Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Молоко стерилізоване вітамінізоване

Стерилізоване вітамінізоване молоко виробляють із високоякісного коров'ячого молока з додаванням вітамінів A, D2, С, яке піддають гомогенізації і високотемпературному нагріванню (температура вище 100°С). Воно призначене для харчування дітей з восьмимісячного віку.

Вітамінізація молока і молочних продуктів є одним із способів профілактики авітамінозу в дітей. Особливо велике значення має застосування вітамінізованого молока для профілактики рахіту. З цією метою молоко збагачують вітамінами A, D2 і С, оскільки встановлено, що антирахітична дія вітаміну D2 підвищується в присутності білківа молока і вітамінів А та С.

Органолептичні і фізико-хімічні показники стерилізованого вітамінізованого молока наведені в табл.3.5

Таблиця 3.5

Органолептичні і фізико-хімічні показники стерилізованого вітамінізованого молока

 

Показник Характеристика, норма
Смак і запах Чистий із присмаком пастеризації
Консистенція і зовнішній вигляд Однорідна рідина без наявності пластівців білка
Колір Білий з жовтуватим чи кремовим відтінком
Масова частка жиру, % , не менше 3,2
Густина, г/см3, не менше 1,027
Кислотність, °Т, не більше
Закінчення табл.3.5
Ступінь чистоти за еталоном, група, I
не нижче  
Температура при випуску з підприємства, °C, не більше 6± 2  

 

Склад і харчова цінність стерилізованого вітамінізованого молока наведені в табл. 3.6.

Таблиця 3.6

Склад і харчова цінність стерилізованого вітамінізованого молока

 

Показник Норма Показник Норма
Масова частка, %   Масова частка вітамінів, мг/%  
Жирів 3,2 А 0,05
Білків 2,8–3,0 D2 0,00145
Вуглеводів 4,7 Е 0,10
Мінеральних речовин 0,7 С
у тому числі , мг/%   РР 0,10
Кальцію B1 0,02
Фосфору В2 0,13
Магнію Енергетична цінність, кДж на 100 г  
Заліза 0,10
Натрію    
Калію    

 

Принципова технологічна схема виробництва стерилізованої вітамінізованого молока подана на рис. 3.4.

Технологічний процес виробництва вітамінізованого молока включає: приймання і підготовку молока (очищення, охолодження, нормалізація), приготування молочно-вітамінних концентратів, гомогенізацію, попередню теплову обробку молока в потоці, охолодження, проміжне зберігання, розлив, закупорювання, маркування, стерилізацію молока, охолодження, зберігання.

Приймання і підготовка молока.Для виготовлення стерилізованого вітамінізованого молока використовують коров'яче молоко, не нижче I сорту, термостійкістю за алкогольною пробою не нижче III групи.

Відібране за якістю молоко приймають, очищають на сепараторах-молоко-очищувачах (переважно без підігріву) і охолоджують до 4±2 оС. Охолоджене й очищене молоко нормалізують до масової частки жиру 3,25 % на сепараторі-нормалізаторі або в резервуарах шляхом змішування зі знежиреним молоком чи вершками. При необхідності зберігання нормалізованої суміші до стерилізації більше 4 год., з метою збереження термостійкості, її пастеризують при 76±2 °С з витримуванням протягом 15…20 с і наступним охолодженням до 4±2 °С.

 
 

 


Рис. 3.4 Принципова технологічна схема виробництва стерилізованого вітамінізованого молока.

Приготування молочно-вітамінних концентратів.Молочно-вітамінні

концентрати необхідно готувати кожного разу перед вітамінізацією чергової

партії молока.

Масляні розчини вітамінів А і D2 вносять у молоко після попереднього емульгування в невеликій порції підігрітого до 75 ±10 оС молока. Емульсію жиророзчинних вітамінів у молоці (молочно-вітамінний концентрат) одержують на лабораторному емульсорі чи міксері, або шляхом гомогенізації суміші молока з вітамінами при температурі 60…85 °С і тиску 12,5…20 МПа з циркуляцією суміші протягом 1 хв. У першому випадку, при одержанні емульсії на емульсорі чи міксері маса масляних концентратів вітамінів А и D2 повинна складати не більше 0,1 масових частин до однієї порції молока. При одержанні молочно-вітамінного концентрату на гомогенізаторі беруть не менш 25 м3 молока для гомогенізації.

Розрахунок вітамінів здійснюють з дотриманням умови, щоб у готовому продукті вміст жиророзчинних вітамінів був не менше (у мг): А – 0,3; D2 – 0,0125.

З урахуванням втрати вітамінів у ході технологічного процесу і при тепловій обробці (у середньому близько 25%), при виготовленні стерилізованого вітамінізованого молока на 1 т готового продукту вносять наступну кількість вітамінів: А – 0,4 г, що відповідає 1162800 MО, і вітаміну D – 0,015 г, що відповідає 600000 MО.

Гомогенізацію суміші молока з жиророзчинними вітамінами проводять при температурі 70±10 °С і тиску 18 ±4 МПа.

Аскорбінову кислоту (вітамін С) вводять у незбиране чи пастеризоване молоко після попереднього розчинення в невеликій кількості кип'яченої й охолодженої до температури 35±2 °С води (1 дм3 на 1 т молока).

На 1 т готового продукту вносять відповідно до рецептури 24,6 г вітаміну С (з урахуванням 23 % втрат у процесі виробництва).

Гомогенізованний молочно-вітамінний концентрат вітамінів А и D2, а також водний концентрат вітаміну С вводять у молоко через бак балансування пастеризаційної (стерилізаційної ) установки в процесі теплової обробки молока з таким розрахунком, щоб пропустити їх з першою половиною партії молока, призначеного для вітамінізації.

Гомогенізацію молока здійснюють при температурі 60±5°С на двоступінчастому гомогенізаторі при тиску 10±2 МПа на I ступіні і 4±2 МПа – на II.

При наявності спеціального дозуючого пристрою або інжектора молочно-вітамінний концентрат вводять у потоці безпосередньо перед гомогенізатором.

Попередня теплова обробка молока в потоці, охолодження, проміжне зберігання.Гомогенізоване вітамінізоване молоко направляють у секцію стерилізації, де його стерилізують при температурі 137±2 °С з витримкою протягом 2…4 с, після чого охолоджують до температури 6±2 °С.

Охолоджене молоко ретельно перемішують не менше 15 хв для рівномірного розподілу вітамінів, після чого направляють на розлив.

Розлив, закупорювання, маркування.Вітамінізоване молоко розливають на розливно-закупорювальних машинах у градуйовані скляні пляшки номінальною місткістю 0,2 дм3 або в скляні широкогорлі пляшки номінальною місткістю 0,2 дм3, або в пакети з комбінованих матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров'я України для упаковування дитячих молочних продуктів, номінальною місткістю 0,2 дм3. Пляшки з продуктом герметично закупорюють кропен-корками з прокладкою з фольги або алюмінієвими ковпачками з картонною ущільнювальною прокладкою.

Скляні широкогорлі пляшки закупорюють гвинтовими кришками. При закупорюванні гвинтовими кришками для спрацьовування клапана допускається робити розлив продуктів у пляшки при температурі 80± 10 °С.

Стерилізація молока, охолодження, зберігання.Розлите в пляшки і герметично закупорене вітамінізоване молоко стерилізують при температурі 111±1°С. Для стерилізації застосовуються стерилізатори різних конструкцій, що забезпечують необхідний режим. Робота зі стерилізаторами здійснюється відповідно до інструкції з їхньої експлуатації.

Після стерилізації пляшки з продуктом охолоджують до температури 4±2 °С і укладають у металеві кошики.

Зберігання продукту здійснюють при температурі 6±2 °С в пляшках не більше 5 діб з моменту закінчення технологічного процесу; у пакетах не більше 10 діб з моменту закінчення технологічного процесу, у тому числі на підприємстві-виготовлювачі не більше 3 діб.

 

Запитання для самоперевірки

1. Які рідкі стерилізовані суміші для дитячого харчування випускають на підприємствах молочної промисловості?

2. Для немовлят якого віку призначені рідкі стерилізовані суміші “Малютка” і “Малиш”?

3. Яка сировина використовується для приготування рідких стерилізованих сумішей “Малютка” і “Малиш”?

4. З якою метою вносять до складу рідких стерилізованих сумішей “Малютка” і “Малиш” цитрати калію та натрій?

5. У чому полягає відмінність стерилізованих сумішей “Малютка” і “Малиш”?

6. Назвіть види стерилізованого молока “Віталакт”? Чим вони схожі та чим відрізняються?

7. З якою метою в гуманізоване молоко “Віталакт” вносять суху гуманізуючу добавку СГД-2 ?

8. Які технологічні стадії включає схема виробництва стерилізованого вітамінізованого молока і для дітей якого віку воно використовується?

9. В чому полягає суть теплової обробки стерилізованих молочних сумішей?




Переглядів: 3302

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.