Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Полісахариди

Полісахариди – високомолекулярні несахароподібні вуглеводи, які містять від десяти до сотень тисяч залишків моносахаридів ( найчастіше гексоз) зв’язаних глікозидними зв’язками.

Найважливіші представники: крохмаль, глікоген, целлюлоза. Це природні полімери (ВМС), мономером яких є глюкоза. Загальна формула (С6Н10О5)n.

Крохмальаморфний порошок білого кольору, без смаку і запаху, погано розчинний у воді, в гарячій воді утворює колоїдний розчин. Макромолекули крохмалю побудовані з великої кількості залишків α−глюкози. Крохмаль складається з двох фракцій: амілози і амілопектину. Співвідношення між амілозою і амілопектином в крохмалях різних рослин різне. В середньому вміст амілози - 20-30%, амілопектину – 70 – 80%.

Амілоза. Молекули амілози –дуже довгі нерозгалужені ланцюги, які складаються із залишків α−глюкози:

 

 

Відносна молекулярна маса молекул амілози від 60 до 500 тисяч. Але молекули мають дуже компактну будову, тому що вони закручені в спіраль, на один виток спіралі припадає 6 – 7 залишків глюкози.

Амілопектин. Молекули амілопектину на відміну від глюкози сильно розгалужені. Більшість глюкозидних залишків в амілопектині , зв’язані, як в амілозі, α–1,4–глікозидними зв’язками. Але в місцях розгалуження є α−1,6 глікозидні зв’язки.

Число глюкозних залишків в молекулі амілопектину значно більше, відносна молекулярна маса коливається від 100 тисяч до 1 млн.

Молекули амілопектину мають сферичну форму.

Хімічнівластивості крохмалю.

1. Гідроліз крохмалю. Процес гідролізу іде ступінчасто, схематично його можна зобразити так:

 

Реакцію перетворення крохмалю в глюкозу при каталітичній дії сульфатної кислоти відкрив в 1814 році російський вчений К. Кірхгоф.

2. Якісна реакція на крохмаль. Крохмаль з йодом дає комплексну сполуку синьо-фіолетового кольору. При нагріванні забарвлення зникає (комплекс руйнується), при охолодженні знову з’являється.

3. Більшість глюкозних залишків в молекулах крохмалю мають по 3 вільних гідроксильних групи (біля 2, 3 і 6 атомів вуглецю), в точках розгалуження – біля 2-го і 3-го атомів С. Тому для крохмалю можливі реакції, характерні для багатоатомних спиртів, зокрема, утворення етерів і естерів. Але естери і етери крохмалю практичного значення не мають.

Якісну реакцію на багатоатомні спирти крохмаль не дає, тому що погано розчинний у воді.

Застосування крохмалю. Крохмаль застосовується в кондитерському виробництві (одержання глюкози і патоки), є сировиною для одержання етилового спирту, ацетону, лимонної кислоти, гліцерину і т.п. Він використовується в медицині як наповнювач в мазях і присипках, як клеюча речовина.

Біологічна роль крохмалю. Глікоген.Крохмаль – один з продуктівфотосинтезу,головна поживна речовина для рослин. Залишки глюкози в молекулах крохмалю з’єднані досить міцно і в той же час під дією ферментів можуть легко відщеплюватись, як тільки виникає потреба в джерелі енергії.

Глікоген −це еквівалент крохмалю, який синтезується в тваринному організмі, тобто це теж резервний полісахарид, молекули якого побудовані з великої кількості залишків α−глюкози. Міститься глікоген головним чином в печінці і м’язах. За своєю будовою він дуже близький до амілопектину. Глікоген відрізняється від амілопектину:

1. Містить більшу кількість залишків глюкози, відносна молекулярна маса коливається від 1 до 15 млн.

2. Молекули глікогену більш розгалужені і внаслідок цього більш щільні.

Глікоген – білий аморфний порошок, добре розчинний навіть в холодній воді, легко гідролізується під дією кислот і ферментів, утворюючи проміжні продукти: декстрани,мальтозу і при повному гідролізі – глюкозу.

 




Переглядів: 3123

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Дисахариди | Целюлоза, або клітковина

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.