МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ПолісахаридиПолісахариди – високомолекулярні несахароподібні вуглеводи, які містять від десяти до сотень тисяч залишків моносахаридів ( найчастіше гексоз) зв’язаних глікозидними зв’язками. Найважливіші представники: крохмаль, глікоген, целлюлоза. Це природні полімери (ВМС), мономером яких є глюкоза. Загальна формула (С6Н10О5)n. Крохмаль – аморфний порошок білого кольору, без смаку і запаху, погано розчинний у воді, в гарячій воді утворює колоїдний розчин. Макромолекули крохмалю побудовані з великої кількості залишків α−глюкози. Крохмаль складається з двох фракцій: амілози і амілопектину. Співвідношення між амілозою і амілопектином в крохмалях різних рослин різне. В середньому вміст амілози - 20-30%, амілопектину – 70 – 80%. Амілоза. Молекули амілози –дуже довгі нерозгалужені ланцюги, які складаються із залишків α−глюкози:
Відносна молекулярна маса молекул амілози від 60 до 500 тисяч. Але молекули мають дуже компактну будову, тому що вони закручені в спіраль, на один виток спіралі припадає 6 – 7 залишків глюкози. Амілопектин. Молекули амілопектину на відміну від глюкози сильно розгалужені. Більшість глюкозидних залишків в амілопектині , зв’язані, як в амілозі, α–1,4–глікозидними зв’язками. Але в місцях розгалуження є α−1,6 глікозидні зв’язки. Число глюкозних залишків в молекулі амілопектину значно більше, відносна молекулярна маса коливається від 100 тисяч до 1 млн. Молекули амілопектину мають сферичну форму. Хімічнівластивості крохмалю. 1. Гідроліз крохмалю. Процес гідролізу іде ступінчасто, схематично його можна зобразити так:
Реакцію перетворення крохмалю в глюкозу при каталітичній дії сульфатної кислоти відкрив в 1814 році російський вчений К. Кірхгоф. 2. Якісна реакція на крохмаль. Крохмаль з йодом дає комплексну сполуку синьо-фіолетового кольору. При нагріванні забарвлення зникає (комплекс руйнується), при охолодженні знову з’являється. 3. Більшість глюкозних залишків в молекулах крохмалю мають по 3 вільних гідроксильних групи (біля 2, 3 і 6 атомів вуглецю), в точках розгалуження – біля 2-го і 3-го атомів С. Тому для крохмалю можливі реакції, характерні для багатоатомних спиртів, зокрема, утворення етерів і естерів. Але естери і етери крохмалю практичного значення не мають. Якісну реакцію на багатоатомні спирти крохмаль не дає, тому що погано розчинний у воді. Застосування крохмалю. Крохмаль застосовується в кондитерському виробництві (одержання глюкози і патоки), є сировиною для одержання етилового спирту, ацетону, лимонної кислоти, гліцерину і т.п. Він використовується в медицині як наповнювач в мазях і присипках, як клеюча речовина. Біологічна роль крохмалю. Глікоген.Крохмаль – один з продуктівфотосинтезу,головна поживна речовина для рослин. Залишки глюкози в молекулах крохмалю з’єднані досить міцно і в той же час під дією ферментів можуть легко відщеплюватись, як тільки виникає потреба в джерелі енергії. Глікоген −це еквівалент крохмалю, який синтезується в тваринному організмі, тобто це теж резервний полісахарид, молекули якого побудовані з великої кількості залишків α−глюкози. Міститься глікоген головним чином в печінці і м’язах. За своєю будовою він дуже близький до амілопектину. Глікоген відрізняється від амілопектину: 1. Містить більшу кількість залишків глюкози, відносна молекулярна маса коливається від 1 до 15 млн. 2. Молекули глікогену більш розгалужені і внаслідок цього більш щільні. Глікоген – білий аморфний порошок, добре розчинний навіть в холодній воді, легко гідролізується під дією кислот і ферментів, утворюючи проміжні продукти: декстрани,мальтозу і при повному гідролізі – глюкозу.
|
||||||||
|