МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Молоко стерилізоване вітамінізованеСтерилізоване вітамінізоване молоко виробляють із високоякісного коров'ячого молока з додаванням вітамінів A, D2, С, яке піддають гомогенізації і високотемпературному нагріванню (температура вище 100°С). Воно призначене для харчування дітей з восьмимісячного віку. Вітамінізація молока і молочних продуктів є одним із способів профілактики авітамінозу в дітей. Особливо велике значення має застосування вітамінізованого молока для профілактики рахіту. З цією метою молоко збагачують вітамінами A, D2 і С, оскільки встановлено, що антирахітична дія вітаміну D2 підвищується в присутності білківа молока і вітамінів А та С. Органолептичні і фізико-хімічні показники стерилізованого вітамінізованого молока наведені в табл.3.5 Таблиця 3.5 Органолептичні і фізико-хімічні показники стерилізованого вітамінізованого молока
Склад і харчова цінність стерилізованого вітамінізованого молока наведені в табл. 3.6. Таблиця 3.6 Склад і харчова цінність стерилізованого вітамінізованого молока
Принципова технологічна схема виробництва стерилізованої вітамінізованого молока подана на рис. 3.4. Технологічний процес виробництва вітамінізованого молока включає: приймання і підготовку молока (очищення, охолодження, нормалізація), приготування молочно-вітамінних концентратів, гомогенізацію, попередню теплову обробку молока в потоці, охолодження, проміжне зберігання, розлив, закупорювання, маркування, стерилізацію молока, охолодження, зберігання. Приймання і підготовка молока.Для виготовлення стерилізованого вітамінізованого молока використовують коров'яче молоко, не нижче I сорту, термостійкістю за алкогольною пробою не нижче III групи. Відібране за якістю молоко приймають, очищають на сепараторах-молоко-очищувачах (переважно без підігріву) і охолоджують до 4±2 оС. Охолоджене й очищене молоко нормалізують до масової частки жиру 3,25 % на сепараторі-нормалізаторі або в резервуарах шляхом змішування зі знежиреним молоком чи вершками. При необхідності зберігання нормалізованої суміші до стерилізації більше 4 год., з метою збереження термостійкості, її пастеризують при 76±2 °С з витримуванням протягом 15…20 с і наступним охолодженням до 4±2 °С.
Рис. 3.4 Принципова технологічна схема виробництва стерилізованого вітамінізованого молока. Приготування молочно-вітамінних концентратів.Молочно-вітамінні концентрати необхідно готувати кожного разу перед вітамінізацією чергової партії молока. Масляні розчини вітамінів А і D2 вносять у молоко після попереднього емульгування в невеликій порції підігрітого до 75 ±10 оС молока. Емульсію жиророзчинних вітамінів у молоці (молочно-вітамінний концентрат) одержують на лабораторному емульсорі чи міксері, або шляхом гомогенізації суміші молока з вітамінами при температурі 60…85 °С і тиску 12,5…20 МПа з циркуляцією суміші протягом 1 хв. У першому випадку, при одержанні емульсії на емульсорі чи міксері маса масляних концентратів вітамінів А и D2 повинна складати не більше 0,1 масових частин до однієї порції молока. При одержанні молочно-вітамінного концентрату на гомогенізаторі беруть не менш 25 м3 молока для гомогенізації. Розрахунок вітамінів здійснюють з дотриманням умови, щоб у готовому продукті вміст жиророзчинних вітамінів був не менше (у мг): А – 0,3; D2 – 0,0125. З урахуванням втрати вітамінів у ході технологічного процесу і при тепловій обробці (у середньому близько 25%), при виготовленні стерилізованого вітамінізованого молока на 1 т готового продукту вносять наступну кількість вітамінів: А – 0,4 г, що відповідає 1162800 MО, і вітаміну D – 0,015 г, що відповідає 600000 MО. Гомогенізацію суміші молока з жиророзчинними вітамінами проводять при температурі 70±10 °С і тиску 18 ±4 МПа. Аскорбінову кислоту (вітамін С) вводять у незбиране чи пастеризоване молоко після попереднього розчинення в невеликій кількості кип'яченої й охолодженої до температури 35±2 °С води (1 дм3 на 1 т молока). На 1 т готового продукту вносять відповідно до рецептури 24,6 г вітаміну С (з урахуванням 23 % втрат у процесі виробництва). Гомогенізованний молочно-вітамінний концентрат вітамінів А и D2, а також водний концентрат вітаміну С вводять у молоко через бак балансування пастеризаційної (стерилізаційної ) установки в процесі теплової обробки молока з таким розрахунком, щоб пропустити їх з першою половиною партії молока, призначеного для вітамінізації. Гомогенізацію молока здійснюють при температурі 60±5°С на двоступінчастому гомогенізаторі при тиску 10±2 МПа на I ступіні і 4±2 МПа – на II. При наявності спеціального дозуючого пристрою або інжектора молочно-вітамінний концентрат вводять у потоці безпосередньо перед гомогенізатором. Попередня теплова обробка молока в потоці, охолодження, проміжне зберігання.Гомогенізоване вітамінізоване молоко направляють у секцію стерилізації, де його стерилізують при температурі 137±2 °С з витримкою протягом 2…4 с, після чого охолоджують до температури 6±2 °С. Охолоджене молоко ретельно перемішують не менше 15 хв для рівномірного розподілу вітамінів, після чого направляють на розлив. Розлив, закупорювання, маркування.Вітамінізоване молоко розливають на розливно-закупорювальних машинах у градуйовані скляні пляшки номінальною місткістю 0,2 дм3 або в скляні широкогорлі пляшки номінальною місткістю 0,2 дм3, або в пакети з комбінованих матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров'я України для упаковування дитячих молочних продуктів, номінальною місткістю 0,2 дм3. Пляшки з продуктом герметично закупорюють кропен-корками з прокладкою з фольги або алюмінієвими ковпачками з картонною ущільнювальною прокладкою. Скляні широкогорлі пляшки закупорюють гвинтовими кришками. При закупорюванні гвинтовими кришками для спрацьовування клапана допускається робити розлив продуктів у пляшки при температурі 80± 10 °С. Стерилізація молока, охолодження, зберігання.Розлите в пляшки і герметично закупорене вітамінізоване молоко стерилізують при температурі 111±1°С. Для стерилізації застосовуються стерилізатори різних конструкцій, що забезпечують необхідний режим. Робота зі стерилізаторами здійснюється відповідно до інструкції з їхньої експлуатації. Після стерилізації пляшки з продуктом охолоджують до температури 4±2 °С і укладають у металеві кошики. Зберігання продукту здійснюють при температурі 6±2 °С в пляшках не більше 5 діб з моменту закінчення технологічного процесу; у пакетах не більше 10 діб з моменту закінчення технологічного процесу, у тому числі на підприємстві-виготовлювачі не більше 3 діб.
Запитання для самоперевірки 1. Які рідкі стерилізовані суміші для дитячого харчування випускають на підприємствах молочної промисловості? 2. Для немовлят якого віку призначені рідкі стерилізовані суміші “Малютка” і “Малиш”? 3. Яка сировина використовується для приготування рідких стерилізованих сумішей “Малютка” і “Малиш”? 4. З якою метою вносять до складу рідких стерилізованих сумішей “Малютка” і “Малиш” цитрати калію та натрій? 5. У чому полягає відмінність стерилізованих сумішей “Малютка” і “Малиш”? 6. Назвіть види стерилізованого молока “Віталакт”? Чим вони схожі та чим відрізняються? 7. З якою метою в гуманізоване молоко “Віталакт” вносять суху гуманізуючу добавку СГД-2 ? 8. Які технологічні стадії включає схема виробництва стерилізованого вітамінізованого молока і для дітей якого віку воно використовується? 9. В чому полягає суть теплової обробки стерилізованих молочних сумішей? Переглядів: 3302 |
Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google: |
© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове. |
|