Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ I ПАЛЬНОГО, ПОВ'ЯЗАНИХ З РОБОТОЮ КОРМОЦЕХУ

Воду в кормоцеху використовують для приготування кормів, миття машин і підлоти, одержання пари та побутових потреб. Добові витрати води; В становлять:

В = Вк + Вп + Во + Вм + Вб, (3.22)

де Вк — витрати води на приготування корму, кг; В„ — витрати води на оде ржання пари, кг; Во та Вм — витрати води на миття обладнання та підлоги, кг; Вб — витрати води на побутові потреби, кг.

На приготування кормів витрачається води:

Вк = (3.23)

де Gдобі — кількість і-го корму, приготування якого потребує витрат води, кг; qві — норма витрат води на приготування і-го корму, кг/кг; k — кількість компонентів, обробка яких потребує води.

Так, залежно від обсягу роботи чи кількості споживачів та прийнятих норм витрат води (дод. 9), розраховують й інші складові рівняння (3.22).

Витрати води на одержання пари П визначають за потребою останньої. Пара може витрачатися на запарювання кормів Пк, підігрівання води Пв, опалювання приміщень По тощо відповідно до питомих норм (дод. 10):

П = Пк + Пв+ По (3.24)

Подача води Qв у кормоцех з урахуванням коефіцієнта її погодинної нерівномірності становить:

Qв = (3.25)

де Тдоб — тривалість роботи кормоцеху протягом доби, год; αг — коефіцієнт погодинної нерівномірності, αг =2—4.

За показником Qв, розраховують діаметр мережі водопроводу.

Паливо у кормоцеху в основному витрачається для одержання пари. Кількість умовного палива Gт визначається за формулою:

Gт= (3.26)

де iп, ік — тепломісткість відповідно пари при тиску 130- 170 кПа, Дж/кг, та конденсату. Числове значення ік дорівнює температурі конденсату (τк = 60—80 °С); Ат — теплотворна здатність умовного палива, АТ = 1680 кДж/кг; )ηк — коефіцієнт корисної дії котла, ηк= 0,35—0,5.

Добові витрати електроенергії ЕД визначають за формулою:

ЕД = (3.27)

де Ni — потужність електропривода і-ї машини, кВт; ti — тривалість циклу роботи i-ї машини, год; КД — кількість включень і-ї машини протягом доби.

ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ КОРМОЦЕХУ 1 ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ ПРАЦІВНИКІВ

Для своєчасної підготовки кормів до згодовування (роздавання) й ефективного використання кормоцеху необхідно раціонально узгодити роботу всього комплекту машин та обладнання цього об'єкта. Це досягається розробкою відповідного графіка (рис. 3.6).

Побудову такого графіка починають проти ходу технологічного процесу, узгоджуючи завантаження приготовленої кормосуміші в кормороздавач із початком годівлі тварин за розпорядком дня ферми. Початок і тривалість кожного циклу роботи кожної машини на графіку визначаються на основі вихідних та розрахункових даних: тривалість роботи відповідної технологічної лінії, необхідна кількість машин того чи іншого призначення в лініях кормоцеху, кількість циклів кормоприготування на добу.

Щоб раціонально без перевантаження використовувати машини та лінії електропередачі відповідно до графіка узгодження роботи обладнання кормоцежу, необхідно побудувати графік споживання електроенергії. Для цього за кожну годину роботи машин визначають їж загальну споживану потужність і в заданому масштабі відкладають по вертикалі. В результаті одержують діаграму

споживання електроенергії протягом доби. Площа цієї діаграмні (добуток споживаної потужності ла тривалість роботи обладнання) відображає графік витрат енергії на приготуваная кормів.

Аналізуючи характер діаграми споживаної потужності, можна вносити відповідні зміни в режим роботи кормоцеху чи окремих його ліній, наприклад, у разі потреби вирівнювання або зниженшя сумарного рівня споживання енергії кормоцехів протягом дня.

За побудованим графіком роботи машин і обладнання визначають також загальну тривалість роботи кормоцеху, встановлюють необхідну кількість робочих змін. Ці дані є базою для розрахунку кількості обслуговуючого персоналу кормоцеху.

Необхідну кількість обслуговуючого персоналу кормоцеху Nоб розраховують за формулою:

Nоб = (3.28)

 

 

 
 

Де tоп - час операційної роботи, год; tпз - час на підготовчо-заключні операції, код; tін - час виконання інших робіт, год; tТО -час, що витрачається на технічне обслуговування машин, год; Ізм - тривалість робочої зміни одного працівника, год.

 

Рис 3.6. Графіки узгодження роботи машин та обладнання, (а), споживаної потужності (N) і витрат енергії (E) при приготуванні кормів (б).

 

Тривалість приготування кормів (операційна робота кормоцеху tоп) зумовлюється необхідною продуктивністю технологічних ліній та кількістю відповідного обладнання в лініях і визначається за рівнянням (3.6) або графіком роботи обладнання кормоцеху (див. рис. 3.6) як сумарний час циклів кормоприготування протягом доби. Інші складові затрати часу обчислюють так:

де Рпз, Рін, РТОвідповідно відсоток від іоп на підготовчо-заключні та інші роботи, проведення технічного обслуговування машин.

Нормативні дані стосовно цих видів робіт наведено в таблиці 3.4.

4. РОЗДАВАННЯ КОРМІВ

4.1. ЗООТЕХНІЧНІЙ ВИМОГИ І КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ

Ефективність годівлі тварин і птиціі суттєво залежить від вирішення питань щодо роздавання кормів. Цей процес за трудомісткістю займає від 25 до 35 %, всіх затрат праці на виробництво молока або м'яса. В процесі доставки і роздавання кормів виконується значний обсяг робіт. "Так, на кожні 100 голів великої рогатої худоби потрібно щодоби роздавати 3—4 т кормів, на кожну 1000 голів свиней — до 10 т, причому весь кормовий вантаж потрібно своєчасно доставляти і нормовано розподіляти між тваринами. Порушення цих умов різко знижує ефективність інших зоотехнічних заходів.

Зазначені положення підкреслюють особливе значення механізації процесу роздавання корміів. Засоби механізації цього процесу повикші задовольняти таким вимогам:

· забезпечувати задану точність дозувашія та рівномірність видачі всіх видів кормів;

· мати можливість дозувати корм кожній тварині окремо або групі тварин;

· робочі органи кормороздавача не повинні погіршувати якість (додаткове подрібнення, забруднення тощо) чи допускати втрати кормів;

· не створювати небезпеки для тварин і обслуговуючого персоналу, бути простими в експлуатації та обслуговуванні, надійними і довговічними в роботі.

Допустимі відхилення від заданої норми видачі для стеблових кормів повинні бути в межах ± 15 %, а концентрованих — ± 5 %. Незворотні втрати корму в процесі роздавання не повинні перевищувати 1 %.

Тривалість циклу роздавання кормів в одному приміщенні мобільними засобами не повинна перевищувати 30 хв, а стаціонарними — 20 хв.

Кормороздавачі повинні відзначатися універсальністю щодо можливості роздавання різних видів кормів у межах однієї ферми та регулювання норми видачі від мінімального до максимального значення, а також високою продуктивністю; не створювати надмірного шуму в приміщенні; легко очищатися від залишків корму та бруду; мати строк окупності не більше двох років і коефіцієнт готовності не менше 0,98.

Рівномірність та норму роздавання кормів визначають візуально або методом зважування проб, зібраних із метрових ділянок годівниці.

 




Переглядів: 732

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | ТЕХНОЛОГІЧНІ СХЕМИ ТА УМОВИ ВИБОРУ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.