Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Валова рентабельність виробництва

RПВ = Валовий прибуток

Собівартість продукції

 

Чиста рентабельність виробництва

RПЧ = Чистий прибуток

Собівартість продукції

У процесі аналізу необхідно вивчити динаміку перерахованих вище показників рентабельності і провести їхнє порівняння зі значеннями аналогічних коефіцієнтів по галузі, а також з показниками рентабельності конкурентів. Розрахунок коефіцієнтів рентабельності зведемо в таблицю:

 

Таблиця розрахунок показників рентабельності і їхньої динаміки

Показники, % Формула розрахунку Попередній рік Звітний рік Зміна
Рентабельність сукупного капіталу      
рентабельність власного капіталу        
Валова рентабельність продажів        
Операційна рентабельність продажів      
Чиста рентабельність продажів        
Валова рентабельність виробництва      
Чиста рентабельність виробництва        

8.Діагностика банкрутства підприємства:

- визначення ступеню неплатоспроможності підприємства;

- визначення коефіцієнту Бівера для підприємств, які працюють з прибутком;

- застосування допоміжного інструменту діагностики банкрутства – розрахунок Z-моделі Альтмана).

 

Для того щоб визначити, ознаки якої неплатоспроможності, характеризують фінансовий стан підприємства, розраховують наступні показники:

1) поточної платоспроможності;

2) коефіцієнт забезпечення власними коштами;

3) коефіцієнт покриття.

 

Коефіцієнт забезпечення власними коштами характеризує наявність власних оборотних коштів підприємства, необхідних для його фінансової стійкості і визначається в такий спосіб:

,  

де 1П - підсумок першого розділу пасиву балансу, грн.;

1А, 11А – відповідно підсумок першого і другого розділу активу балансу; грн.

Нормативним значенням коефіцієнта забезпечення, відповідно до Методичних рекомендацій, є 0,1.

Коефіцієнт покриття характеризує достатність оборотних коштів підприємства для погашення своїх боргів і визначається по наступній формулі:

 

 

Нормативне значення коефіцієнта покриття – 1,5.

У таблиці приведений алгоритм визначення ступеня неплатоспроможності підприємства в залежності від значень розглянутих вище показників.

 

Алгоритм визначення ступеню неплатоспроможності підприємства на підставі даних Балансу підприємства (Форма 1)

 

Показник Ступень неплатоспроможності
Найменування Порядок розрахунку Норматив-не значення Пото-чна Критична Понад- критична
Поточна платоспромож-ність     Ппл = с.1030+ с.1035+ с 1160+ с.1165+ с.1166 + с.1165 - с.1695 (форма1)   >0 Тп<0 Тп<0 Тп<0
Коефіцієнт забезпечення власними коштами
 

 

0,1 Коб>0,1 Коб<0,1 Коб<0,1
Коефіцієнт покриття 1,5 Кп>1,5 Кп<1,5 Кп<1
Чистий прибуток   >0 >0 >0 <0

 

Для своєчасного визначення формування незадовільної структури балансу в прибутково працюючого підприємства, здатної в перспективі привести до появи ознак поточної, критичної, а потім і понадкритичної неплатоспроможності, необхідно проводити систематичний експрес-аналіз фінансового стану підприємства. Це дозволить здійснити попереджувальні заходи, спрямовані на запобігання банкрутства. Такий аналіз відповідно до Методичних рекомендацій проводиться за допомогою коефіцієнта Бівера, що розраховується в такий спосіб:

У методичних рекомендаціях зазначено, що якщо значення цього показника в плині тривалого часу (1,5-2 року) не перевищує 0,2, те це свідчить про формування незадовільної структури балансу. Значення коефіцієнта Біверу, що рекомендується, за міжнародними стандартами знаходиться в інтервалі 0,17-0,4.

Модель Альтмана (інтегральний показник рівня загрози банкрутства) - застосовується тільки як допоміжний механізм діагностування банкрутства після повного аналізу показників, які характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства

Za=X1 · 1,2 + Х2 · 1,4 + Х3 · 3,3 + Х4 · 0,6+Х5·1

Х1- відношення власного оборотного капіталу до підсумку всіх активів підприємства:

Х2 – відношення нерозподіленого прибутку до підсумку всіх активів підприємства:

Х3 – рівень дохідності активів:

Х4- коефіцієнт фінансового риску:

Х5 – коефіцієнт оборотності активів:

Нормативне значення:

Імовірність банкрутства Значення показника Z
Дуже висока імовірність банкрутства <1,8
Висока ступень імовірності банкрутства 1,81-2,7
Можливе банкрутство 2,71-2,9
Ступень імовірності банкрутства мала 3 і >

Формуємо висновки.

Формуємо загальні висновки.

 




Переглядів: 2105

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.