Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Класифiкацiя та стисла характеристика харчових виробництв

Рiзноманiтнicть видiв сировини, напрямiв використання, методiв йтехнологiчної обробки та асортименту готової про­дукції обумовлюють потребу класифiкацiї: харчових вироб­ництв за рiзними ознаками. Вона дозволяє об' єднати спорiдне­нi за класифiкацiйними ознаками виробництва в певнi групита аналiзувати їх з метою пошуку найбiльш ефективних ор­ганiзацiйних, управлiнських, технологiчних, маркетингових таiнших рiшень.

Вся сукупнiсть вiтчизняних харчових виробництв (близько 30) входить до складу аzропромuслового комплексу (АПК) - одного з найбiльш розвинутих i важливих ком­плексiв системи народного господарства України. За видом перероблюваної сировини в структурі АПК видiляють вісім пiдкомплексiв, а саме: .

1. Хлiбопродуктовuй, до складу якого входять борошно­мельне, круп'яне, макаронне виробництва та хлiбо­печення.

2. М'ясомолочнuй включає: виробництва з переробки худо­би, свиней та птицi, м'ясопереробнi пiдприємства, мо­лочне, масло- та сиропереробне виробництва, молочноконcepвнi пiдприємства.

3. Олiєжuровuй пiдкомплекс утворюють пiдприємства з виробництва олii та маргаринiв, кулiнарних та iнших жирових продуктiв.

4. Плодоовочевuй об'єднує: виробництва цукру, крохмалiв, патоки, плодоовочевих консервів та сушених плодiв i овочiв.

5. Пiдкомплекс бродuлънuх вuробнuцтв охоплюює такі ви­робництва, як пивоварiння, спиртове, дрiжджове, вино­робне, лiкеро-горiлчане, слабо- та безалкогольних на­поїв;

6. Харчосмаковuй пiдкомплекс складається з кондитерсь­кого, харчоконцентратного, соляного, чайного, кофей­ного та тютюнового виробництв.

7. Яйцепродуктовuй пiдкомплекс включає: підприємства, що займаються переробкою свiжих яєць свiйської птицi на сушенi або замороженi яєчнi продукти.

8. Підприємства рuбопродуктового пiдкомплексу займа­ються розведенням, вирощуванням, виловом i перероб­кою рибної та іншої водної сировини.

На регiональному piвнi пiдприємства пiдкомплексiв утво­рюють об'єднання, асоцiацiї, спiлки та iншi органiзацiйнi фор­ми для об'єднання зусиль у вирiшеннi проблемних питань, ко­ординацiї дiяльностi, захисту корпоративних iнтepeciв.

Узалежностi вiд способу добування i обробки сировини харчовi пiдприємства подiляють на двi групи - добувнi та пе­реробнi. Переважна бiльшicть вiдноситься до переробних. Їx дiяльнicть зводиться до первинної тa подальшої глибокої пе­реробки вихiдної сировини. І тiльки пiдприємства соляної та рибодобувної галузi вiдносяться до добувних. Iхня дiяльнiсть пов'язана пере важно з добуванням та сортуванням сировини, яку потiм використовують iншi галузi.

За способом отримання кiнцевого (цiльового) продукту підприємства можна об'єднати в чотири групи:

. пiдприємства, якi вuлучають (вибирають) один або декiлька кориснux компонентів з початкової сировини. До таких вiдносяться цукро-бурякове, борошномельне, круп'яне, крохмальне, олiйне та iншi виробництва;

. пiдприємства, якi при виробництвi цiльового продукту видаляють з сировини некорисні або надлишковi компо­ненти, тим самим концентрують, пiдвищують вміст ко­рисних. В цю групу вiдносяться такі, як: плодоовочесу­шильне, маслоробне, сироробне та деякi iншi;

. до mpemьoї групи входять пiдприємства, продукцiю якux отрuмують шляхом комбiнування рiзнux видiв сировини або промiжнux npoдукmiв. Це кондитерськi, консервні, харчоконцентратнi, чайнi, тютюновi, кофейнi вироб­ництва;

. четверту групу складають пiдприємства, що переробля­ють продукцiю інших пiдприємств, тобто продукцiю, яка вже пройшла первинну переробку (макаронне, лiкерогорiлчане, цукрорафiнадне, рибопереробне, м'я­сопереробне, маргаринове та iншi).

За ступенем (або глибиною) переробки вихiдної сировини харчовi виробництва об'єднуються в двi групи: пiдприємства з nepвинної та вторинної переробки. В першу групу входять пiдприємства, якi здiйснюють початкову (первинну) перероб­ку сiльськогосподарської сировини: цукро-бурякове, картоп­ляно-крохмальне, спиртове, ското- та птахопереробне та iншi. Пiдприєметва другої групи здiйснюють подальшу, бiльш гли­боку переробку продукції, отриманої пicля первинної перероб­ки. До них вiдноеяться такі пiдпри€метва, як лiкерогорiлчанi (перероблюють спирт), кондитерськi (викориетовують цукор, борошно та iн,), ковбаснi (переробляють м'ясо, сало), хлiбо­випiчка, макаронне виробництво (борошно, крупа).

За принципом, покладеним в основу технології вироб­ництва продукції, можна видiлити:

. пiдприємства, технології якux базуються на процесах бродіння. Це пивоварiння, виноробство, виготовлення м'яких та твердих сирiв, хлiбовипiчка, кисломолочне виробництво тощо;

. пiдприємства, заснованi на використаннi механічної або термiчної обробки: борошномельне, круп'яне, макарон­не, консервне виробництва;

. фiзико-хiмiчнi виробництва - такі, що використовують фiзико-хiмiчнi перетворення сировини (екстрагування, розчинення, дифузiю, адсорбцiю та iн.). Це пiдпри­ємства з виробництва цукру з буряка, лiкеро-горiлча­ної, безалкогольної продукцiї.

. хімічні виробництва - заснованi на використаннi суто хiмiчних перетворень сировини: маргаринове, крохма­ле-патокове, виробництво гiдролiзатiв, синтетичних барвникiв, ароматизаторiв, смакових та пiдсолоджую­чих продуктiв.

За побудовою технологiчних лiнiй або органiзацiйною структурою виробництва подiляють на послiдовнi, паралельні i комбiнованi. Пiдприємствами, або лiнiями з послiдовною струк­турою вважаються такі, в яких потiк сировини та матерiалiв послiдовно проходить весь ланцюг технологiчних операцiй, аотримувана продукцiя за складом компонентiв суттєво невiдрiзняється вiд початкової сировини. Наприклад, виготов­лення плодоовочевих консервів, швидкозаморожених про­дуктiв, цукрорафiнадне виробництво.

До пiдприємств з паралельною структурою вiдносяться такі, що переробляють багатокомпонентну сировину або сумiшi видiв сировини на декiлька вapiaнтів готової продукції.

Наприклад, переробка зерна на борошно i крупи; переробка плодiв на соки, компот и, варення тощо. У цьому випадку пере­робнi цехи на певних технологiчних стадiях мають паралельнi технологiчнi лiнil, а на фiнiшних операцiях цi паралельнi пото­ки об'єднуються в один.

Пiдприємства з комбiнованою структурою вuробнuцтва поєднують принципи побудови технологiчних лiнiй двох пер­ших груп пiдприємств.

 


Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  3. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  4. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  5. Абстрактна модель оптимального планування виробництва
  6. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  7. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  8. Автокореляційна характеристика системи
  9. Автоматизація виробництва
  10. Аграрне виробництво і його особливості
  11. Акти за формою Н – 5, Н – 1 та НПВ. Нещасні випадки пов’язані з виробництвом і не пов’язані з виробництвом.
  12. Альтернативні можливості виробництва масла і тракторів




Переглядів: 1552

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Проблема забезпечення харчових виробництв сировиною та шляхи її вирiшення | Історiя розвитку технології харчових виробництв

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.