МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
У віці 12-13 міс. уже від них одержують приплід.Породи свиней їх використання та біологічні особливості Основні нормативи відгодівлі і здавальної маси молодняку. Типи відгодівлі свиней Особливості годівлі і утримання маточного поголів’я та вирощування молодняка Племінна робота у свинарстві. Структура та оборот стада. Породи свиней їх використання та біологічні особливості. ПЛАН ТЕМА 14. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ Література: 1.О. Т. Бусенко Технологія виробництва продукції тваринництва. 2.Карасюк І. М. Технологія виробництва продукції сільського господарства, ст.200 - 202 3. Ярош Ю. М. Технологія виробництва сільськогосподарської продукції, ст.. 440 - 463 4. А. М. Жадан Тваринництво ст. 170 - 187. 5. Р. М. Черненко та ін. Тваринництво ст. 206 - 242.
*1* Свинарство – одна з найбільш ефективних галузей тваринництва. При інтенсивному виробництві від однієї свиноматки за рік можна одержати 2 – 2,5 т свинини, витрачаючи на виробництво 1 ц продукції 4 – 4,5 корм. од. Свинарство – найбільш скороспіла і вигідна галузь тваринництва. Ця перевага пояснюється біологічними особливостями свиней. Свині відрізняються від інших видів тварин високою плодючістю. В хороших умовах утримання при збалансованій біологічно повноцінній годівлі свиноматки дають за один опорос 10-12 повноцінних поросят. У свиней короткий період супоросності (112-118 днів) і підсосу (26-60 днів), що дає змогу за 2 опороси одержати 25 поросят від свиноматки за рік. Свиням властива скоростиглість. Тварини сучасних порід, особливо помісні, за повноцінної годівлі і нормальних умов утримання здатні досягати маси 100-120 кг у віці 6-7 міс., щодоби даючи прирости 550-650 г. Поросята народжуються з живою масою 1-1,3 кг. Плодючість – це кількість поросят, одержаних від свиноматки за її продуктивне життя; Багатоплідність – це кількість поросят, одержаних від свиноматки за один опорос; Великоплідність – жива маса поросяти при народженні. ● Одержання багатоплідних опоросів, добре розвиненого й життєздатного молодняку значною мірою залежить від організації годівлі свиноматок під час підготовки до парування чи осіменіння та протягом усього періоду поросності. Забійний вихід 75 – 85%.Свині всеїдні і легко пристосовуються до умов життя. ● Ремонтні свинки досягають статевої зрілості у віці 5-5,6 міс., - у віці 9-10 міс. вони фізіологічно зрілі і можуть запліднюватись; Найкраще ростуть поросята, що народилися в грудні – січні, за літо вони виростають, а свиноматки можуть давати ще й літній опорос у липні місяці. Турові опороси – це дружні опороси, коли група свиноматок має розпороситись за 5-7 днів. Літній туровий опорос може тривати 10-12 днів. Такі тури взимку і влітку полегшують догляд за матками і поросятами, дають змогу уважніше доглядати за поросятами, формувати групи відгодівлі чи ремонту. Практикують у свинарстві і ущільнені опороси, коли поросят відлучають у більш ранньому віці, посилюють годівлю маток і спаровують так, щоб за 2 роки одержати 5 опоросів. У свинарстві використовують природне і штучне осіменіння. Дорослих свиноматок парують у першу охоту після відлучення від них поросят, яка настає через 4 — 6 днів. У світі існує понад 100 порід, а з урахуванням місцевих, локальних і зникаючих — 400. У розвинених країнах світу використовують тільки 10-15 порід м'ясного напряму продуктивності. ● У США в основному розводять три породи (дюрок, гемпшир, йоркшир), які становлять понад 70 % племінного поголів'я. У багатьох країнах Європи поширені дві-три породи, але основними є велика біла (йоркшир) і ландрас. На них припадає близько 70 % породного складу свиней. ● В Україні найбільш поширеними вітчизняними породами є велика біла, українська степова біла, миргородська, а серед зарубіжних — ландрас і дюрок. Серед перспективних порід для одержання нежирної свинини — полтавська і українська м'ясні. Породи за напрямом продуктивності залежно від виробничого призначення і племінних цінностей ділять на три групи: перша — комбінованого напряму продуктивності (велика біла, українська степова біла); друга — м'ясного напряму продуктивності (полтавська м'ясна, українська м'ясна, ландрас, дюрок, естонська беконна, уельська, гемпшир, п'єтрен, уессекс-седлбек); третя — сального напряму продуктивності (миргородська, українська степова ряба, велика чорна, північнокавказька). Читайте також:
|
||||||||
|