Студопедия
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Авто | Автоматизація | Архітектура | Астрономія | Аудит | Біологія | Будівництво | Бухгалтерія | Винахідництво | Виробництво | Військова справа | Генетика | Географія | Геологія | Господарство | Держава | Дім | Екологія | Економетрика | Економіка | Електроніка | Журналістика та ЗМІ | Зв'язок | Іноземні мови | Інформатика | Історія | Комп'ютери | Креслення | Кулінарія | Культура | Лексикологія | Література | Логіка | Маркетинг | Математика | Машинобудування | Медицина | Менеджмент | Метали і Зварювання | Механіка | Мистецтво | Музика | Населення | Освіта | Охорона безпеки життя | Охорона Праці | Педагогіка | Політика | Право | Програмування | Промисловість | Психологія | Радіо | Регилия | Соціологія | Спорт | Стандартизація | Технології | Торгівля | Туризм | Фізика | Фізіологія | Філософія | Фінанси | Хімія | Юриспунденкция

Які використовують у дієтичному харчуванні


Дата додавання: 2015-04-08; переглядів: 114| Порушення авторських прав


Група продуктів Дієтичні продукти
І група Продукти, що містять різноманітні харчові природні та синтетичні есенціальні речовини (вітаміни, макро- і мікроелементи, незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти), які дозволяють компенсувати їх дефіцит у організмі
ІІ група Продукти, страви, вироби, що містять природні та синтетичні захисні чинники (β-каротин, антиоксиданти, селен та ін.)
ІІІ група Продукти, страви, напої, вироби, що виготовлені з використанням цукрозамінників (ксиліт, сорбіт) та підсолоджуючих речовин (сахарин, аспартам, цикломат та ін.)
IV група Продукти, страви, вироби та напої, що мають низьку калорійність та збагачені вітамінами
V група Продукти, напої та вироби, до складу яких входить підвищена кількість розчинних та нерозчинних харчових волокон, що сприяють виділенню з організму продуктів обміну речовин і токсичних агентів
VI група Молочні та кисломолочні продукти зниженої жирності, а також ферментовані, і такі продукти, напої, вироби, що містять еубіотики
VII група Спеціалізовані дієтичні продукти, вироби, напої для людей похилого віку
VIII група Продукти, напої і вироби, які призначені для хворих, що мають ферментні порушення травної системи
IX група Рідкі та порошкоподібні продукти для ентерального харчування хворих

 

Спеціалізовані дієтичні продукти об’єднали у 7 груп.

 

 

Таблиця 5.2 – Спеціалізовані дієтичні продукти

 

Група спеціалізованих дієтичних продуктів Продукти Кому призначають  
 
І група – продукти, що мають оберігаючу дію слизової оболонки травної системи Дієтичні крупи, гомогенізовані овочеві та фруктові консерви, дієтичні плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, булочки зі зниженою кислотністю, енпіти для здорового харчування Хворим, що мають захворювання травної системи, травми щелепів, після операцій на шлунку та кишечнику  
ІІ група – продути ти з низьким вмістом натрію Хліб і сухарі безсольові (ахлоридні), різні солезамінники (хлорид калію або амонію, санасол та ін.) Людям, які хворіють на гіпертонічну хворобу, мають захворювання нирок, недостатність кровообігу, нефропатії вагітних та ін.  
ІІІ група – продукти, які мають у своєму складі наповнювачі з низькою енергетичною цінністю Хліб білково-висівковий, продукти, що містять метилцелюлозу, кисломолочні продукти зі знежиреного молока, які містять фруктово-ягідні наповнювачі Людям, які хворіють на цукровий діабет, ожиріння, хронічні запори  
IV група – продукти, що мають понижений вміст жирів Знежирені молочні та кисломолочні продукти Хворим на атеросклероз, ішемічну хворобу серця, ожиріння  
V група – продукти, що містять модифікований вуглеводний компонент Дієтичні продукти, до складу яких входять цукрозамінники (сорбіт, ксиліт) та підсолоджуючі речовини (сахарин, аспартам, цикломат) Цукровий діабет, ожиріння  
VI група – продукти, до складу яких не входять білки Хлібобулочні та макаронні вироби, крупи, десертні страви, в складі яких замість білка введено кукурудзяний та амілопектиновий крохмаль Хронічна недостатність нирок    
VII група – дієтичні продукти, до складу яких додані біологічно активні нутрієнти (йод, фтор, вітаміни тощо) Кондитерські вироби з морською капустою, йодована сіль, дієтичні продукти з пастою з криля, кукурудзяно-солодовим екстрактом, сухою білковою сумішшю тощо Аліментарні та аліментарно обумовлені хвороби
         

 



У зв’язку з великою кількістю захворювань і різноманітністю їх перебігу створено багато дієт. У лікарнях, санаторіях і профілакторіях діє єдина офіційна номерна система дієт. Нижче наведено номенклатуру основних дієт.

 

 

 

Таблиця 5.3 – Номенклатура основних дієт

 

Номер дієти Показання до призначення
              5п   Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний гастрит із збереженою і підвищеною секрецією травних соків (виразкова хвороба), гіперацидний гастрит. Хронічний гастрит із зниженою секрецією травних соків та низька рухова активність шлунка (виразкова хвороба, гіперацидний гастрит). Хронічні захворювання кишок із дискінетичними закрепами.   Хронічні захворювання гепатобіліарної системи (печінки та жовчних шляхів). Хронічний панкреатит. Подагра; сечокам’яна хвороба з уратурією. Гострі та хронічні захворювання нирок Ожиріння. Цукровий діабет. Захворювання серцево-судинної системи. Туберкульоз. Гострі інфекційні захворювання. Захворювання, що не потребують спеціальних лікувальних дієт

 

У системі підприємств харчування для людей з відповідними захворюваннями повинні бути забезпечені дієти: 1, 2, 5, 7/10, 9, 11 поза періоди загострень. Добова потреба в харчових речовинах та енергії наведена у таблиці 5.3, а добова потреба у вітамінах та у кухонній солі – у таблиці 5.4.

Проте громіздка номенклатура дієт не відповідає сучасним вимогам до організації харчування.Групові дієти не є оптимальними для всіх хворих, оскільки можливе порушення одного з найважливіших принципів лікувального харчування – його індивідуалізації. У зарубіжній дієтологічній практиці у лікарнях застосовують 2-4 базові дієти, кожну з яких можна адаптувати до конкретного хворого. Велике значення у цьому має комп’ютеризація лікувального харчування.

Характеристика кожної дієти включає: 1) показання і мету призначення; 2) загальну характеристику – головні особливості хімічного складу, продуктового набору і кулінарної обробки; 3) склад основних нутрієнтів і енергетичну цінність; 4) режим харчування; 5) перелік рекомендованих, обмежуваних і протипоказаних продуктів і страв, основні способи їх приготування.

У разі одного й того самого захворювання можуть бути призначені різні дієти з урахуванням характеру перебігу хвороби, супутніх захворювань або ускладнень.

 

Таблиця 5.4– Добова потреба в харчових речовинах та енергії




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Характеристика основних дієт та дієтичних продуктів | Для окремих дієт (за даними Інституту харчування РАМН)

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.01 сек.