Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Збудники бактеріальних кишкових інфекцій

Термофільні організми в патогенезі захворювань людини

До санітарно-показових мікроорганізмів належать також термофільні мікроорганізми, виявлення яких у грунті чи воді свідчить про забруднення гноєм, компостом чи термами (фекаліями людей, які розкладаються при високих температурах). Термофіли можуть виявлятися у повітрі, харчових продуктах, консервах тощо.

До термофільних мікроорганізмів належать грампозитивні спороутворюючі та аспорогенні паличкоподібні та кокоподібні бактерії, актиноміцети, спірили та деякі види грибів, які здатні активно розмножуватися при температурі 60°С та вище. Це переважно аеробні організми.

Термофільні мікроорганізми є представниками кишкової мікрофлори людини та тварин, проте у випорожненнях містяться у невеликій кількості (101 ‑ 103 клітин/г). У зв'язку з цим термофіли можуть служити показником фекального забруднення навколишнього середовища.

Термофільні мікроорганізми розмножуються в компостних кучах та гної, в яких завдяки їхній життєдіяльності відбувається нагрівання до 60 – 70°С поверхневих шарів компостів і до 25°С – глибинних. Цей процес супроводжується біотермічним знезараженням органічних мас, унаслідок чого гинуть патогенні мікроорганізми і кишкові палички. Чим вища температура в компостах, тим швидше настає загибель патогенних ентеробактерій, чому сприяє життєдіяльність мікробів-антагоністів.

Забруднення грунту та водойм термофілами відбувається при потраплянні до них гною та компосту, які використовуються як органічні добрива. У незабрудненому та в цілинних грунтах термофіли не виявлються або їхня кількість дуже мала.

Таким чином, присутність термофілів свідчить про давнє забруднення грунту компостами, коли БГКП виявляються в незначній кількості. І навпаки, високий титр БГКП при малій кількості термофілів є показником свіжого фекального забруднення. Термофіли також є санітарно-показовими мікроорганізмами для характеристики окремих етапів процесу мінералізації органічних відходів.

При порушенні санітарно-гігієнічних режимів виробництва і умов зберігання харчові продукти можуть стати причиною кишкових інфекційних хвороб людини, які поділяють на три групи: харчові інфекційні хвороби, харчові токсикоінфекції та харчові токсикози.

Виникнення харчових інфекційних хвороб людини пов'язано із потраплянням до організму людини живих бактерій, що починають активно розмножуватися, викликаючи специфічний патологічний процес. Для виникнення захворювання досить, щоб у харчовому продукті знаходилася хоча б невелика кількість бактерій.

Харчові токсикоінфекції – це гострі кишкові захворювання, які виникають у результаті вживання харчових продуктів, що містять велику кількість живих бактерій, котрі руйнуються в організмі людини, вивільняючи ендотоксини.

Інтоксикації пов'язані з вживанням в їжу продуктів, в яких накопичився токсин в результаті життєдіяльності певних видів мікроорганізмів.

 


Читайте також:

  1. ГОСТРІ АЛЕРГІЧНІ СТАНИ. ГОСТРА СУДИННА НЕДОСТАТНІСТЬ.ІНФЕКЦІЙНІ, ШКІРНІ І ВІНЕРІЧНІ ХВОРОБИ.
  2. Дитячі інфекційні хвороби та їх профілактика
  3. Досягнення мікробіології в боротьбі з інфекційними хвороба­ми. Мікробіологічна служба в Україні.
  4. Епідемія — масове розповсюдження інфекційного захворювання людини в будь-якій місцевості, країні, яке суттєво перевищує загальний рівень захворюваності.
  5. Збудники гострих сальмонельозних гастроентеритів
  6. Збудники дизентерії
  7. Збудники ешеріхіозів
  8. Збудники інфекцій – клітинні мікроорганізми).
  9. Збудники харчових токсикоінфекцій
  10. Збудники черевного тифу та паратифів
  11. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. Мікробіологія особливо небезпечних інфекцій




Переглядів: 765

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Патогенні стрептококи | Збудники черевного тифу та паратифів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.