Біологічна дія.
Кислоти викликають хімічні опіки на шкірі. Мурашина кислота міститься у виділеннях залоз мурах, а також у деяких рослинах (наприклад у листі кропиви).
36.
Жири, склад, будова, Гідроліз, гідрування жирів.
Жири — естери гліцерину й вищих карбонових кислот.
Крім основного складу, жир містить близько 4 % нежирних речовин, пігменти, вітаміни А, D, Е, К і низькомолекулярні кислоти.
Загальна формула жирів:
де R1, R2, R3 — радикали кислот, що містять від 3 до 25 атомів Карбону.
Класифікація жирів
(Заповнюємо з учнями схему, учні самостійно наводять приклади, роблять висновки про застосування жирів, повідомлення про поширення жирів у природі.)
За походженням:
• рослинні;
• тваринні;
• комбіновані.
За консистенцією:
• тверді (утворені насиченими вищими карбоновими кислотами);
• рідкі (утворені ненасиченими вищими карбоновими кислотами).
До складу природних жирів входять вищі карбонові кислоти з парним числом атомів Карбону:
• пальмітинова C15H31COOH;
• стеаринова C17H35COOH;
• олеїнова C17H33COOH;
• лінолева C17H31COOH;
• ліноленова C17H29COOH кислоти.
Загальна назва жирів — тригліцериди.
Переглядів: 223 |