Специфічна дія продуктів і страв, яка враховується при складанні раціонів для хворих
Дія
| Продукти і страви
| Продукти швидкого засвоєння
| - рідка, пюреподібна і желеподібного їжа, молокопродукти, яйця, зварені некруто, омлет;
- фрукти і ягоди
| Продукти повільного засвоєння
| - свіжий хліб; - тугоплавкі жири; - смажене м'ясо, бобові, гриби
| Продукти, що збуджують серцево-судинну та нервову систему
| - міцні чай, кава, какао, шоколад;
- бульйони, гострі страви, копченості, субпродукти редька;
- капуста, часник, цибуля, бобові
| Продукти зі слабкою сокогонною дією
| - пюреподібні та желеподібні страви, протерті овочі; - молочні продукти, молочні круп'яні супи; - відварні протерті або рубані страви з м'яса і риби; - яйця, зварені некруто, омлети; - хліб пшеничний підсушений; - неміцний чай, газовані напої; - вершкове масло, рафінована олія
| Продукти з високою сокогонною дією
| - м'ясні, рибні, грибні бульйони і соуси на них; - смажені і тушковані блюда; - солоні, копчені, консервовані, кислі продукти; - спеції, прянощі; - житній хліб і здобні вироби; - кава, чай, газовані напої
| Продукти, що стимулюють моторику ШКТ
| - продукти, що багаті на клітковину; - солоні, солодкі, кислі продукти; - газовані напої;
- холодні страви; - жири або сметана натщесерце (окремо)
| Продукти, які гальмують моторику ШКТ
| - в'язкі дубильні речовини (відвари чорниці, груш, кизилу, міцний зелений чай, какао на воді); - страви в'язкою і слизової консистенції; - теплі напої та страви
| Продукти, що збільшують гниття, бродіння в ЖКТ
| - вуглеводна їжа, багата клітковиною, С3-С4 - сахариди;
- їжа, що багата на неповноцінні білки (сполучна тканина, субпродукти другої категорії, желатин); - білки рослинного походження, особливо бобових овочів
|
Переглядів: 988 |