Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Хiмiчнi елементи, якi мiстяться в органiзмi

(з "Прикладної бiохiмiї" Морзе)

Хімічні елементи Де містяться Атомна вага
Гідроген У всіх тканинах і лімфі 1,008
Літій У легенях 6,941
Карбон У тканинах і лімфі 12,011
Нітроген У тканинах і лімфі 14,007
Оксиген У тканинах і лімфі 16,000
Фтор У кістковій тканині 19,000
Натрій У тканинах і лімфі 23,000
Магній У клітинах мозку, м’язів і серця, менше — у легенях, нирках, печінці і залозах 24,305
Силіцій У кришталиках ока 0,05%, у м’язах - 0,002% і в шкірі - 0,004% 28,086
Сульфур У волоссі — 0,5%, у печінці — 0,9% 32,066
Хлор У протоплазмі клітин, у крові — 0,2%, у нирках — 0,1%, у жовчі — 0,01% 35,453
Калій У протоплазмі клітин, у сивороватці крові — 0,2% у вигляді солей калію 39,100
Кальцій У ядрах клітин 40,078
Манган У сполуках із залізом у багатьох тканинах 54,938
Ферум У крові і тканинах 55,847
Кобальт У крові 58,933
Нікель У крові 58,69
Купрум У нирках, печінці й у крові 63,546
Цинк У печінці від 0,001% до 0,007% 65,39
Арсен У щитовидній залозі — 0,000007, у мозку — 0,000001%, у печінці — 0,000001% 74,922
Іод У щитовидній залозі — 0,04%, у печінці — 0,001%, у мозку — 0,002% 126,90

 

Таблиця 12.

 

Хiмiчнi елементи органiзму людини вагою 150 фунтiв (1 фунт=453,6 г)

(з книги Келлога "Нова дiєтологiя")

 

Оксиген близько 65%, або 90 фунтів
Карбон близько 18%, або 36 фунтів
Гідроген близько 10%, або 14 фунтів
Нітроген близько 3%, або 3,5 фунтів
Кальцій близько 1,5%, або 3,75 фунтів
Фосфор близько 1%, або 1,4 унції (унція=28,3 г.)
Калій близько 0,35%, або 3 унції
Сульфур близько 0,25%, або 3,5 унції
Натрій близько 0,15%, або 1,5 унції
Хлор близько 0,15%, або 1,5 унції
Магній близько 0,05%, або 4,0 унції
Ферум близько 0,004%, або 1,6 унції
Силіцій незначна кількість 1,4 унції
Іод незначна кількість
Манган у сполуках із залізом у багатьох тканинах

 

Вода, мінеральні речовини, деякі органічні речовини можуть всмоктуватися в кров у незмінному вигляді. Разом з тим організм людини не може безпосередньо засвоювати білки, вуглеводи, жири та інші речовини без попередньої їхньої обробки. Цю найважливішу функцію в організмі здійснює травна система.

Травлення — це складний біохімічний процес, в якому беруть участь різноманітні травні ферменти, завдяки яким гідролізуються полімерні нерозчинні продукти на розчинні, що легко всмоктуються в кров і лімфу та засвоюються організмом.

Основними поживними речовинами, які надходять з їжею, є білки, які виконують в організмі, головним чином, пластичну (будівельну) функцію, вуглеводи і жири є переважно енергетичними речовинами. Велику роль відіграють вітаміни, органічні кислоти, мінеральні речовини, без яких неможливе засвоєння речовин в організмі.

Харчові продукти раціону людини поділяються на тваринні і рослинні. Тваринні продукти є джерелом пластичних (за рахунок білків) і енергетичних (за рахунок жирів) речовин. До них відносяться: м’ясо і м’ясні продукти, риба і рибні продукти, молоко і молочні продукти, яйця і продукти із них. Жири тварин надходять в організм, головним чином, у вигляді вершків, вершкового масла, свинячого сала, жирного м’яса птахів, риби. Рослинні продукти представлені зерновими, бобовими рослинами (крупа, борошно, хліб), а також овочами, фруктами, ягодами, які є джерелом біологічно активних речовин — вітамінів, ферментів, мікроелементів (заліза, міді, йоду, кобальту тощо). Крім того, ці продукти містять клітковину, пектинові речовини та інші вуглеводи, органічні кислоти.

В організмі людини під впливом травних соків у травному каналі білки розщеплюються на амінокислоти, жири — на гліцерин і жирні кислоти, вуглеводи — на моносахариди. Основна роль у розщепленні поживних речовин належить ферментам, під впливом яких нерозчинні і не здатні всмоктуватись складні речовини перетворюються в розчинні і легкозасвоювані прості речовини. Ферменти - певний клас білків, що прискорюють біохімічні реакції (біокаталізатори). Вони виробляються секреторними клітинами травних залоз, які містяться в слизових оболонках рота, шлунка, кишечнику тощо, а також підшлунковою залозою. У травний тракт ферменти надходять у складі слини, шлункового, підшлункового та кишкового соків. Кількість і склад ферментів відповідає особливостям спожитої їжі. Наприклад, якщо в ній багато білків - зростає кількість ферментів, що розщеплюють їх до амінокислот. Ферменти діють тільки на місці свого утворення: ферменти слини - у ротовій порожнині, ферменти залоз шлунка - в його порожнині, ферменти підшлункової залози - у порожнині тонкої (дванадцятипалої) кишки.

При розкладанні поживних речовин вивільнюється багато енергії АТФ, потрібної для життєдіяльності організму. В різні періоди життя людині потрібна різна кількість енергії. Наприклад, організм дитини, який росте і розвивається, потребує її набагато більше, ніж організм дорослої людини.

Неперетравлені рештки харчових мас видаляються із травного каналу у вигляді калу. З ним виводяться солі, пігменти, шкідливі для організму речовини.

 


Читайте також:

  1. Економічна система, її сутність, структурні елементи, закони розвитку. Місце і роль людини в економічній системі.
  2. Неметалічні елементи, їх прості речовини і сполуки
  3. Поняття про ряди динаміки. їх елементи, види та правила побудови.
  4. Світова валютна система: поняття, основні елементи, етапи становлення.
  5. Структура, або внутрішня форма норми права - ця внутрішня будова норми права, що виражається в її поділі на складові елементи, зв'язані між собою.
  6. Фактори виробництва — це всі необхідні елементи, які використовуються для виробництва матеріальних і духовних благ.




Переглядів: 593

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Біологічне значення травлення | Система органів травлення. Травлення в ротовій порожнині

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.