МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Перелік питаньМетодичні рекомендації Тема 9. Облік власного капіталу Вивчення обліку власного капіталу необхідно почати з обліку статутного капіталу, а в споживчій кооперації – з обліку статутного і пайового капіталу. Необхідно ознайомитись з порядком його формування в залежності від організаційно – правової форми підприємства. При вивченні інших видів капіталу слід звернути увагу на порядок їх формування та обліку.
9.1.Методичні поради до теми «Облік власного капіталу» 1. Сутність власного капіталу і його структура 2. Порядок формування і облік статутного капіталу 3. Облік пайового капіталу 4. Облік додаткового і інших видів капіталу 5. Облік нерозподіленого прибутку (непокритого збитку)
Під капіталом в бухгалтерському обліку розуміють сукупність майнових засобів, що призначені для господарських цілей, виражених в грошовій одиниці. Структура капіталу, в свою чергу, характеризується співвідношенням власних і позикових коштів, які використовуються підприємством в процесі господарської діяльності. Для початку господарської діяльності готельно-ресторанне підприємство потребує власних джерел фінансування. У момент створення підприємства таку функцію виконує його початковий капітал, який за своїм матеріальним складом є сукупністю активів, інвестованих засновниками (учасниками) і дорівнює: Власний капітал = Активи підприємства.
Під час здійснення господарської діяльності підприємство вступає у відносини зі своїми контрагентами (постачальниками, підрядниками), утворюючи при цьому поточні зобов’язання за взаємними розрахунками та заробітною платою, а також перед державою – за податками. Крім поточних зобов’язань підприємство готельно-ресторанного господарства може використовувати довгострокові залучені кошти (кредити, облігаційні позики, тощо). Таким чином, власний капітал підприємства (тобто капітал, який належить власникам підприємства) визначається як різниця між вартістю його майна (активів) і зобов’язаннями підприємства: Власний капітал = Активи – Зобовязання Майно підприємства складається із різних матеріальних, нематеріальних та фінансових ресурсів — носіїв прав власності окремих суб’єктів. Здійснюючи підприємницьку діяльність, підприємства неминуче використовують залучені кошти, утворюючи борги. Боргові зобов’язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А=З+К) і мають вищий пріоритет порівняно з вимогами власників. Тому, власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань (К= А–З). Власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності, та одним із найістотніших показників, оскільки виконує наступні функції: Таблиця 9.1. Читайте також:
|
||||||||
|