Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Авто | Автоматизація | Архітектура | Астрономія | Аудит | Біологія | Будівництво | Бухгалтерія | Винахідництво | Виробництво | Військова справа | Генетика | Географія | Геологія | Господарство | Держава | Дім | Екологія | Економетрика | Економіка | Електроніка | Журналістика та ЗМІ | Зв'язок | Іноземні мови | Інформатика | Історія | Комп'ютери | Креслення | Кулінарія | Культура | Лексикологія | Література | Логіка | Маркетинг | Математика | Машинобудування | Медицина | Менеджмент | Метали і Зварювання | Механіка | Мистецтво | Музика | Населення | Освіта | Охорона безпеки життя | Охорона Праці | Педагогіка | Політика | Право | Програмування | Промисловість | Психологія | Радіо | Регилия | Соціологія | Спорт | Стандартизація | Технології | Торгівля | Туризм | Фізика | Фізіологія | Філософія | Фінанси | Хімія | Юриспунденкция

Безпека харчування

Життєдіяльність людини підтримується завдяки споживанню харчових продуктів і води. Тому одним з основних факторів, які визначають перелік ознак здоров'я людини є ступінь екологічної чистоти продуктів харчування і питної води.

Шкідливі речовини, що конденсуються в продуктах харчування, попадають у них наступними двома основними шляхами:

1) надходять із зовнішнього середовища в сировинну базу в результаті навмисної
хімізації в процесі вирощування чи випадково (псевдовипадково) через специфічну
екологічну обстановку в районах, у яких вирощується сировина;

2) використовуються навмисно в процесі виготовлення, технологічної обробки,
як харчові добавки.

Харчові добавки це побічні речовини, що не носять харчової цінності, а вводяться спеціально до складу продуктів для додання їм естетичного виду, смаку і т. д.

Основними шкідливими речовинами, які надходять цими шляхами в харчові продукти є - пестициди і стимулятори росту рослин і тварин, нітрати та нітрити, важкі і рідкі метали, радіоактивні елементи, токсини, мікроорганізми, антибіотики, гормони.

Хімічні речовини характеризуються своєю негативною дією на здоров'я людини.

Пестициди - хімічні речовини, застосовувані для боротьби зі шкідливими організмами рослинного і тваринного походження, чи регулювання інтенсивності біологічних процесів.

Очевидно, що такі хімічні речовини попадають у продукти харчування безпосереднім шляхом, тобто при спеціальному їхньому застосуванні для рішення технологічних задач і опосередковано, наприклад, при санітарно-гігієнічній обробці приміщень, рослин, тварин.

Нітрати є наступною важливою групою хімічних забруднювачів харчових продуктів. Найбільш розповсюдженими з цієї групи харчових забруднювачів є нітрат натрію, нітрат калію, нітрат кальцію, нітрат амонію.

Нітрат амонію й амонійний азот є основними джерелами азотного живлення рослин. Ці нітрати досить поширені в природі і тому щоденне їхнє вживання з продуктами харчування виявляється неминучим і природним. Небезпечним є надходження в організм надмірної кількості нітратів. Механізм токсичної дії нітратів складається в порушенні процесу утворення гемоглобіну. Наслідком цього є порушення транспортування кисню кров'ю, кисневе голодування організму людини.



Интернет реклама УБС

Нітрити - це солі азотистої кислоти, які утворюються з нітратів унаслідок біохімічних реакцій, що відбуваються при рості рослин.

Токсична дія нітритів на організм людини полягає в порушенні обмінних процесів у клітках живих тканин. Таке явище супроводжується посиленням активності основних обмінних процесів, що може викликати підвищення температури, утрату маси тіла.

Зменшення концентрації нітритів у продуктах забезпечується в такий спосіб:

· зниженням активності біохімічних процесів їхнього утворення, тобто
оптимізацією складу і кількості азотних добрив;

· технологічною обробкою сировини (попередня температурна обробка, кип'ятіння, вимочування з періодичною зміною води, маринування).

Одним зі шляхів, що дозволяють знизити вплив цих речовин на здоров'я людини, є введення в харчові продукти аскорбінової кислоти і її нейтральних солей. Шляхи запобігання забруднення продуктів харчування:

В даний час практично всі харчові технології використовують харчові добавки, їхні концентрації практично є нешкідливими для людини. Однак схильність організму до конкретних захворювань можуть викликати негативну реакцію при регулярному чи надмірному споживанні їжі з відповідної харчовою добавкою.

Для запобігання забруднення продуктів харчування надмірними концентраціями шкідливих речовин, шкідливого впливу їх на організм людини реалізуються наступні основні напрямки на державному рівні: . ретельне дослідження шкідливих речовин, що надходять у продукти харчування, наукове обґрунтування і беззастережне дотримання державних стандартів;

· створення спеціальних державних контрольних лабораторій і служб для визначення екологічної чистоти харчових продуктів;

· оптимізація хімічного складу і кількості використовуваних азотних добрив;

· обмеження, а в окремих випадках і заборона використання засобів захисту рослин, добрив, які приводять до неприпустимого забруднення сільськогосподарських продуктів шкідливими речовинами;

· прогнозування і запобігання аварійних ситуацій, які можуть викликати викид шкідливих речовин у навколишнє середовище;

· масова, доступна й постійна інформація про дійсний хімічний склад шкідливих речовин у харчових продуктах, їхній придатності до вживання і ступеня безпеки.

 


Читайте також:

  1. Абстрактна небезпека і концепція допустимого ризику.
  2. Актуальність і завдання курсу безпека життєдіяльності. 1.1. Проблема безпеки людини в сучасних умовах.
  3. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  4. Алкоголізм і безпека праці.
  5. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  6. Безпека
  7. Безпека в SNMPv3
  8. Безпека в туристичних походах
  9. Безпека в умовах кримінальної злочинності
  10. Безпека виконання робіт.
  11. Безпека виробничого устаткування.
  12. Безпека даних

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Системи формування здоров’я. | Безпека в умовах кримінальної злочинності

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.