Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Boiling

Boiling is the method of cooking food in boiling water, or other water-based liquid such as stock or milk. Simmering is gentle boiling, while in poaching the cooking liquid moves but scarcely bubbles.

Boiling is a very harsh technique of cooking. Delicate foods such as fish cannot be cooked in this fashion because the bubbles can damage the food. Foods such as red meat, chicken, and root vegetables can be cooked with this technique because of their tough texture.

The boiling point of water is typically considered to be 100 °C or 212 °F. Pressure and a change in composition of the liquid may alter the boiling point of the liquid. For this reason, high elevation cooking generally takes longer since boiling point is a function of atmospheric pressure. In Denver, Colorado, which is at an elevation of about one mile, water boils at approximately 95 °C. Depending on the type of food and the elevation, the boiling water may not be hot enough to cook the food properly. Similarly, increasing the pressure as in a pressure cooker raises the temperature of the contents above the open air boiling point.

Adding a water soluble substance, such as salt or sugar also increases the boiling point. This is called boiling-point elevation. However, the effect is very small, and the boiling point will be increased by an insignificant amount. Due to variations in composition and pressure, the boiling point of water is almost never exactly 100 °C, but rather close enough for cooking.

Bringing water to a boil is generally done by applying maximal heat, then shutting off when the water has come to a boil, which is known as bang–bang control. Keeping water at or below a boil requires more careful control of temperature, particularly by using feedback.

In places where the available water supply is contaminated with disease-causing bacteria, boiling water and allowing it to cool before drinking it is practiced as a valuable health measure. Boiling is the most certain way of killing all microorganisms in emergency situations.

Foods suitable for boiling include vegetables, starchy foods such as rice, noodles and potatoes, eggs, meats, sauces, stocks and soups.

Boiling has several advantages. It is safe and simple, and it is appropriate for large-scale cookery. Older, tougher, cheaper cuts of meat and poultry can be made digestible. Nutritious, well flavoured stock is produced. Also, maximum color and nutritive value is retained when cooking green vegetables, provided boiling time is kept to the minimum.

On the other hand, there are several disadvantages. There is a loss of soluble vitamins from foods to the water (if the water is discarded), and some boiled foods can look unattractive. Boiling can also be a slow method of cooking food.

Boiling can be done in several ways: the food can be placed into already rapidly boiling water and left to cook, the heat can be turned down and the food can be simmered; or the food can also be placed into the pot, and cold water may be added to the pot. This may then be boiled until the food is satisfactory.

Water on the outside of a pot, i.e. a wet pot, increases the time it takes the pot of water to boil. The pot will heat at a normal rate once all excess water on the outside of the pot evaporates.

In Chinese cuisine, particularly tea brewing, one distinguishes five stages of boiling: shrimp eyes, the first tiny bubbles that start to appear on the surface of the kettle water (about 70-80 °C), crab eyes, the secondary, larger bubbles(about 80 °C), then fish eyes (about 80-90 °C), followed by rope of pearls (about 90-95 °C), and finally raging torrent [rolling boil].




Переглядів: 411

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Grilling | VI. Tell about different methods of cooking.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.