відповідностіявляє собою дію, що засвідчує за допомогою сертифіката відповідності або знака відпо­відності, що виріб чи послуга відповідає визначеним стандартам чи іншому нормативно-технічному документу».    

 


На сьогоднішній день, згідно з останньою (1996 р.) редакцією Керівництва ІSО /ІЕС 2:1986, поняття сертифікації відповідності можна сформулювати так:

       
 
Сертифікація - це процедура підтвердження відповідності ре­зультату виробничої діяльності, товару, послуги нормативним вимогам, за допомогою якої третя сторона документально засвід­чує, що продукція, робота (процес) чи послуга відповідає заданим вимогам.  
 
   

 


Об’єктами обов’язкової сертифікації є готельні послуги, що надаються суб’єктами туристичної діяльності (готелі, мотелі, туристичні бази, заклади відпочинку тощо), процес надання послуг.

   
 
Обов’язкову сертифікацію готельних послуг здійснюють відповідно до обов’язкових вимог чинних нормативних документів щодо безпеки для життя та здоров’я людей, захисту їхнього майна та охорони навколишнього середовища.
 
 
Добровільну сертифікацію готельних послуг проводять відповідно до вимог, що не віднесені нормативними документами до обов’язкових.

 

 





Переглядів: 5615

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.025 сек.