Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Основні види контролю, терміни і визначення, встановлені в цій області

Технічний контроль - це перевірка відповідності продукції або процесу, від якого залежить її якість, установленим вимогам.

На стадії розробки продукції технічний контроль полягає в перевірці відповідності досвідченого зразка технічному завданню, технічної документації, правил оформлення, викладеним у ЕСКД; на стадії виготовлення він охоплює якість, комплектність, пакування, маркування, кількість пропонованої продукції, хід виробничих процесів; на стадії експлуатації полягає в перевірці дотримання вимог експлуатаційної та ремонтної документації.

Технічний контроль включає три основні етапи:

- Отримання первинної інформації про фактичний стан об'єкта контролю, контрольованих ознаках і показниках його;

- Отримання вторинної інформації - відхилень від заданих параметрів шляхом зіставлення первинної інформації з запланованими критеріями, нормами і вимогами;

- Підготовка інформації для вироблення відповідних керуючих впливів на об'єкт, піддавався контролю.

Контрольований ознака - це кількісна або якісна характеристика властивостей об'єкта, що піддається контролю. Комплекс організаційно-технічних заходів, спрямованих на забезпечення виробництва продукції із заданим рівнем якості, становить предмет організації контролю.

Метод контролю - це сукупність правил застосування визначених принципів для здійснення контролю. У метод контролю входять основні фізичні, хімічні, біологічні та інші явища, а також залежності (закони, принципи), які застосовуються при знятті первинної інформації відносно об'єкта контролю.

Під системою контролю розуміють сукупність засобів контролю та виконавців, що взаємодіють з об'єктом за правилами, встановленими відповідною документацією.

Засоби контролю - це вироби (прилади, пристосування, інструмент, випробувальні стенди) і матеріали, що використовуються при контролі (наприклад, реактиви).

Види технічного контролю підрозділяються за такими основними ознаками:

• залежно від об'єкта контролю - контроль кількісних та якісних характеристик властивостей продукції, технологічного процесу (його режимів, параметрів, характеристик, відповідності вимогам ЕСКД, ЕСТД, ЄС ТПП);

• по стадіях створення та існування продукції - проектування (контроль процесу проектування конструкторської та технологічної документації), виробничий (контроль виробничого процесу та його результатів), експлуатаційний;

• по етапах процесу - вхідний (контроль якості продукції що надходить, який здійснюється споживачем), операційний (контроль продукції або процесу під час виконання або після завершення певної операції), приймальний (контроль закінченої виробництвом продукції, за результатами якого приймається рішення про її придатності до поставки або використання);

• за повнотою охоплення - суцільний (контроль кожної одиниці продукції, яка здійснюється з однаковою повнотою), вибірковий (контроль вибірок або проб з партії чи потоку продукції);

• по зв'язку з об'єктом контролю в часі - летючий (контроль у випадкові моменти, обрані у встановленому порядку), безперервний (контроль, при якому надходження інформації відбувається безперервно), періодичний (інформація надходить через встановлені інтервали);

• по можливості подальшого використання продукції - руйнує (об'єкт контролю використанню не підлягає), неруйнівний (без порушення придатності об'єкта контролю до подальшого використання);

• за ступенем використання засобів контролю - вимірювальний, реєстраційний, органолептичний, по контрольному зразку (шляхом порівняння ознак якості продукції з ознаками якості контрольного зразка), технічний огляд (за допомогою органів почуттів, у необхідних випадках із залученням засобів контролю, номенклатура яких встановлена відповідною документацією );

• з перевірки ефективності контролю - інспекційний (здійснюється спеціально уповноваженими виконавцями з метою перевірки ефективності який раніше виконував контролю);

• залежно від виконавця - відомчий контроль (здійснюється органами міністерства або відомства), державний нагляд (здійснюється спеціальними державними органами);

• в залежності від рівня технічної оснащеності - ручний (використовуються немеханізовані засоби контролю для перевірки якості деталей, виробів), механізований (застосування механізованих засобів контролю), автоматизований (здійснюється з частковою участю людини), автоматичний (без особистої участі людини), активний (безпосередньо впливає на хід технологічного процесу і режимів обробки з метою управління ними);

• за типом перевіряються параметрів і ознакам якості - геометричних параметрів (контроль лінійних, кутових розмірів, форми та ін), фізичних властивостей (теплопровідність, електропровідність, температура плавлення та ін), механічних властивостей (жорсткість, твердість, пластичність та ін) , хімічних властивостей (хімічний аналіз складу речовини, корозійна стійкість в різних середовищах і ін), металографічні дослідження (контроль мікро-та макроструктури заготовок, напівфабрикатів, деталей), спеціальний (контроль герметичності, відсутності внутрішніх дефектів), функціональних параметрів (контроль працездатності приладів , систем, пристроїв у різних умовах), ознак якості, наприклад зовнішнього вигляду візуально.

Випробування - експериментальне визначення кількісних та якісних характеристик властивостей об'єкта випробувань як результату впливу на нього при його функціонуванні, при моделюванні об'єкта і впливів.

Вид випробувань - це класифікаційна угруповання випробувань за певною ознакою. Відповідно до видової класифікації випробування поділяються за наступними основними ознаками:

• в залежності від цілей випробувань;

• за наявності бази для порівняння результатів;

• за точністю значення параметрів;

• по етапах розробки продукції;

• за рівнем проведення;

• по етапах процесу;

• за періодичністю проведення;

• з оцінки рівня якості продукції;

• з оцінки доцільності вимірювання;

• за тривалістю проведення;

• за ступенем інтенсифікації процесів;

• по можливості подальшого використання продукції;

• в залежності від місця проведення;

• залежно від оцінюваних властивостей;

• за видом впливу на об'єкт.

Випробувань підлягають дослідні зразки (партії) та продукція серійного, масового та одиничного виробництва. Дослідний зразок або дослідну партію піддають попереднім і приймальних випробувань (перевірок) за спеціально розробленими програмами.

Попередні випробування проводять для визначення відповідності продукції технічним завданням, вимогам стандартів, технічної документації і для вирішення питання про можливість представлення її на приймальні випробування.

Приймальні випробування проводять з метою: визначення відповідності продукції технічним завданням, вимогам стандартів та технічної документації, оцінки технічного рівня; визначення можливості постановки продукції на виробництво; вироблення рекомендацій щодо встановлення категорії якості.

Всі дефекти, виявлені в процесі виготовлення й обробки виробів, необхідність додаткових доробок продукції і результати проведення цих робіт фіксуються в діючих документах підприємства. Для обліку і усунення дефектів використовуються наступні документи: первинні облікові документи дефектів; сигнальний листок; карта дефекту.

Первинні облікові документи дефектів, виявлених у процесі виготовлення та відпрацювання виробів, - це журнал обліку результатів контрольних операцій з технологічного процесу, журнал обліку і підготовки результатів випробувань на підприємстві, акт дефектації виробів після випробувань, відомості дефектів, виявлених при натуральних випробуваннях, зауваження з випробувальних полігонів та ін

Сигнальний листок служить для реєстрації та контролю за усуненням дефектів, якщо проведення додаткових робіт і централізований контроль можливі без дозволу керівництва підприємства.

Карта дефекту призначена для реєстрації та контролю за усуненням дефектів, якщо на проведення додаткових робіт та централізованого контролю необхідний дозвіл керівництва підприємства.

 

7 ЯКІСТЬ ПРОДУКЦІЇ




Переглядів: 492

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Склад обов'язкових вимог державних і міждержавних стандартів, які застосовуються в Україні | Основні поняття, терміни і визначення

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.