Бере участь у процесах внутрішньоклітинного та міжклітинного обміну, в підтримці осмотичного тиску протоплазми і біологічних рідин організму, у водному обміні.
Потрапляє в організм переважно у вигляді хлориду натрію (кухонної солі).
Хлор
Регулює осмотичний тиск в клітинах та тканинах, нормалізує водний обмін, бере участь в утворенні соляної кислоти в шлунку.
Потреба в хлорі задовольняється за рахунок хлориду натрію (кухонної солі).
Сірка
Необхідний структурний елемент деяких амінокислот, входить до складу інсуліну, бере участь в його утворенні.
Яловичина, свинина, морський окунь, тріска, ставрида, яйця, молоко, сир
Мікроелементи — це група хімічних елементів, присутніх в організмі людини і тварин у малих концентраціях. Добова потреба в них виражається в міліграмах або частках міліграма. Мікроелементи мають високу біологічну активність та необхідні для життєдіяльності організму. До таких мікроелементів належать залізо, мідь, кобальт, нікель, марганець, стронцій, цинк, хром, йод, фтор. Нестача цих речовин у харчуванні може призвести до структурних та функціональних змін в організмі, а їх надлишок має токсичну дію. Найбільш дефіцитні мінеральні елементи в їжі людини — кальцій та залізо. Основні властивості мікроелементів наведені в табл. 2.4.
Таблиця 2.4 Значення мікроелементів для організму людини
Мікро-
елементи
Функції мікроелемента в організмі
Продукти харчування, що містять мікроелементи
Залізо
Міститься в гемоглобіні крові, бере участь в окисно-відновних процесах, входить до складу ферментів, стимулює внутрішньоклітинні процеси обміну.
Необхідна дня синтезу гемоглобіну, ферментів, білків, сприяє нормальному функціонуванню залоз внутрішньої секреції, виробленню інсуліну, адреналіну.
Печінка, морські продукти, зернові, гречана та вівсяна крупи, горіхи.
Кобальт
Активізує процесії утворення еритроцитів і гемоглобіну, вшиває на активність деяких ферментів, бере участь у виробленні інсуліну, необхідний для синтезу вітаміну В
Морські рослини, горох, буряк, червона смородина, полуниці.
Нікель
Стимулює процесії кровотворення.
Морські продукти.
Марганець
Бере участь у процесах утворення кісток, кровотворенні, функціях ендокринної системи, обміні вітамінів, стимулює процесії росту.
Злакові, бобові, горіхи, чай, кава.
Йод
Бере участь в утворенні гормону щитовидної залози — тироксину, який контролює стан енергетичного обміну, активно вмиває на фізичний і психічний розвиток, обмін білків, жирів, вуглеводів, водно-сольовий обмін.
Морська вода, морські риби (тріска), креветки, Морська капуста.
Фтор
Бере участь у розвитку зубів, утворенні кісток, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін.
Риба, баранина, телятина, вівсяна крупа, горіхи.
Цинк
Входить до складу багатьох ферментів, інсуліну, бере участь у кровотворенні, синтезі амінокислот, необхідний для нормальної діяльності ендокринних залоз, нормалізує жировий обмін.
Неправильне харчування суттєво знижує захисні сили організму і працездатність порушує процеси обміну речові вин, призводить до передчасного старіння і може спричиняти виникнення багатьох захворювань, зокрема інфекційного характеру.
Надмірне харчування, особливо в сполученні з нервово-психічною напругою, малорухливим способом життя, вживанням алкогольних напоїв і курінням, може призвести до виникнення багатьох захворювань. Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) до захворювань, пов'язаних з надмірною вагою, віднесені * атеросклероз, * серцево-судинні порушення, * гіпертонія, * ожиріння, * жовчнокам'яна хвороба, * цукровий діабет та інші. Переїдання досить часто буває причиною захворювань органів кровообігу.
Раціональним вважається таке харчування, яке забезпечує нормальну життєдіяльність організму, високий рівень працездатності і опору впливу несприятливих факторів навколишнього середовища, максимальну тривалість активного життя.