МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||
ІмуноглобуліниВ нормі їх мало в молоці - 1,9-3,3% від усіх білків. В молозиві міститься 90% імуноглобуліну від всіх білків молочної сироватки. Імуноглобуліни - Мm = від 150 тис. до 1 млн. Вони глікопротеїди, містяться вуглеводний компонент. За властивостями вони антитіла, здатні до аглютинації (склеювання) м/орг. і вірусів. Вони виконують захисні властивості, допомогають організму боротись з інфекцією. Імуноглобуліни містяться в крові. Назви імуноглобулінів: Jg M Jg G Jg A Jg зумовлює бактерицидні властивості молока. Протеозопептони - фрагменти b-казеїну, неоднородна фракція. Термостабільні. Серед них є фосфопротеїди Мm = 40-41 тис. Лактоферин - невелика кількість в молоці - це білок, який зв`язує Fe. За будовою це глікопротеїд. Фракція - транспортується Fe. В молоці міститься альбумін сироватки крові, може містить небілкові азотисті речовини - сечовина, аміак, креатин, оротова кислота, сечова кислота.
Вуглеводи і ліпіди молока Лактоза або молочний цукор - 4,5% - 5%. Крім лактози молекула містить вільну глюкозу (5-7 мг/%) і вільну галактазу (8 мг/%). Крім того знаходяться сліди інших олігосаха- ридів. Крім того з молока виділяється глікопро- b-галактоза глюкоза теїди (білки, які містять вуглеводний компонент). Як правило це амінопохідні (галактозамін, глюкозамін). Лактоза відновлюючий вуглевод, тому вступає у всі реакції. 1) окислювається фемінговою рідиною, в результаті утворюється лактобіонова кислота: Лактоза меньш солодка і гірш розчинна у воді
При нагріванні до 100 0С глюкоза, що входить до лактози, перет-ворюється в свій ізомер - фруктозу і утворює дисахарид, який називається лактулоза, тому кип`ячене. Для лактози характерна реакція на нагрівання, яка взаємодіє з аміаком, амінали, аміногрупи ліз з утворенням сполук - меланоїдіни, а реакція мелаїноїдіноутворення - це окисно-відновна реакція у декілько етапів. На 1 етапі відновлюючі С і амінокислоти утворюють альдегіди (фурфурол, оксиметилфурфурол, ацетальдегід та ін.). На 2 етапі ці альдегіди знов взаємодіють з кислотами і утворюють меланоїдіни. Ця реакція ще називається карамелізація. Ці сполуки мають коричневатий колір і специфічний запах. Ліпіди Методами хроматографії з молока виділені всі класи ліпідів (жири, фосфоліпіди, гліколіпіди, сфінголіпіди і стироли). Вся ліпідна фракція в молоці зібрана у виді жирових кульок, ядром і основною частиною яких є молочний жир, навколо якого утворюється щільна оболонка, навколо якої більш рихла оболонка. Ця оболонка з білків і полярних ліпідів. Навколо цієї оболонки формується водна оболонка. Завдяки цьому жир не спливає, а знаходиться в молоці у вигляді емульсії. Основа цього жиру - тригліцериди. Їх вміст коливається 2,8-5%. Вміст жиру не постоянний. Це джерело енергії. Переважно 3 - ацилглі-цериди. В 1 і 3 положенні стеаринова, олеїнова і низькомолекулярні (в основному масляна). СН2 - О - R1 В 2 положенні переважно лауринова, міристино- CH - O - R2 ва, пальмітинова (12...14, 16 С). CH2 - O - R3 В мол. жирі переважно жири, які містять всі 3 насичені амінокисло-ти, або 2 насичені і 1 ненасичена. 3 молочного жиру виділяють приблизно 140 жирних кислот з дов-жиною ланцюга від 4 - 26 С. Крім цих міститься оксикислоти, кетокислоти, а також з розга-луженним ланцюгом. Можна виділити декілько тис. молекул різних жиру в молоці, з них основна частита це мінорні і лише 10 кислот - основні. Вміст за вагою в жирі кислот: масляна С4:0 без подв. зв. 2,5 - 5% лауринова С12:0 0,8 - 3,9% міристинова С14:0 7,6 - 13,2% пальмітинова С16:0 20 - 36% стеаринова С18:0 5,5 - 13,7% ненасичені: олеїнова С18:1 16-37,6% лінолева С18:2 1 - 5,2% ліноленова С18:3 0,1 - 2,1% арахідонова С20:4 0,1 - 0,5% Порівняно з іншими тваринними жирами, молочний жир містить багато низькомолекулярних жирних кислот, що знижує його t0плавл. Порівнянно з рослинними містить невелику кількість поліненасиченних кислот. Кількість ненасичених максимальна влітку, а кількість насичених максимальна взимку (до 65%). Жирові константи - визначають якість жиру кисл число, йодне число, число омилення. Фосфоліпіди входять до оболонки жирових кульок. Якщо входять в зовнішній рихлий шар, дуже легко відокремити від кульок при гомо-генізації і пастеризації. При цьому до 15% фосфоліпідів переходить у водну фазу. При сепарації приблизно 70% переходить у вершки. Основні фосфоліпіди - фосфотидилетаноламін і фосфотидміолін СН2 - О - R1 полярна частина (голова) CH - O - R2 O CH2 - O - P - OH Фосфоліпіди - емульгатори, допомогають O підтримувати таку структуру + (CH3)3+N - CH2 - CH2 - OH H2N - CH2 - CH2 - OH Сфінголіпіди - теж полярні ліпіди. Це спирт - сфінгозин. Сфінгозин
O NH HO - P = O C = О A холін жирні кислоти етаноламін сірін Вони називаються сфінгоміеліни. До сфінголіпідів також входять цереброзиди: Сфінгозин NH C = O жирні кислоти Разом с фосфоліпідами виконують функцію емульгаторів. СтиролиВ молекулі містять фітостирини, зоостирини. Найбільша кількість становить тваринного походження холестирин (0,2 - 0,4% з усіх жирів). Крім ліпідів оболонка містить білки і ферменти. Білкова фракція - в основному глікопротеїди і ферменти. Крім цього містить жиророзчинні вітаміни і пігменти (вітамін А і каротини).
|
||||||||||||||||
|