МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Організація основних виробничих процесів в рослинницві
За послідовністю виконання технологічних операцій у процесі виробництва продукції рослинництва можна виділити чотири основних періоди: - основний обробіток ґрунту і внесення добрив; - передпосівний обробіток ґрунту і сівба; - догляд за посівами; - збирання врожаю. Серед робіт по підготовці ґрунту найбільш енергомісткою є оранка. На неї припадає близько третини витрат енергетичних потужностей у рільництві. Від якості оранки залежить якість подальшого обробітку грунту: культивації, боронування, вирівнювання. Організація процесу оранки передбачає: підготовку до роботи агрегату; регулювання всіх корпусів плуга і передплужника на однакову глибину; кріплення борін таким чином, щоб забезпечити перекриття плуга. Оранка з одночасним боронуванням дозволяє поліпшувати якість обробітку, зберігає вологу. В практиці застосовується відвальний і безвідвальний обробіток грунту. Відвальна оранка виконується всклад і врозгін. Всклад - коли агрегат починає роботу із центру загінки і рухається за годинниковою стрілкою. Врозгін - коли перший прохід агрегату здійснюється з краю загінки з правої сторони і з поворотом проти годинникової стрілки. Способи руху агрегатів вибирають залежно від конфігурації рельєфу і площі ділянки. Основним способом оранки є петльовий або безпетльовий з чергуванням загонів. Для зменшення кількості звальних гребенів і роз'ємних борізд оранку непарних загінок проводять всклад, а парних - врозгін. До оранки ставляться наступні вимоги: - дотримання агротехнічних строків; - забезпечення глибини оранки та її рівномірності; - добре подрібнення скиби і прилягання стикових гребенів; - прямолінійність борозен; - добре загортання органічних добрив і пожнивних рештків; - мінімальна кількість розгінних борозен і звальних гребенів; - добре розорювання кінців гонів і поворотних смуг. До початку оранки плуг необхідно підготувати і відрегулювати на відповідну глибину оранки. В процесі роботи необхідно контролювати глибину оранки, її перевіряють у відкритій борозні борозноміром або двома лінійками з поділками. Також необхідно вести контроль якості загортання рослинних решток, пухкості і гребенистості грунту. Технологічний процес підготовки і внесення добрив поєднує в собі три складових: технологію, систему машин і організацію процесу. Організація технологічного процесу із підготовки і несення добрив залежить від видів добрив і способів їх внесення. Добрива за способом приготування поділяються на місцеві і промислові, за складом – на органічні і мінеральні. Існують наступні способи внесення добрив: – основне - внесення добрив перед сівбою або садінням культур; – припосівне - внесення добрив одночасно із сівбою або садінням культур; – підживлення - внесення добрив під час вегетації рослин. Крім цього внесення добрив може бути суцільне (розкидне), місцеве (локальне), а також поверхневе і глибоке. Організація технологічного процесу з підготовки і внесення добрив ґрунтується на дотриманні агротехнічних вимог, направлених на раціональне і ефективне їх використання: найбільш повне зберігання поживних речовин; усунення втрат добрив; перетворення поживних речовин добрив на більш доступні для рослин форми; набування ними кращих фізико-механічних властивостей; найбільш рівномірний розподіл добрив тощо. Агротехнічні вимоги до процесів приготування та внесення органічних добрив передбачають: - зберігання гною холодним способом, при якому після видалення з тваринницьких приміщень його укладають і добре ущільнюють у гноєсховищах або закладають у великі ущільнені польові бурти; - дотримання технології виготовлення торфогноєвих компостів; - швидкому загортанні розкиданих органічних добрив на полі (в міру можливості у той же день); - дотриманні норми внесення і рівномірності розкидання на полі. Агротехнічні вимоги до процесів підготовки та внесення мінеральних добрив передбачають: - забезпечення транспортування добрив без втрат у транспортних засобах, що мають пристрій для захисту від опадів; - зберігання добрив в окремих засіках за видами; укладання добрив, що злежуються в невисокі бурти; добрива в мішках укладати в штабелі; - для зберігання добрив використовувати сухі провітрювані приміщення; змішування добрив проводити за спеціально розробленими правилами; - дотримуватись норми і рівномірності внесення добрив, глибини загортання. Основними видами робіт при внесені мінеральних добрив є: подрібнення, навантаження у транспортні засоби, транспортування до місця внесення та внесення у грунт за допомогою різних розкидачів і сівалок. Заготівля, транспортування та внесення мінеральних і органічних добрив є складним і трудомістким процесом. Передпосівний обробіток ґрунту - один із най важливих елементів ресурсоощадної технології. Основним завданням передпосівного обробітку ґрунту є створення структурно-агрегатного складу поверхневого шару ґрунту. Передпосівний обробіток ґрунту: - боронування – для розпушування поверхневого шару ґрунту; - культивація – дає змогу розпушити та знищити сходи бур’янів, поліпшити водний та повітряний режим ґрунту - дискування; - коткування та інші прийоми його вирівнювання (виконують для ущільнення ґрунту і “підтягування” вологи до глибини залягання насіння). Боронування і культивація часто поєднується в одному процесі; скорочуються затрати праці, зменшується ущільненість ґрунту, поліпшується якість обробітку. Дискування, коткування здійснюються з метою запобігання висушуванню ґрунту після збирання врожаю, збереження в ньому вологи, знищення бур’янів, хвороб та шкідників. Сівба – найвідповідальніший прийом. Її треба проводити в оптимальні і стислі строки, дотримуючись норми висіву насіння і глибини його загортання, прямолінійності сівби та стандартної ширини міжрядь. Марку сівалки і склад агрегату вибирають з урахуванням зони використання, способу сівби, культури, періоду сівби. При догляді за посівами залежно від їх стану проводять: розпушення ґрунту; підгортання; підживлення рослин, їх обприскування і обпилення (гербіциди – проти бур’янів, пестициди – шкідники, фунгіциди – хвороби, ретанданти – регулятори росту). Збирання врожаю – найбільш відповідальний і напружений процес виробництва, необхідно виконати велику кількість різноманітних операцій в стислі строки. З метою запобігання втрат зернові культури необхідно зібрати за 8-12 днів. Передзбиральні заходи: визначення строків і способів збирання; система машин; підготовка поля (обкошування, розбивка полів на загінки);маршрути руху агрегату;обслуговування агрегатів та ін. До комплексу робіт із збирання культур входять: комбайнове збирання, транспортування, збирання соломи і полови, лущення стерні, механічна доочістка.
Читайте також:
|
||||||||
|