МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Народногосподарське значення овочевих культур.Овочівництво - галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням овочів. Овочі — це соковиті органи (коренеплоди, бруньки, пагони, стебла, листки, суцвіття, плоди, цибулини, корені) одно-, дво- та багаторічних культур, які використовують як продукти харчування і сировину для технічної переробки. Розрізняють овочівництво відкритого ґрунту (в польових умовах) і закритого ґрунту (в теплицях, парниках тощо). В Україні у відкритому ґрунті вирощують близько 300 сортів 55 овочевих і баштанних культур. Серед них багато цінних, але малопоширених. Найбільш поширені 18-20 видів. Овочі - незамінний продукт харчування людини, бо вони постачають її організмові такі речовини, яких немає або недостатньо є в інших продуктах харчування, а саме: вітаміни, ферменти та інші біологічні стимулятори, солі, органічні кислоти, фітонциди, ароматичні речовини тощо. Овочі містять також легкозасвоювані білки, жири, вуглеводи, які є джерелом енергії. Проте овочі містять багато води (65-95%), тому калорійність їх низька. Споживання овочів позитивно впливає на перебіг в організмі людини фізіологічних процесів, наприклад, регулюється діяльність нервової системи, органів внутрішньої секреції, органів виділення тощо. Багато овочів запобігають захворюванням і є ефективними заходами лікування людини. Такі культури як цибуля, часник, кріп, редька містять фітонциди і мають бактерицидні властивості. Капуста ефективна при лікуванні виразки шлунку, атеросклерозу, захворювань печінки; зелені овочі - недокрів'я, ожиріння, для посилення роботи серця. Столові буряки містять антоціан (синій пігмент), який сприяє регулюванню кров'яного тиску. Моркву рекомендують вживати при недокрів'ї та погіршенні зору. Пектин і клітковина овочів та фруктів сприяють виведенню з організму шкідливих речовин. Важливою складовою частиною овочів є мінеральні солі, які є головною складовою золи овочів, що має лужну реакцію. Саме тому вони нейтралізують і виводять кислоти, що надходять в організм людини з м'ясом, яйцями, хлібом тощо. Споживання овочів сприяє урівноваженню кислотно-лужного середовища в організмі. Цю властивість овочів використовують для лікування деяких хвороб. В овочах є значна кількість калію, заліза, фосфору, кальцію тощо. Вважають, що людина повинна споживати за рік 128-164 кг овочів, в тому числі 20 кг баштанних плодів. На Україні одна людина споживає в середньому близько 100 кг овочів. Споживання овочів у різних країнах неоднакове. Наприклад, у Франції споживання за рік овочів становить 135-140 кг, США 110-115 кг. Для збільшення виробництва свіжих овочів у несезонний період і забезпечення населення плодово-овочевою продукцією протягом зимового і весняного періодів велике значення мають збільшення площ закритого ґрунту, зберігання овочів, плодів і ягід у свіжому і замороженому вигляді, а також переробка їх. Читайте також:
|
||||||||
|