Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Тема: М'ясо тварин.

Навчальні цілі:дослідити хімічний та морфологічний склад м’яса. Виявити

товарні якості забійних тварин. Розглянути первинну обробку

худоби.

Програмна анотація

1. Товарні якості забійних тварин.

2. Первинна обробка худоби.

3. Хімічний та морфологічний склад м’яса.

-1-

М'ясна продуктивність худоби характеризується кількістю і якістю м'яса, а також інших продуктів, які одержують при забої тварин. Продуктивність худоби визначають живою, приймальною і забійною масами, а також забійним виходом.

Жива маса залежить від умов відгодівлі, утримання худоби, віку і породи.

Забійна маса худоби — це маса свіжої туші після повного її оброблення, що викликають субпродукти та жир-сирець.

Забійний вихід — це відношення забійної маси туші до приймальної живої маси худоби, виражене в процентах.

Залежно від віку і статі велику рогату худобу ділять на чотири групи: І — доросла худоба і корови-первістки з приймальною масою менше 350 кг; II — корови-первістки у віці до 3 років, з приймальною масою 350 кг і більше; III — молодняк — тварини у віці від 3 місяців до 3 років; IV — телята у віці від 14 днів до 3 місяців.

За вгодованістю вікові групи тварин ділять на І і II категорії. Залежно від живої маси, віку і товщини сала свиней за вгодованістю ділять на п'ять категорій.

 

-2-

Первинна обробка худоби, тобто її забій і розбирання туш здійснюється на забійних пунктах.

Обробка великої рогатої худоби складається з таких операцій: оглушення, забій і знекровлення тварин, відділення голови, нижніх кінцівок і внутрішніх органів (нутрівки), розчленування туші, зачищення напівтуш, ветеринарна і товарознавча оцінка з маркуванням.

Для надання відповідного товарного вигляду м'ясу, підвищення його стійкості при зберіганні туші зачищають від побитостей, абсцесів, згустків крові, бахромок, забруднень. При мокрому зачищенні з внутрішньої поверхні напівтуш виділяють теплою водою забруднення, згустки крові, а зовнішню поверхню, якщо вона забруднена, промивають.

 

-3-

М'ясом вважають сукупність м'язової, сполучної, кісткової, жирової тка­нин в їх природному співвідношенні із залишком крові. Ці тканини мають неоднакову харчову цінність, а тому їх співвідношення впливає на споживні властивості м'яса.

М'язова (мускульна) тканина є основною їстівною частиною м'яса. Вона має найвищу харчову цінність, М'язова тканина складається із м'язових воло­кон і міжклітинної речовини. М'язове волокно являє собою сильно витягнуту клітку. Воно складається з оболонки (сарколеми), ядра, плазми (саркоплазми) і міофібрил.

М'язова тканина являє собою найбільш складну і найбільш цінну в харчовому відношенні частину м'яса. Вона є основним джерелом білка і деяких інших важливих поживних речовин для організму людини. До складу м'язової тканини входять, %, білки — 18,5—22, жири — 2—3, азотисті екстрактивні речовини — 0,9—2,5, вуглеводи —до 1,5; мінеральні речовини — 1—1,4; вода —72—75%.

Сполучні тканини виконують в організмі механічну функцію, зв'язуючи окремі тканини між собою і скелетом, беруть участь у побудові інших тканин і викону­ють захисні функції. Із сполучних тканин побудовані сухожилля, суглобні з'єд­нання, оболонки м'язів, хрящі дихальних шляхів, кровоносні судини та інше. Сполучні тканини містять від 21 до 40% білків, більша частка яких непов­ноцінні. Основними серед них є колаген, еластин, ретикулін, муцини і мукоїди.

Кісткова і хрящові тканини є різновидами сполучної тканини. Кісткова тканина містить в середньому 20—25% води, 30% білків і 45% неорганічних сполук.

Кров. Частка її коливається від 4,5 до 8,3% до живої маси тварин. Кров забійних тварин містить 16—19% білків, 0,6—1,0% жиру, 0,8—9% мінеральних речовин.

Контрольні питання

1. Показники м’ясної продуктивності тварин.

2. Первинна обробка худоби.

3. Характеристика тканин м’яса.

4. Хімічний склад тканин м’яса.




Переглядів: 1026

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема: Рибні напівфабрикати і кулінарні вироби. | Тема: Класифікація і товарна характеристика м’яса.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.