Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ПІДПРИЄМСТВ

 

Завдання для виконання:

- визначити коефіцієнт зосередження товарного виробництва і на його підставі визначити рівень спеціалізації і диверсифікації, а також виробничий напрям підприємства.

Для визначення територіальної спеціалізації і спеціалізації аграрних підприємств використовують показник структури товарної продукції, який визначається діленням грошової виручки від реалізації певного виду продукції за всіма каналами продажу на загальну суму грошових надходжень господарства і множенням отриманого результату на 100.

Щоб врахувати ступінь розвитку всіх товарних галузей на підприємстві, необхідно визначити і проаналізувати коефіцієнт зосередження товарного виробництва (Кс):

 

,

де Увi – питома вага i-й галузі в структурі товарної продукції, %;

Ni – порядковий номер i-й галузі в ранжованому ряду, побудованому в порядку убування: перше місце привласнюють галузі з найбільшою питомою вагою в структурі товарної продукції, а останнє – з найменшою.

По коефіцієнту товарного зосередження галузей судять про рівень спеціалізації аграрного підприємства з урахуванням всіх його товарних галузей. Прийнято вважати, що підприємство є багатогалузевим, коли цей коефіцієнт не перевищує 0,20, із слабким рівнем спеціалізації – 0,21 – 0,30, з середнім – 0,31 – 0,40, вище середнього – 0,41 – 0,50, високим – 0,51 – 0,60 і з глибоким – більше 0,60.

Диверсифікація економічний процес, зворотний процесу спеціалізації, тобто диверсифікація це процес багатогалузевого розвитку підприємства, направлений на пом'якшення економічних ризиків від можливих втрат при роботі спеціалізованого господарства в умовах ринку.

Коефіцієнт зосередження товарного виробництва характеризує диверсифікацію підприємства. При цьому диверсифікація має тенденції зворотні спеціалізації, тим нижче рівень диверсифікації.

Після таблиці повинні бути зроблені короткі висновки. У завершальному коментарі до питання обґрунтувати пропозиції по виробничому напряму підприємства.

 

Таблиця 12

Склад і структура товарної продукції за 2 роки

 

№ п/п Найменування 20__ р. 20__ р. Номер в ранжованому ряду в звітному році, Ni Ув* (2*Ni–1)
тис. грн. питома вага, % тис. грн. питома вага (Ув), %
Зернові – всього Код 0020 0020 /0212*100        
Соняшник Код 0040 0040/ 0212*100        
Овочі Код 0070 0070/ 0212*100        
….            
Всього по рослинництву Код 0010 0010/ 0212*100     X X
Молоко Код 0180 0180/ 0212*100        
М'ясо ВРХ Код 0140 0140/ 0212*100        
М'ясо свиней Код 0150 0150/ 0212*100        
М'ясо овець Код 0160 0160/ 0212*100        
М'ясо птиці Код 0170 0170/ 0212*100        
Шерсть овець Код 0190 0190/ 0212*100        
Яйця Код 0200 0200/ 0212*100        
Всього по тваринництву Код 0130 0130/ 0212*100     X X
Всього по господарству Код 0212     X ∑1,2,3,4,6,7,8,9,10 11,12

Вихідні дані: форма № 50 с/г, графа 7

 

У висновках слід зробити порівняння обсягів реалізації за роками в абсолютному та відносному виразі. Далі слід вказати, який вид продукції має найбільшу питому вагу в кожному році і пояснити зміни. Розрахувати коефіцієнт спеціалізації в звітному році.

 

Питання 5: РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ОКРЕМИХ ВИДІВ ПРОДУКЦІЇ

 

Завдання для виконання:

- визначити рівень рентабельності по валовому і операційному прибутку;

- розрахувати рівень виробничої собівартості і собівартості реалізованої продукції;

- проаналізувати рівень рентабельності продажів і дати економічну оцінку цінової конкурентоспроможності окремих видів продукції.

Рентабельність – це відносний показник ефективності роботи підприємства, який в загальному вигляді визначається як процентне співвідношення прибутку і витрат.

Таблиця 13

Рівень рентабельності товарної продукції рослинництва

№п/п № графи Показники Види продукції рослинництва
зернові - всього озима пшениця соняшник овочі всього за галуззю
№ коду  
1. Кількість реалізованої продукції, ц 20 ___ р.             Х
    20 ___ р.           Х
2. Виручка від реалізації, тис. грн. 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
3. 7/4* Ціна реалізації 1 ц продукції, грн. 20 ___ р.               Х
    20 ___ р.           Х
4. Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
5. 6/4* Собівартість 1 ц, грн. 20 ___ р.               Х
    20 ___ р.           Х
6. 7-6 Валовий прибуток (+), збиток (-), тис. грн. 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
7. (7-6)/6 *100 Рівень рентабельності виробництва, % 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
8. (7-6)/7 *100 Рівень рентабельності продажів, % 20 ___ р.            
    20 ___ р.            

Вихідні дані: форма № 50 с/г

У висновках слід проаналізувати за кожним видом продукції зміну ціни, собівартості одиниці продукції, валового прибутку (збитку), рівня рентабельності виробництва та продажів в абсолютному та відносному виразі.

 

Таблиця 14

Рівень рентабельності товарної продукції тваринництва

 

№п/п № графи Показники Види продукції тваринництва
молоко м'ясо ВРХ м'ясо свиней м'ясо овець всього за галуззю
№ коду  
1. Кількість реалізованої продукції, ц 20 ___ р.             Х
    20 ___ р.           Х
2. Виручка від реалізації, тис. грн. 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
3. 7/4* Ціна реалізації 1 ц продукції, грн. 20 ___ р.               Х
    20 ___ р.           Х
4. Собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
5. 6/4* Собівартість 1 ц, грн. 20 ___ р.               Х
    20 ___ р.           Х
6. 7-6 Валовий прибуток (+), збиток (-), тис. грн. 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
7. (7-6)/6 *100 Рівень рентабельності виробництва, % 20 ___ р.            
    20 ___ р.            
8. (7-6)/7 *100 Рівень рентабельності продажів, % 20 ___ р.            
    20 ___ р.            

Вихідні дані: форма № 50 с/г

 

У висновках слід проаналізувати за кожним видом продукції зміну ціни, собівартості одиниці продукції, валового прибутку (збитку), рівня рентабельно тости виробництва та продажів в абсолютному та відносному виразі.

Питання 6: АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА

Завдання для виконання:

- визначити показники ліквідності і платоспроможності;

- на їх основі провести оцінку фінансової стійкості підприємства;

- проаналізувати показники рентабельності в цілому по підприємству;

- обґрунтувати вірогідність банкрутства.

 




Переглядів: 422

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.