Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Результати оцінювання системи бронювання

Показники Максимальна кількість балів Досягнута кількість балів Відсоток відповідності стандартам
Телефонний дзвінок
Зміна бронювання
Сторінка в Інтернеті 75,5
Системи бронювання в Інтернеті
Туристичні агентства
Спеціальні послуги і побажання 73,3
Результат бронювання 65,5

 

Проведений аудит системи бронювання свідчить про невідповідність стандартам на 34,5%.

Аналіз керівництвом функціонування системи якості включає оцінювання отриманих результатів внутрішніх перевірок. Суб’єкти туристичної діяльності в умовах функціонування ІС використовують функціональні підсистеми організаційного управління, серед яких підсистема управління якістю. Вона дає можливість автоматизувати завдання з обліку й аналізу скарг, рекламацій. При цьому вхідна інформація надходить від підсистеми оперативного управління виробництвом і надання туристичних послуг, підсистем функціональних підрозділів (маркетингу, блоку бухгалтерського обліку і звітності) та результатів внутрішніх перевірок. Вихідна інформація використовується для періодичного аналізу керівництвом підприємств відповідності наданих послуг установленим вимогам та ефективності.

Документальне оформлення системи якості туристичних послуг полягає в розробленні і постійному підтриманні в робочому стані відповідним чином оформленої системи якості, яка на підприємстві представлена:

- планами, правилами, інструкціями, протоколами, звітами;

- внутрішніми стандартами якості;

- національними та міжнародними нормативними документами.

Оскільки виникає необхідність не лише управляти потоками документів на підприємстві, а й забезпечувати його зовнішні зв’язки, керівництву слід розв’язувати це завдання шляхом організації автоматизованих робочих місць й упровадження системи документообороту, в тому числі системи якості. Система здійснює розроблення, зберігання, пошук, пересилання необхідних документів у електронному вигляді, розмежовує доступ до них; надає необхідну інформацію з питань якості щодо вимог споживачів, партнерів, стану конкурентів для складання планів, розроблення заходів з удосконалення управління якістю; здійснює обмін інформацією щодо якості між суб’єктами туристичної діяльності.

Взаємодія зі споживачем туристичних послуг включає інформацію щодо:

- її доступності, очікуваної вартості;

- відповідності якості ціні;

- затрат часу на її надання;

- сучасних засобів для ефективного спілкування споживачів з працівниками підприємства;

- можливості впливу споживачів на якість послуги та отримання ними результатів оцінювання якості послуг.

Одночасно з традиційними засобами взаємодії працівників підприємства зі споживачами стосовно надання необхідної інформації використовуються різноманітні сучасні 1Т. Так, для розміщення інформації про туристичну послугу, забезпечення її доступності та ознайомлення з нею якнайбільшої кількості потенційних споживачів застосовується Інтернет-реклама:

- банерна;

- контекстна;

- реєстрація підприємств у пошукових каталогах;

- розроблення власного веб-сайта;

- і-мейл-реклама та ін.

Використання різноманітних видів реклами та сучасних засобів спілкування в режимі реального часу забезпечать високу якість туристичних послуг.

Розроблення і ведення документації є вимогою, що встановлює процедури формування, затвердження, ведення і забезпечення всіма документами у сфері якості працівників підприємства (особливо тих, які беруть безпосередню участь у наданні послуг і обслуговуванні клієнтів). Для спрощення цієї процедури на підприємствах створюються, постійно поповнюються та оновлюються електронні бази даних відповідних документів. За наявності локальної мережі або комплексної системи автоматизації здійснюються не тільки вищезазначені дії, а й розсилання необхідної документації на робочі місця працівників для забезпечення відповідності виконуваних ними функцій установленій системі якості.

Управління процесами взаємопов’язане з управлінням якістю послуг. Сутність поняття полягає у виробленні управлінських рішень та реалізації передбачених цими рішеннями управлінських дій щодо процесів, від яких залежить якість послуг [119].

Процеси, від яких залежить якість послуг:

- документально оформлені інструкції щодо технології надання послуг та обслуговування;

- регулювання та управління процесами надання туристичних послуг;

- критерії виконання робіт, представлені у вигляді стандартів;

- використання новітніх IT під час виробництва, реалізації і просування туристичної послуги на ринок.

Контроль і оцінювання якості туристичних послуг спрямовані на порівняння оцінок споживачів щодо отриманої послуги і спеціалістів, які її надали. При цьому повинен здійснюватись як самоконтроль персоналу, який надає послугу, так і постійна оцінка ступеня задоволення споживачів послуг шляхом проведення соціологічних опитувань,

Одна з важливих складових якості послуг, яка безпосередньо впливає на сприйняття споживачів, –це якість обслуговування. На практиці суб’єкти туристичної діяльності впроваджують п’ятирівневу модель аналізу якості обслуговування (див. рис. 2.2). Вона визначає якість із точки зору задоволення очікувань клієнта. Результатом застосування моделі є належне розуміння наданої якості обслуговування, можливість виявити потенційні проблеми, пов’язані з наданням туристичних послуг. Проводять аналіз та роблять відповідні висновки на підприємствах туристичної сфери маркетологи і/або менеджери з якості.

Соціологічні опитування здійснюється як традиційними способами, так і за допомогою Інтернет-опитування (анкетування). Висока ефективність методу проведення опитування в Інтернеті пов’язана з:

- економією часу на проходження анкети від інтерв’юера до опитуваного та введення анкети в базу даних – аналіз анкети і до представлення результатів у вигляді таблиць або графіків;

- максимальним віртуальним зближенням інтерв’юера з респондентом;

- невисокою вартістю проведення опитування та аналізу його результатів;

- можливістю зосередження на цільовій аудиторії.

Інтернет-опитування можуть проводитися за допомогою електронної пошти або безпосередньо на сайті як питання для його відвідувачів (дод. Б.1.1). Відмінність між ними полягає в тому, що при опитуванні через електронну пошту вибірку формує інтерв’юер, а через сайт вона формується сама собою. Як наслідок можуть виникнути труднощі щодо характеристики групи людей, які відповідають на питання анкети, розміщеної на сайті. У зв’язку з цим результати анкетування отримані через сайт можуть не відповідати дійсності.

Авторами проведено Інтернет-опитування споживачів щодо якості наданих туристичних послуг. Основними критеріями, за якими оцінювалась якість послуг туристичних підприємств, були:

- зручне місце розташування;

- внутрішній дизайн офісу;

- охайність і чистота приміщень;

- професіоналізм менеджерів;

- реакція працівників підприємства на низьку оцінку туристами якості отриманої послуги.

Рис. 2.2. Ступінчаста модель аналізу якості обслуговування [97, с. 46]

 

За отриманими результатами складено таблицю щодо оцінювання якості послуг, наданих туроператорами і турагентами.

 

Таблиця 2.2


Читайте також:

  1. I. Органи і системи, що забезпечують функцію виділення
  2. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  3. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  4. IV. Розподіл нервової системи
  5. IV. Система зв’язків всередині центральної нервової системи
  6. IV. Філогенез кровоносної системи
  7. POS-системи
  8. T. Сутність, етіологія та патогенез порушень опорно-рухової системи
  9. VI. Філогенез нервової системи
  10. XV. Фінансові результати від первісного визнання та реалізації сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів
  11. А) Заробітна плата її форми та системи.
  12. А) Заробітна плата, її форми та системи.




Переглядів: 897

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Інформаційні технології у забезпеченні дотримання підприємствами туристичної індустрії комплексу вимог, що формують якість туристичних послуг | Оцінювання рівня якості послуг туристичних підприємств

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.