МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Параметричні ряди технологічного устаткуванняЗагальні відомості про машини і апарати Основні вимоги до технологічного устаткування Технологічне устаткування харчових виробництв, крім загальних вимог (достатня міцність і жорсткість конструкції, низький шум і вібрація), має забез-печити ще й такі: оптимальні параметри виконання процесів прогресивної технології, тобто найвищу якість продукції при мінімальних витратах сировини і напівфабрика-тів; високу техніко-економічну ефективність, що дає найбільшу продуктив-ність праці за найменших витрат основних і допоміжних ресурсів (енергії, сиро-вини, напівфабрикатів, води, палива та ін.) і зручність у монтажі, налагодженні, обслуговуванні і ремонті; найменшу конструктивну складність та використання найбільшої кількос-ті стандартних, уніфікованих і нормалізованих деталей і збірних одиниць; робочі органи машини повинні бути виготовлені з матеріалів нейтраль-них до продуктів, які у них обробляються, і не забруднювати їх; використання найекономічніших матеріалів і профілів прокату, які забез-печують найменшу металоємність при необхідній міцності і надійності; найбільшу автоматизацію контролю, регулювання і управління процеса-ми для найбільшого визволення і полегшення умов праці; найбільшу безпечність машини і санітарно-гігієнічні показники праці (малий шум, вібрація, блокування, аспірація, сигналізація та ін.); найзручніше керування. Параметричні ряди технологічного устаткування Технологічне устаткування хлібозаводів, а також кондитерських і мака-ронних фабрик може виготовлятись, і в більшості випадків виготовляється на різних підприємствах (наприклад просіювальні машини, тістоприготувальні ма-шини і агрегати, печі тощо). У зв’язку з цим виникає потреба в узгоджувані па-раметрів устаткування, яке виготовляється різними заводами, для забезпечення можливості оптимального компонування його в потокових лініях. Для цієї мети установлюють параметричні ряди устаткування, яких повинні дотримуватися всі заводи-виробники. Згідно з ГОСТ 8032-84 ”Переважні числа і ряди переважних чисел” пара-метричні ряди можуть бути у вигляді прогресії: арифметичної або геометричної де – перший член ряду; – знаменник ряду; – порядковий номер члена ряду. Параметричні ряди у вигляді арифметичної прогресії характеризуються рівними інтервалами між параметрами суміжних членів і великою їх кількістю, що є раціональним для установлення розмірів валів, деталей та ін. Для технологічного устаткування найбільш раціональними є парамет-ричні ряди у вигляді геометричної прогресії, бо вони дозволяють при порівняно невеликій кількості типорозмірів устаткування комплектувати потокові лінії підприємств різної потужності Згідно з ГОСТ 8032-84 “Переважні числа і ряди переважних чисел” ряди переважних чисел – це геометричні прогресії із знаменниками для ряду (допоміжний ряд). Членами ряду є округлені числа з похибкою +1,26…–1,01%. Властивість цих рядів така, що переважні числа кожного наступного ряду включають числа попередніх рядів. Крім основних рядів переважних чисел, дозволяються похідні ряди, які дістають з основних відбором кожного другого, третього, четвертого або n-го члена основного ряду. Інститут Держхарчпром розробив за вказівками ВНДЕКІХарчпрому пара-метричні ряди технологічних ліній та основного устаткування, які регламен-тують добір основних технологічних параметрів (продуктивності, тиску, площі поду печі, ємності тощо). В основу параметричних рядів устаткування покла-дено рекомендації щодо оптимальних розмірів потужності підприємств хлібо-пекарcької промисловості, затверджені Держбудом, Держпланом і Держ-комрадою СРСР 25.06.62 р. При цьому виходили з того, що для постачання на-селеного пункту в 5000 чоловік потрібно 2000 кг хліба на добу, а площа поду печі, необхідна для цього, дорівнює 4 м2. В основу параметричних рядів технологічного хлібопекарського устат-кування покладено ряд R 10/3(1). Для печей, наприклад, установлена площа поду 4, 8, 16, 25, 40 м2 і т. і., яка дорівнює ряду R 10/3(1), для просіювального устаткування – 2,5; 5; 10 т/добу і т. д.
|
||||||||
|