МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||
КАРБОНОВІ КИСЛОТИ ТА ЇХ ПОХІДНІ
Контрольні питання
1. Охарактеризуйте хімічні властивості оцтової кислоти і її похідних. 2. Наведіть способи одержання карбонових кислот. 3. Чим відрізняється мурашина кислота від усіх інших карбонових кислот насиченого ряду? 4. Що одержується при взаємодії мурашиної кислоти з сірчаною кислотою, аміачним розчином оксиду срібла, перманганатом калію? Напишіть рівняння реакцій. 5. Наведіть реакцію одержання вищих жирних кислот з природних жирів. 6. Поясніть поведінку мила в жорсткій воді. 7. Що відбувається на межі зіткнення води і спиртового розчину мила? 8. Розташуйте в ряд за активністю в реакціях ацилювання такі речовини: етилацетат, ацетонітрил, кетен, оцтовий ангідрид та ацетилхлорид. Чим пояснюється такий порядок зміни активності? 9. Чим пояснюється висока реакційна здатність ацетилхлориду? 10. Чому з лугами ангідрид оцтової кислоти реагує легше, ніж з водою? 11.Реакції щавлевої кислоти з сірчаною кислотою, перманганатом калію, розкладання при нагріванні.
Карбонові кислоти - органічні сполуки, що містять одну або більше карбоксильних груп –СООН, зв'язаних з вуглеводневим радикалом. Карбоксильна група об’єднує у собі дві функціональні групи - карбоніл і гідроксил, що взаємно впливають одна на одну: Кислотні властивості карбонових кислот обумовлені зсувом електронної густини до карбонільного кисню і викликаної цим додаткової (у порівнянні зі спиртами) поляризації зв'язку О-Н. У водяному розчині карбонові кислоти дисоціюють на іони: Карбонові кислоти виявляють високу реакційну здатність. Вони вступають у реакції з різними речовинами і утворюють різноманітні сполуки, серед яких велике значення мають функціональні похідні, тобто сполуки, отримані в результаті реакцій за карбоксильною групою: солі R-COONa, естери R'-СООR" та аміди R-CONR’R” (де R’ і R” = H або Alk) .
Естери - сполуки з загальною формулою R–COOR',
Дана реакція обернена. Зворотний процес - розщеплення естеру при дії води з утворенням карбонової кислоти і спирту - називають гідролізом естеру. Гідроліз у присутності лугу відбувається необернено (тому що негативно заряджений карбоксилат-аніон RCOO– , який утворюється, не вступає в реакцію з нуклеофільним реагентом - спиртом).
Ця реакція називається омиленняместеру. Ефіри нижчих карбонових кислот і нижчих одноатомних спиртів мають приємний запах квітів, ягід і фруктів. Ефіри вищих одноосновних кислот і вищих одноатомних спиртів - основа природних вісків. Наприклад, бджолиний віск містить естер з пальмітинової кислоти і мірицилового спирту (мірицилпальмітат) CH3(CH2)14–CO–OCH2(CH2)29CH3. Жири - складні ефіри гліцерину і вищих одноатомних карбонових кислот. гліцерин виші карбонові кислоти жир
Загальна назва таких сполук - тригліцериди або триацилгліцерини, де ацил - залишок карбонової кислоти -C(O)R. До складу природних тригліцеридів входять залишки насичених кислот (пальмітинової C15H31COOH, стеаринової C17H35COOH) і ненасичених (олеїновой C17H33COOH, лінолевої C17H29COOH). Рослинні жири - олії (соняшникова, соєва, бавовняна й ін.) - рідини (виключення - кокосова олія). До складу тригліцеридів олій входять залишки ненасичених кислот. Жирам як естерам властива обернена реакція гідролізу, яка каталізується мінеральними кислотами. При участі лугів гідроліз жирів відбувається необернено. Продуктами в цьому випадку є мила - солі вищих карбонових кислот і лужних металів. жир гліцерин стеарат натрію (мило)
Реакція лужного гідролізу жирів, і узагалі всіх естерів, називається омиленням.
|
|||||||||||||||||
|