Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Експертиза жирових товарів

Цільова спрямованість: ознайомити студентів з порядком та правилами експертування жирових товарів.

1.Експертиза олій

1.1. Основні критерії якості.  Органолептичні :  смак та запах, прозорість, колір, осад, фізико-хімічні: кольорове число,  кислотне число, вміст вологи і летучих речовин, йодне число, неомилювані речовини, температура спалаху.

1.2. Транспортна та споживча тара, маркування. Транспортна тара - залізничні цистерни, автоцистерни, діжки сталеві, фляги алюмінієві, тара для розташування розфасованої олії, дощаті гніздові багатооборотні ящики, тара з полімерних матеріалів та гофрованого картону. Споживча тара: скляні та полімерні спеціальні пляшки. Вони мають бути щільно укупорені корковими пробками або картонними капсулами з целулоїдними ковпачками.

Маркування транспортної тари: найменування виготувача, товарний знак, вид і сорт олії, кількість пляшок в одиниці упаковки, стандарт. На кожній пляшці наклеюється етикетка з цими ж показниками, є крім того, маса нетто, дата розливу.

1.3. Транспортування. Олії можуть транспортуватись усіма вадами транспорту з додержанням правил перевезень.

1.4.Зберігають олії в закритих затемнених приміщеннях, за температури не вище 18°С. Термін зберігання олій:соняшникової-4 місяці у флягах та пляшках, 1,5 місяця в діжках; кукурудзяної - 4 місяці; соєвої - 1,5 місяця; рафінованих  . дезодорованих - 3 місяці, рафінованих недезодороваких - 6 місяців.

1.5.  Відбір зразків..   Від олії в однорідній упаковці (контейнер, діжка, фляга, ящик) відбирають 10% упакованих місць ( не менше).

від пляшок  відбираюсь по одній пляшці на 1л  олії, але не менше 4-х пляшок. У зимовий час олію в тарі підігрівають до переходу в рідкий стан. Проби відбирають пробовідбірником - металевою трубкою. Крапкові  проби зводять у об'єднану, яку скорочують до об'єму 200 см3.Таку середню пробу розливають у чисті, сухі пляшки по 500 см3.

2.Експертиза маргарину

2.1. Основні критерії якості. Органолептичні: смак та запах, консистенція, колір. Фізико-хімічні: масова частка жиру, масова частка вологи та летких речовин, температура топлення, масова частка солі, кислотність маргарину. Періодично встановлюють показники безпеки.

2.2.  Транспортна і споживча тара. Маргарин не фасований упаковують у ящики з гофрованого картону для вершкового масла, дощаті,  фанерні, а також діжки та барабани, Розфасований маргарин пакують, загортаючи у пергамент, фольгу кашировану, тару з полімерних матеріалів, дозволених Мінздравом України, а також у банки металеві консервні. Для фасованого маргарину використовують: ящики з гофрованого картону, дощаті, фанерні масою нетто не більше 22 кг.

2.З.Маркування. На транспортній і споживчій упаковці під час маркування наноситься: товарний знак, найменування виготувача, найменування маргарину, сорт, маса нетто, перелік основних  інгредієнтів, дата вироблення, термін споживання, стандарт.

2.4.Транспортування і зберігання.Транспортують маргарин усіма видами транспорту з додержанням правил і вимог. Зберігають маргарин за вологості повітря 80 %. Термін зберігання залежить від температури. Тож нефасований маргарин зберігають за температури  10…15°С до ЗО діб, 5 ...І0°С - до 45 діб, 0...4°С - 60 діб, О...-9°С - 75 діб. Розфасований у пергамент маргарин за вказаних температур можна зберігати вдвічі менший термін.

2.5.Відбір зразків проводять відповідно до діючої НТД  залежно від кількості  упакованих місць у партії. З кожної відібраної для контролю упаковки щупомвідбирають точкову пробу по 20….30 г. Для складання об'єднаної проби точкові проби масою до 200 г поміщають у банку з щільною кришкою, яку нагрівають у теплій воді до розм'якшення маргарину, увесь час його обережно переміщують  Після застигання середню пробу направляють на дослідження.,

Переглядів: 4013

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.