Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Якість і надійність виробів

Якість, ефективність та економічність технічних об’єктів і систем

Ці показники закладаються на стадії проектування виробів, забезпечуються під час їх виробництва і підтримуються у період експлуатації.

Терміни і визначення основних понять в області якості продукції наведені в ДСТУ 3230─95 „Управління якістю та забезпечення якості. Терміни та визначення.” ДСТУ ISO 9001─1998 установлює моделі забезпечення якості в процесі проектування, виробництва і обслуговування виробів, а ДСТУ ISO 9004─1998 ─ опис елементів, що мають складати систему забезпечення якості виробів на підприємстві. Вибір номенклатури показників для оцінювання рівня якості продукції залежить від мети цього оцінювання.

Якість─ це сукупність властивостей, що визначає ступінь відповідності продукції її призначенню. Якість ─ поняття об’єднувальне і складається принаймні з десяти основних показників: відповідність основному призначенню; надійність; вартість; технологічність і матеріаломісткість; безпека; екологічність і енергозатратність; естетичність; ергономічність; стандартизованість; патентоспроможність.

Показники призначення продукції характеризують основні функції, для виконання яких вона призначена (роботоздатність, технічні параметри машин, наприклад продуктивність, швидкість, точність, тощо).

Показники надійності характеризують зміну основних показників призначення в часі. Основні показники надійності ─ це безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність, збережуваність і готовність.

Економічні показники характеризують затрати на розроблення, виготовлення та експлуатацію виробу, а також економічну ефективність його експлуатації. Інтегральним економічним показником для споживача є ціна виробу.

Технологічні показники характеризують розподіл затрат матеріалів, засобів праці в часі при технологічній підготовці виробництва, виготовленні та експлуатації продукції (трудомісткість, матеріаломісткість, собівартість).

Показники безпеки кількісно характеризують безпеку людини при використанні виробу (наприклад, імовірність отримання травм під час аварій автомобілів є тим вищою, чим менша маса автомобіля, імовірність вибуху телевізора та ін.).

Екологічні показники характеризують рівень зовнішніх дій, що виникають при експлуатації і споживанні виробу (токсичність вихлипних газів двигунів, наявність нітратів та ядохімікатів у продуктах і воді тощо).

Естетичні показники характеризують композиційну цілісність, інформаційну виразність, раціональність форми, культуру виконання виробу. Кількісні показники тут встановити важко і вони замінюються системою рівнів у п’ятибальній системі: 5─кращий зі світових; 4─на рівні світових; 3─національний рівень; 2─для внутрішнього ринку; 1─нижче від рівня внутрішнього ринку.

Ергономічні показники пов’язані з участю людини в роботі чи експлуатації виробу. До таких показників належать гігієнічні, антропологічні, фізіологічні, психологічні, вплив умов експлуатації на людину (вібрація сидіння, шум, загазованість тощо).

Показники стандартизації й уніфікації характеризують насиченість продукції уніфікованими та оригінальними частинами, а також рівень уніфікації з іншими виробами (наприклад, можливість використання програмного забезпечення на різних ЕОМ, касет на різних магнітофонах).

Показники патентоспроможності (патентна чистота, захист авторськими свідоцтвами, патентами) сприяють підвищенню конкурентоспроможності виробу.

Забезпечення одних показників, як правило, суперечить виконанню інших. Розроблення комплексних показників — одне з необхідних завдань оптимізації якості. У багатьох випадках беруть два основних показники: вартість і надійність. Розв’язок задачі оптимізації в цьому разі ілюструється графіком ( Рис.2).

Рис. 2. Визначення оптимального рівня надійності виробу:

Св— затрати на виготовлення; Се—затрати на експлуатацію; СΣ—сумарні затрати; Р— надійність (імовірність безвідмовної роботи)

 

Очевидно, існує деяка оптимальна надійність, до якої слід наближатися. При цьому буде досягнуто найкращого співвідношення затрат на виготовлення й експлуатацію виробу.


Читайте також:

  1. Асортимент кондитерських виробів для діабетиків
  2. Асортимент швейних виробів
  3. Безпека та операційна надійність системи міжбанківських переказів
  4. Виготовлення виробів з полімерних матеріалів
  5. Виготовлення виробів на основі рідких полімерів
  6. Виготовлення, зберiгання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв i тютюнових виробів
  7. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  8. Випробування відновлюваних виробів
  9. Випробування невідновлюваних виробів
  10. Виробництва нових виробів
  11. Виробництво борошняних кондитерських виробів
  12. Виробництво виробів із прогумованого волокна




Переглядів: 1213

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Відмови технічних об’єктів. Характеристика відмов | Економічні показники надійності

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.