Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Законодавча та нормативно-правоваа база з організації роботи та обліку діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства

Особливості організації обліку готелів з надання готельних послуг і нормативно-правові документи, які регулюють їх діяльність.

Основною діяльністю готелів є надання послуг з розміщення, до яких належать послуги з обслуговування житлового приміщення (номера) із збереженням майна і багажу проживаючого. Але готелі можуть здійснювати і інші види діяльності в залежності від категорії готелю(ресторанне обслуговування, пральня, автостоянка і інші) і складатися з таких структурних підрозділів, що є організаційно відокремленими і які виконують певний комплекс робіт відповідно до внутрішньої спеціалізації. Для визначення фінансового результату діяльності кожен з них може вести облік власних витрат і доходів, калькулювати ціни на свої послуги.

Питання організації бухгалтерського обліку готельного підприємства вирішується власником або уповноваженим органом (посадовою особою) відповідно до законодавства та установчих документів. Підприємство самостійно визначає облікову політику, форму бухгалтерського обліку, затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і реєстрів аналітичного обліку, об'єкти і періодичність проведення інвентаризації активів і зобов'язань.

Діяльність роботи готелів, оформлення первинної документації і організації обліку по наданню послуг готелями регламентуються нормативно – правовими документами, які наведено в таблиці 6.2.

Таблиця 6.2.

Назва нормативного документу Основні питання
Закон України № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» 16.07.99р Визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності (далі – підприємства), які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством
Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» № 1775-111 1.06.2000р.   Визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб'єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування
Закон «Про туризм» від 15.09.1995р.. № 324/95-ВР Визначає загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади реалізації державної політики України в галузі туризму та спрямований на забезпечення закріплених Конституцією України ( 254к/96-ВР ) прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров'я, на безпечне для життя і здоров'я довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав при здійсненні туристичних подорожей. Він встановлює засади раціонального використання туристичних ресурсів та регулює відносини, пов'язані з організацією і здійсненням туризму на території України
Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» № 335/94-ВР 28.12.1994р Податковий кодекс з 1.01.2011. Визначає правові засади регулювання, організації, ведення податкового обліку та складання Декларації з податку на прибуток підприємств в Україні. Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності .
Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» № 4004 24.02.1994 Регулює суспільні відносини, які виникають у сфері забезпечення санітарного та епідемічного лагополуччя, визначає відповідні права і обов'язки державних органів, підприємств, установ, організацій та громадян, встановлює порядок організації державної санітарно-епідеміологічної служби і здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду в Україні.
Державний класифікатор України «Класифікації видів економічної діяльності. ГК 009 – 96», затверджений наказом Держстандарту України № 441 22.10.1996р Визначає галузевий принцип побудови народного господарства та перелік підприємств, які відносяться в тому числі до категорії «готелі», «ресторани» та інші
Декрет Кабінету Міністрів України № 56-93 «Про місцеві податки і збори» Визначає платників готельного збору, його граничний розмір, порядок визначення та джерела платежу
Правила обов’язкової сертифікації готельних послуг, затверджені наказом Держстандарту України № 37 27.01.1999р. Визначають порядок проведення обов’язкової сертифікації готельних послуг, перелік державних стандартів, на відповідність яким перевіряються при сертифікації готельні послуги, визначаються основні поняття і розкривається порядок проведення розрахунків між органом із сертифікації і заявником
Інструкція про порядок ведення документообігу при наданні готельних послуг у ДП «Укркомунобслуговування» (готельний комплекс «Предслава»), затверджена наказом Держкомбуду України № 230 13.10.2000р Визначає порядок використання і заповнення форм документів при проведенні розрахунків з громадянами, які проживають у готелі і користуються готельними послугами. Підприємства мають право самостійно обирати і розробляти форми первинного обліку на основі запропонованих форм
Про затвердження Порядку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) затверджений наказом Кабінету Міністрів України № 297 15.03.2006р Регулює питання надання юридичними та фізичними особами послуг з тимчасового розміщення (проживання).
Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затвердженими наказом Держтурадміністрації України від № 19 16.03.2004р Регламентують основні вимоги щодо користування готелями та аналогічними засобами розміщення (далі - готелі) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері надання послуг розміщення (готельних послуг) споживачам, і регулюють відносини між споживачами (фізичними особами, які проживають у готелях або мають намір скористатися готельними послугами) та готелями, виконавцями цих послуг.
“Про затвердження Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства” Наказ Держбуду України № 47 6.03.2002р Рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства (далі - Методичні рекомендації), схвалені рішенням науково-технічної ради Держбуду від 16 листопада 2001 р. N 61.
Про затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами Наказ Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України № 157 17.06.2003 р. Надано порядок відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій об'єктами господарської діяльності у сфері громадського харчування та побутових послуг незалежно від організаційно-правової форми та форми власності відповідно до вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" ( 996-14) і національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами (далі ПБО). Методичні рекомендації висвітлюють питання методології бухгалтерського обліку згідно з ПБО.  
Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 219 24.07.2002р. Регламентуються основні вимоги щодо роботи суб'єктів господарської діяльності (закладів, підприємств) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері ресторанного господарства
Про затвердження форми первинного обліку № 1-ОМК та інструкції щодо порядку її ведення. Наказ МОЗ України № 66 11.03.1998р. Встановлює порядок ведення форми первинного обліку N 1-ОМК "Особова медична книжка" (додаток 1). Виконання Інструкції обов'язкове для підприємств, установ та організацій, незалежно від відомчого підпорядкування та форм власності (далі - підприємства), фізичних осіб - суб'єктів підприємництва, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь.
Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, постанова Кабінету Міністрів України від № 559 23.05.2001 р. Затверджує перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам; Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.
Санитарные правила для предприятий общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое (СанПин) наказ Міністерства охорони здоров я СРСР та Міністерства торгівлі СРСР №5777-91 Распространяются на действующие, строящиеся и реконструируемые предприятия общественного питания независимо от форм собственности и ведомственной принадлежности и определяют санитарные требования к территории, помещениям и их оснащению, транспортированию, приему и хранению пищевых продуктов, обработке сырья, производству и реализации продукции, а также к условиям труда и личной гигиене персонала предприятия
Про Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби на підприємствах громадського харчування Наказ Міністерства економіки України № 210 25.09.2000р. Визначає вимоги до розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські і булочні вироби, напої (далі - фірмові страви та вироби) у закладах ресторанного господарства незалежно від форм власності
Про затвердження форм державних статистичних спостережень і форм первинної облікової документації зі статистики роздрібної торгівлі та ресторанного господарства Наказ Державного комітету статистики України № 272 20.07 .2009 р. Затверджує форми державних статистичних спостережень зі статистики роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що додаються, та вводить їх у дію
Про затвердження форми державної статистичної звітності N 1-готель (річна) "Звіт про роботу готелю" та Інструкції щодо її заповнення Наказ Державного комітету статистики України № 2 12.01.1999 р. Визначає єдиний порядок складання статистичної звітності підприємств готельного господарства всіх типів з метою одержання повної інформації та вичерпного їх характеризування, вивчення розвитку та впливу туризму на економічний стан регіонів. Дія Інструкції поширюється на усі суб'єкти підприємницької діяльності, які надають місця для короткотермінового проживання приїжджим (терміном до 45 діб) та перебувають на самостійному балансі або на балансі підприємств (організацій) всіх форм власності та підпорядкування.
Інструкція щодо заповнення форми державної статистичної звітності № 1-ТУР (к), затверджена наказом Держкомстату України № 96 4.03.1998р. Форма № 1-ТУР складається всіма зареєстрованими суб’єктами туристичної діяльності, в тому числі підприємствами розміщення туристів (готелі, санаторії, пансіонати з лікуванням, санаторії-профілакторії, будинки, пансіонати, бази відпочинку, кемпінги, мотелі, турбази, молодіжні табори, приватні засоби розміщення)

Міністерства, відомства та інші центральні органи державної виконавчої влади, до сфери управління яких належать підприємства і організації, розробляють і доводять до підприємств і організацій Типові положення з питань планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) стосовно специфіки відповідних виробництв і видів діяльності. Зокрема, це Правила обов’язкової сертифікації готельних послуг, затверджені наказом Держстандарту України № 37 від 27.01.1999 р, Інструкція про порядок ведення документообігу при наданні готельних послуг у ДП «Укркомунобслуговування» (готельний комплекс «Предслава»), затверджена наказом Держкомбуду України № 230 від 13.10.2000 р, Про затвердження Порядку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затверджений наказом Кабінету Міністрів України № 297 від 15.03.2006 р., Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затвердженими наказом Держтурадміністрації України від № 19 від 16.03.2004 р., Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 219 від 24.07.2002 р., Про Порядок розробки та затвердження технологічної документації на фірмові страви, кулінарні та борошняні кондитерські вироби на підприємствах громадського харчування Наказ Міністерства економіки України № 210 від 25.09.2000 р.

 


Читайте також:

  1. Cистеми безпеки торговельних підприємств
  2. II. Вимоги безпеки перед початком роботи
  3. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  4. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  5. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  6. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  7. Internet. - це мережа з комутацією пакетів, і її можна порівняти з організацією роботи звичайної пошти.
  8. IV група- показники надійності підприємства
  9. IV. Вимоги безпеки під час роботи на навчально-дослідній ділянці
  10. IV. Закономірності структурно-функціональної організації спинного мозку
  11. IІI. Формулювання мети і завдань уроку. Мотивація учбової діяльності
  12. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.




Переглядів: 2136

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ПОВЕРХНЕВІ ЯВИЩА. АДСОРБЦІЯ | Облік надходження і формування продажної вартості товарів в кухні

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.