МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Профілактичні заходи боротьби.Методи і засоби дератизації. Економічний збиток, що наноситься гризунами
Сірі пацюки і будинкові миші, що живуть на територіях, освоєних людиною, постійно завдають економічних збитків у різних галузях народного господарства. Польові миші (полівки) завдають значної шкоди сільському господарству. Вони виробляють спустошення полів і садів майже цілий рік. Великі збитки завдають гризуни на залізничному транспорті. Економічний збиток, що наноситься гризунами, великий і різноманітний: 1) знищення продуктів харчування(рослинного, тваринного походження), фуражу; 2) псування продуктів харчування та фуражу внаслідок їх забруднення; 3) знищення культурних рослин, посадок та інших, в тому числі овочів і хліба на полях, у городах і садах; 4) Знищення молодняка курей та качок, яєць домашніх птахів; 5) псування будівель (плінтуси, перегородки, двері) і різних споруд (дамби); 6) порушення цілісності тари; 7) псування речей, меблів, шпалер, внутрішньої обстановки приміщень; 8) виведення з ладу технічних пристроїв в результаті псування електричних та те-лефонних проводів і т.д. При визначенні економічної шкоди завданої гризунами, виходять з кількості гризунів того чи іншого виду і величини харчових продуктів, що з’їли гризуни чи кількості продуктів пошкоджених ними.
Для боротьби з гризунами використовують профілактичні і винищувальні заходи. Профілактичні заходи направлені на те, щоб лишити гризунів сховищ і створити труднощі доступу їм до їжі. Це досягається поліпшенням санітарного і санітарно-технічного стану території і об’єктів в населених пунктах. Винищувальні заходи - це застосування механічного, хімічного і в окремих ви-падках біологічного методів дератизації. В основу цих методів покладений прин-цип приваблювання гризунів до їжі та води, тобто використання безумовного реф-лексу гризунів. Крім того, в польових умовах рекомендується захист тварин, що являються природними ворогами гризунів.
Санітарні заходи. Території населених пунктів і оточуючі їх території завжди повинні утримуватись в належному санітарному стані. На звалищах, полях асені-зації, місцях зберігання відходів, приміщеннях для утримання тварин, на підпри-ємствах по переробці тваринної сировини та інших подібних об’єктах необхідно проводити постійний санітарний нагляд, щоб на них не створювались сприятливі умови для поселення і розмноження гризунів. Необхідно ретельно слідкувати за чистотою складських приміщень, територій ринків, приміщень для зберігання продукції харчової промисловості, дворів в населених пунктах, тобто тих об’єктів, де гризуни часто знаходять собі кормову базу. Для запобігання доступу пацюків до води, водопровідні крани, гідранти та інші подібні пристрої необхідно обладнати стоками в каналізацію; стоки для атмос-ферної води, колодязі для стоку побутових вод, повинні бути постійно закриті щільними кришками. На територіях заводів і фабрик, житлових масивів не допус-кати захаращеності.Такі ж вимоги і до горищ та підвалів,та ін. подібних територій Сміття і відходи життєдіяльності населення та господарської діяльності необ-хідно систематично вивозити. Для тимчасового утримання сміття і харчових від-ходів є спеціально відведені для цієї мети сміттєзбірники, які встановлюють на ас-фальтованих чи бетонованих площадках висотою не менше 70см.Особливо важ-ливо,щоб харчові відходи були недосяжні для пацюків та мишей в їдальнях,в про-довольчих магазинах, на підприємствах харчової та рибо-м’ясної промисловості. В складських приміщеннях важливо належне розміщення затареної продукції. Штабеля з продукцією повинні розміщуватись таким чином, щоб між ними були проміжки не менше 70 см, така відстань повинна бути і від стін. Відстань до під-логи від затареної продукції повинна бути близько 15 см. Рекомендується 1 раз в 3 місяці перебирати грузи, розміщені в складах та підсобних приміщеннях, щоб запобігти гризунам створювати зручні місця гніздування. Особливо уважно необхідно слідкувати за санітарним станом об’єктів харчового призначення: холодильників, м’ясокомбінатів, кондитерських фабрик та інших об’єктів, найбільш привабливих для гризунів. Технічні заходи. Для запобігання попадання гризунів в жилі приміщення чи приміщення промислового призначення, необхідно слідкувати за станом підлоги та стін в них, щоб в них не було тріщин чи отворів. При проектуванні нових споруд та ремонту будівель необхідно передбачати спе-ціальні захисні та загороджувальні засоби.
Читайте також:
|
||||||||
|