Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Економічна інформація, її види та властивості

Поняття інформація походить від латинського слова "informatio", що означає викладення, повідомлення, пояснення факту, явища, події. При вивченні інформації враховуються закономірності її створення, переробки і використання в різних сферах діяльності.

Інформацію як продукт виробництва і використання відрізняє перед усім предметна область. Вона дуже різноманітна і підрозділяється по виду діяльності яка обслуговується: наукова, технічна, виробнича, управлінська, економічна, соціальна, правова тощо.

Кожен вид інформації має свої технології обробки, змістовну цінність, форми представлення і відображення, вимоги до достовірності, оперативності відображення фактів, явищ, процесів.

Предметом подальшого розгляду буде бухгалтерська інформація, важливими властивостями якої є:

Ø достовірність;

Ø повнота;

Ø цінність і актуальність;

Ø ясність;

Ø зрозумілість.

Економічна інформація (ЕІ) — це сукупність відомостей про соціально-економічні процеси, що слугують для управління цими процесами і колективом людей у виробничій і не виробничій сферах.

Вона чисельно характеризує стан виробничо-господарської та фінансової діяльності об'єкта через систему натуральних і вартісних показників, циркулюючи у виробничій та невиробничій сферах, органах управління. За допомогою економічної інформації можна простежити взаємозв'язки між ланками, напрями його розвитку та прийняття управлінських рішень. Іншими словами, економічна інформація — це дані, які використовуються в управлінні об'єктом.

Економічна інформація налічує багато різновидів. Відповідно до виконуваних функцій управління виділяють такі види інформації:

Ø прогнозна — пов'язана з функцією прогнозування, відображає ймовірне твердження про майбутній стан господарських процесів. Наприклад, прогнозований розмір прибутку;

Ø планово-договірна — пов'язана з функцією планування і описує господарські процеси, що мають відбутися в заданому часовому періоді. Наприклад, обсяг випуску конкретного найменування продукції, кількість матеріалів конкретного найменування за договором.

Ø облікова — пов'язана з функціями оперативного, бухгалтерського, статистичного обліку і відбиває господарські процеси які вже здійснилися, а також фактичний стан.

Ø нормативна — пов'язана з функцією підготовки виробництва. Вона регламентує витрати матеріальних та трудових ресурсів, рівень запасіві заділів. Наприклад, норми витрати матеріалу на виріб.

Ø цінова — включає ціни, тарифи, розцінки (ціни можуть бути планові, фактичні, договірні, прейскурантні, відпускні, рптові, роздрібні).

Ø довідкова — призначена для деталізації процесів, розшифрування і доповнення різними відомостями. Наприклад, найменування і адреса підприємства.

Ø таблична — містить коефіцієнтні величини. наприклад, розмір податку з оподаткованої суми заробітку.

Економічна інформація є предметом автоматизованого оброблення.

За технологією оброблення економічну інформацію поділяють на види:

Ø первинна — інформація, що надходить до об'єкта. Первинна інформація —це інформація яка виникає на початковій стадії процесу управління. Вона уявляє собою сукупність початкових даних, які необхідні для рішення задач;

Ø внутрішня — інформація, що виникає в процесі господарської діяльності об'єкта;

Ø зовнішня — інформація, що виникає за межами об"єкта;

Ø змінна — інформація, що характеризується зміною своїх значень при кожній її реєстрації. Використовується в одному циклі оброблення.

Ø умовно-стала — інформація, що зберігає свої значення протягом тривалого часу;

Ø необроблена — інформація, що в незмінному вигляді переходить із вхідної у вихідну.

Ø вхідна — інформація, що вводиться до оброблення;

Ø похідна — інформація заново створена;

Ø проміжна —інформація, що надходить для чергового оброблення. Проміжна інформація характеризується тим, що містить результати розрахунків, що використовуються надалі для наступних розрахунків;

Ø вихідна —видається наприкінці оброблення, як кінцевий результат. Вихідна інформація утворюється як результат рішення задач і використовується для управління об'єктом і прийняття управлінських рішень.

 


Читайте також:

  1. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  2. OПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КОЛОЇДНИХ СИСТЕМ
  3. А) Товар і його властивості.
  4. Аеродинамічні властивості колісної машини
  5. Алкани (насичені вуглеводні). Хімічні властивості алканів
  6. Алкани, їх хімічні властивості.
  7. Алкени. Хімічні властивості
  8. Алкіни. Хімічні властивості
  9. Аміни. Фізичні та хімічні властивості аліфатичних амінів.
  10. Аналізатори людини та їхні властивості.
  11. Аналізатори людини та їхні властивості.
  12. АНТИДЕТОНАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ




Переглядів: 6056

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Структура, форми подання та відображення економічної інформації

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.