Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Виробництво і використання органічних добрив

 

Виробництво та раціональне використання органічних добрив є важливим фактором підвищення родючості ґрунту та врожайності сільськогосподарських культур.

Вихід свіжого підстилкового гною від певної групи худоби за рік можна визначити за формулою

 

 

де Вд – вихід гною в кг за добу (додаток И);

Тс – тривалість стійлового періоду, діб;

Пс – середньорічне поголів’я тварин;

1000 – коефіцієнт перерахунку в тонни.

 

При розрахунках виходу гною до однієї голови ВРХ прирівнюють відповідно 1,5 голови коней, 2 голови молодняку ВРХ до двох років, 3 – 5 телят, 4 – 5 дорослих свиней, 10 овець.

Слід також звернути увагу на нагромадження та використання пташиного посліду. В середньому за рік від однієї голови одержують: від курей – 6 кг, качок – 8, гусей – 11 кг посліду.

Кількість гною в буртах розраховують, перемножуючи об’єм бурта (м3) на масу 1 м3 гною. Маса 1 м3 свіжого гною без ущільнення становить 300 – 400 кг, в ущільненому стані – 700, напівперепрілого – 800 і перегною – 900 кг.

Під час виробництві і зберіганні до стану напівперепрілого, свіжий гній втрачає 20% початкової маси. Якщо худоба у господарстві на безпідстилковому утриманні, то вихід рідкого гною від однієї голови за добу становить: ВРХ – 55 кг, молодняка ВРХ – 25, свиней – 5 кг. Маса 1 м3 рідкого гною становить 950 кг.

Вихід гноївки, яку можна використати для приготування компостів, складає 1,7% при щільному способі зберігання гною, 4,5 – напівущільненому і 10% при пухкому від маси свіжого гною.

Розрахунки можливого виробництва гною ведуть за формою табл. 3.1.

Таблиця 3.1

План виробництва підстилкового гною в господарстві

Вид і група тварин Поголів’я тварин Вихід свіжого гною, т/рік Вихід гноївки, т/рік
від 1-ї голови разом
         
Вироблено разом, т   _________ ________
Втрати при зберіганні гною 20%   _________  
Виробництво напівперепрілого гною, т   _________  

 

Одним із заходів збільшення виробництва органічних добрив є компостування різних органічних матеріалів. Після обґрунтування необхідності виготовлення компостів складається план їх виробництва за формою табл. 3.2.

Таблиця 3.2

План виробництва компостів у господарстві

Вид компосту Матеріал для компосту-вання Співвідно-шення ком-понентів Витрати компонентів, т Втрати при компосту-ванні, т Вихід компосту, т
           
   

 

Слід урахувати, що втрати маси при компостуванні становлять близько 15%.

У господарстві можуть заготовлятися й інші види органічних добрив, що відображають у формі табл. 3.3.

Таблиця 3.3

План заготівлі інших видів органічних добрив, т

Вид добрива Нагромаджується в господарстві Завозиться в господарство Разом
Мул ставків, річок      
Солома, сухі стебла тощо      
Гноївка      
Зелене добриво      
Промислові відходи      
Разом      

 

Загальна кількість всіх видів органічних добрив, що заготовляються в господарстві розподіляється між сівозмінами та іншими сільськогосподарськими угіддями з врахуванням рекомендованих оптимальних рівнів насичення, а коли їх виробництво недостатнє, то їх розподіляють, враховуючи пріоритети певних культур і сівозмін. Для визначення загальної кількості нагромадження органічних добрив користуються наступними коефіцієнтами переведення їх у стандартний гній: підстилковий гній – 1,0; безпідстилковий гній (10% сухої речовини) – 0,25; торфогнойовий компост (1: 1) – 1,0; солома – 2,2; курячий послід – 1,4; дефекат – 0,25; зелене добриво – 1,0.

Розподіл органічних добрив у господарстві проводять за формою табл. 3.4.

Таблиця 3.4

План нагромадження і розподілу органічних добрив у господарстві, т

Вид добрива Заготовлено, т Виділено для: Інші вит-рати
разом у перерахунку на стандартний гній польової сівозміни №1 польової сівозміни №2 овочевої сівозміни кормової сівозміни ґрунтозахисної сівозміни садів і ягідників
                   
Разом органічних добрив х                
Площа землі, га х                
Насиченість органічними добривами, т/га х                

 

У кінці розділу необхідно зробити аргументовані висновки за схемою:

1) оцінити способи, умови і якість заготівлі та зберігання гною в господарстві, насиченість ним 1 га ріллі порівняно з рекомендаціями;

2) зробити пропозиції щодо покращення умов нагромадження і застосування органічних добрив у господарстві.

 


Читайте також:

  1. XIII. Використання амортизаційних відрахувань
  2. А. Розрахунки з використанням дистанційного банкінгу.
  3. Аграрне виробництво і його особливості
  4. Агрегати для приготування, навантаження та внесення добрив.
  5. Агрегати для приготування, навантаження та внесення добрив.
  6. Акти за формою Н – 5, Н – 1 та НПВ. Нещасні випадки пов’язані з виробництвом і не пов’язані з виробництвом.
  7. Альтернативна вартість та її використання у проектному аналізі
  8. Аналіз використання капіталу.
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання матеріальних ресурсів.
  11. Аналіз використання обладнання.
  12. Аналіз використання прибутку та резервів його зростання




Переглядів: 1499

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
РОЗДІЛ 2 | РОЗДІЛ 4

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.