Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Визначення структури стада

Структура стада тваринницької ферми – це процентне співвідношення кількості тварин в кожній статево-віковій групі тварин до загальної чисельності їх поголів’я на фермі. Структура стада залежить від спеціалізації ферми, техніки розведення, величини поголів’я для ремонту стада та організації відтворення поголів’я.

Структура стада ферми (комплексу) великої рогатої худоби

Залежно від напрямку розвитку ферми великої рогатої худоби можуть мати різну структуру стада. Для комплексів і ферм по виробництву молока і яловичини структура стада наведена в додатку 4.1.3.

Згідно із спеціалізацією (додатку 4.1.4) на спеціалізованих молочних комплексах І типу поголів’я корів може становить до 90%, нетелей – 5% і ново народжених телят які утримуються лише перші 20 днів, а потім передаються на спеціалізовані ферми по вирощуванню ремонтного та над ремонтного молодняку – 5%,. На спеціалізованих молочних комплексах ІІ типу передбачається питома вага корів – 60%, нетелей – 10% і телят до 6-ти місячного віку – 30%. Передавання відбувається на спеціалізовані ферми бугайців у 20-ти денному віці для дорощування і відгодівлі, а телиць у 6-ти місячному віці – для вирощування ремонтних телиць. На молочних фермах ІІІ типу поголів’я корів складає 50%, бугайці у 6-ти місячному віці передаються в спеціалізовані господарства по відгодівлі на м'ясо, а всі телиці вирощуються на фермі. На молочних фермах IV типу весь молодняк вирощується на фермі і поголів’я корів в структурі стада становить 36%. Відповідно до типів спеціалізації молочних комплексів (ферм) в таблиці 4.1.2 наведені коефіцієнти для визначення кількості скотомісць для розміщення різних статево-вікових груп великої рогатої худоби. Кількість вікових груп визначається відповідно до специфічних умов господарства і раціонів годівлі тварин.

На підприємствах з потоково-цеховою системою виробництва молока при визначенні кількості скотомісць в окремих цехах використовують такі коефіцієнти:

1) цех сухостійних корів - 0,25

в тому числі для корів - 0,14

для нетелей - 0,11

2) цех отелення - 0,12

в т.ч. передотельна секція - 0,04

отельна секція - 0,01

післяотельна секція - 0,07

3) цех роздоювання і запліднення - 0,25

4) виробництва молока - 0,50

5) секція телят профілакторію - 0,06

Кількість скотомісць в приміщеннях для груп тварин визначають множенням розміру (потужності) підприємства на розрахункові коефіцієнти.

Структура стада свинарських ферм і комплексів

В залежності від напрямку і спеціалізації в господарствах складається відповідна структура стада (додаток 4.1.5), що виражається в процентному співвідношенні тварин у різних виробничих групах.

У племінних господарствах менше поросят-сисунів і більше ремонтного молодняку, чим на репродуктивних фермах. У репродукторах кількість кнурів може значно знижуватися в наслідок застосування штучного запліднення. Невелика частина приходиться на частку ремонтного молодняку і молодняку на відгодівлі, тому що молодняк реалізують у віці 3,5-4 місяці. Основне поголів'я складають поросята-сисуни і відлучені.

У господарствах із закінченим циклом виробництва свинини є свині усіх виробничих груп. При ранньому відлученні поросят і цілорічному використанні свиноматок їхня питома вага в стаді, як правило, нижче, ніж у племінних господарствах. У зв'язку з тим, що племінний молодняк завозять із племінних господарств, кількість тварин цієї групи не значна. Більш половини всього поголів'я становлять свині на відгодівлі.

Структура стада овець

Правильна структура стада щодо співвідношення статево-вікових груп забезпечує нормальне його зростання і своєчасну заміну старих, хворих, низькопродуктивних тварин (додаток 4.1.6). Структура стада залежить від напрямів вівчарства – племінного чи товарного. У племінному тонкорунному стаді за умови вибракування вівцематок 16-20 % і виході ягнят 110-120 % питома вага вівцематок повинна бути 50-52 % поголів’я. На товарних фермах м’ясо-вовнового напряму, де весь молодняк, за винятком необхідного ремонту, відгодовують і забивають на м’ясо, кількість вівцематок на кінець року становить 60-75 %. Смушковому вівчарстві, де значну кількість народжених баранчиків і частину ярочок забивають на смушки, питома вага вівцематок у стаді близько 80 %.

Структура поголів’я птиці

Структура поголів’я стада птиці визначається з врахуванням перспективи розвитку галузі і орієнтована на кінцевий результат випуску продукції. В залежності від напрямку розвитку ферми існує декілька типів структур стада. Структура поголів’я птиці на різних фермах і фабриках приведена в додатку 4.1.7.


Читайте також:

  1. CMM. Визначення моделі зрілості.
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  4. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  5. III. Процедура встановлення категорій об’єктам туристичної інфраструктури
  6. Ocнoвнi визначення здоров'я
  7. S Визначення оптимального темпу роботи з урахуванням динаміки наростання втоми.
  8. А. Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження.
  9. Адаптація організаційної структури до стратегії
  10. Адаптивні організаційні структури управління.
  11. Алгебраїчний спосіб визначення точки беззбитковості
  12. Алгоритм визначення проекцій точок на поверхнях обертання




Переглядів: 3372

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Організація праці і обов'язки свинарів-операторів | Норми годівлі і складання раціонів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.