МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Загальна характеристика зернових культур.У світловому рослинництві, зернові культури займають найбільші посівні площі, що свідчить про їх виключно можливе продовольче, нормове і сировинне значення в подальшому господарстві. В Україні площа зернових культур у сприятливі роки сягає 15,5 – 16,5 млн. га, або 45 – 50% загальної посівної площі. Найпоширенішою зерновою культурою в Україні є озима пшениця, посіви якої займають, залежно від року, 6,4 – 7,3 млн. га землі. До 90% площ її зосереджені у степовій і лісостеповій зонах і лише близько 10% - поліській і зоні передкарпаття. Друге місце за площами посіву належить ярому ячменю, який в окремі роки висівають на 3,5 – 4 млн. га. Вирощують його, як і озиму пшеницю, переважно в Степу й Лісостепу. Третє місце за зерновою культурою, посівні площі якої часто перевищують 1,5 – 2 млн. га і розміщенні переважно у степовій та лісостеповій зонах. Інші зернові злакові культури (жито, овес, яра пшениця, озимий ячмінь, просо, рис) висівають в Україні на площі, яка коливається в межах 2,5 – 3,5 млн. га. Основне значення зернових культур полягає в тому що вони є не тільки безпосередньо необхідними і не замінними продуктами харчування людей (хліб, крупи, макаронні, кондитерські та інші вироби), а й найважливішим фактором забеспечення людей висококалорійною їжею тваринного походження – м’ясом, салом, молоком, яйцями та іншою продукцією. Зерно і солому багатьох зернових культур використовубть як сировину у переробнії промисловості. Із зерна вироблябть крохмаль, пиво, глюкозу; із стебел – папір, деревний спирт, картон та ін. Солому і стедла кукурудзи використовують як грубі корми. Зернові культури забезпечують тваринництво також зеленими кормами, силосом, сіном. Зернові культури – пшениця, жито, ячмінь, овес, просо, кукурудза, рис – це окремі роди родини злакових – Роасеас. Кожний рід за певними морфологічними та іншими ознаками поділяється на види (тверда і м’яка пшениця, посівний і піщаний овес і т. д.), а види на підвиди (дворядний і багаторядний ячмінь, або кремениста та зубовидна кукурудза). Зернові культури за морфологічними та біологічними ознаками і властивостями поділябться на дві групи. До першої групи належать пшениця, жито, ячмінь, овес; до другої – кукурудза, просо, рис. Характерні особливості зернових культур першої та другої групи такі: Читайте також:
|
||||||||
|