Розділ 2. СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
Суть інноваційної діяльності
Інноваційна діяльність (ант. іnnovation – введення новинок, нововведення) – діяльність, спрямована на використання й комерціалізацію результатів наукових досліджень і розробок, випуск на ринок нових конкурентоспроможних товарів і послуг.
Об'єктом інноваційної діяльності є інновація. Слід розрізняти терміни «новація» і «інновація».
Новація (лат. novatio – оновлення, зміна) – продукт інтелектуальної діяльності людей, оформлений результат фундаментальних, прикладних або експериментальних досліджень у будь-якій сфері людської діяльності, спрямований на підвищення ефективності виконання робіт.
Інноваційний лаг – період між появою новації та її впровадженням.
З моменту прийняття новації до реалізації й розповсюдження вона набуває нової якості, тобто стає інновацією. У світовій економічній літературі існує багато визначень інновації, причому вітчизняні науковці синонімом терміна «інновації» вважають термін «нововведення». Термін «інновація» запровадив австрійський економіст Йозеф Шумпетер (1883–1950), який у 1912 р. у праці «Теорія економічного розвитку» вжив словосполучення «нова комбінація».
Інновація (нововведення) – кінцевий результат інноваційної діяльності, що отримав втілення у вигляді виведеного на ринок нового або вдосконаленого продукту, нового або вдосконаленого технологічного процесу, що використовується у практичній діяльності, або нового підходу до соціальних послуг.
У Законі України «Про інноваційну діяльність» зазначено, що об'єктами інноваційної діяльності є:
– інноваційні програми й проекти;
– нові знання та інтелектуальні продукти;
– виробниче обладнання та процеси;
– інфраструктура виробництва й підприємництва;
– організаційно-технічні рішення виробничого,
– адміністративного, комерційного або іншого характеру, що
істотно поліпшують структуру й якість виробництва й (або) соціальної сфери;
– сировинні ресурси, засоби їх видобування й перероблення;
– товарна продукція;
– механізми формування споживчого ринку та збуту товарної продукції.