Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Регулювання параметрів середовища, що відводить тепло, при холодильній обробці і збереженні продуктів

 

Основним способом регулювання всіх перерахованих процесів є вплив на продукт за допомогою зміни параметрів середовища, що відводить тепло. Таким середовищем є, як правило, повітря.

До регульованих параметрів середовища належать: температура повітря tc(°C); відносна вологість j (%); вологоутримування d (г/кг), швидкість руху n (м/с); барометричний тиск повітря Р (мПа).

Відносна вологість повітря, вологовміст і барометричний тиск повітря взаємозалежні. Відносна вологість повітря може бути представлена як відношення вологовмісту при певній температурі до вологовмісту повітря при тій самій температурі і повному насиченні повітря вологою. Зв’язок вологовмісту з перерахованими параметра­ми визначається співвідношенням

 

, г/кг, (3.56)

 

де j – відносна вологість повітря при заданій температурі, %;

Рн.п. – парціальний тиск насиченої пари, мПа;

Рб – барометричний тиск повітря, мПа.

Парціальний тиск насиченої пари залежить від температури

 

, (3.57)

 

де tн –температура насиченого повітря, °С.

Аналіз виразів (3.56) і (3.57) свідчить про те, що відносна вологість і вологовміст повітря залежить від температури. При охолодженні продукту чи при його холодильному зберіганні ефективним способом зменшення втрати вологи з поверхні продукту є зниження температури повітря, а за відсутності вологоізоляції поверхні продукту – збільшення вологовмісту повітря.

Це збільшення досягається за допомогою розпилення дрібнодис­пергованої краплинної вологи в охолоджуваному об’ємі чи внесенням вологи у вигляді пари.

Вплив барометричного тиску на втрату вологи з відкритої невологоізольованої поверхні суттєвий. Це твердження випливає зі структури виразу (3.57).

Вплив барометричного тиску на збереження вихідних власти­востей продуктів забезпечує зберігання вихідних властивостей, переважно рослинних продуктів. Передбачається, що невелике зниження тиску щодо атмосферного є комплексним, оскільки пов’язане з постійним видаленням летких речовин, що виділяються продуктами (етилен, вуглекислий газ та ін.). Крім того, частковий вакуум знижує вміст у повітрі кисню на 0,1%.

Збереження вихідних властивостей продуктів під час зберігання у холодильному устаткуванні визначається сукупністю параметрів середовища, що відводить тепло:

· температури;

· швидкості руху повітря;

· відносної вологості повітря;

· вологовмісту;

· складу повітряного середовища;

· барометричного тиску повітря.

Холодильне устаткування повинно передбачати технічні можли­вості регулювання перерахованих вище технологічних параметрів.

У переліку факторів зовнішнього впливу на продукт значення температури як фактора, що визначає зберігання продукту, превалює над іншими. Тому в холодильному устаткуванні визначальним регульованим параметром є температура, що недостатньо відповідає вимогам холодильної технології.

Визначаючи температуру як найважливіший фактор, що забез­печує збереження продуктів у холодильному устаткуванні, варто звернути увагу на вимоги холодильної технології не тільки до сталості температури в часі, але й в об’ємі устаткування. Це стосу­ється області позитивних і негативних температур, до того ж в області негативних температур сталість зазначених параметрів має особливе значення, оскільки пов’язана з кількістю вимороженої води в продукті.

 


Читайте також:

  1. I. Доповнення до параграфу про точкову оцінку параметрів розподілу
  2. Авоматизація водорозподілу регулювання за нижнім б'єфом з обмеженням рівнів верхнього б'єфі
  3. Автоматизація водорозподілу з комбінованим регулюванням
  4. Автоматизація водорозподілу регулювання зі сталими перепадами
  5. Автоматизація водорозподілу регулюванням з перетікаючими об’ємами
  6. Автоматизація водорозподілу регулюванням за верхнім б'єфом
  7. Автоматизація водорозподілу регулюванням за нижнім б'єфом
  8. Автоматичне регулювання витрати помпових станцій
  9. Автоматичне регулювання кількості рідкого холодильного агента,
  10. Автоматичне регулювання кількості рідкого холодильного агента,
  11. Автоматичне регулювання.
  12. Адміністративні (прямі) методи регулювання.




Переглядів: 412

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Зміна властивостей харчових продуктів ПІД ЧАС їхньої обробки і зберігання | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.