Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Негативні наслідки антропогенного впливу на гідросферу

До якості води висуваються певні вимоги у відповідності з фізичними, хімічними, мікробіологічними показниками.

Фізичні показники – це температура, а також прозорість чи каламутність, кольоровість, запах і смак (органо-лептичні характеристики води).

Оптимальна температура 7–11°, температура підземних вод є практично постійною.

Каламутність води визначається кількістю завислих часток і усувається відстоюванням і фільтруванням.

Кольоровість води визначають гумусові речовини, водорості (цвітіння води), колоїдні сполуки заліза, забарвлені стічні води.

Вода може мати чотири смаки – солоний (NaCl), гіркий (MgSO4), солодкий, кислий (H2CO3).

Запахи можуть бути природного і штучного походження. Природні запахи в залежності від хімічного складу домішок, складу живих та відмерлих організмів, гнилих рослинних решток, специфічних органічних сполук поділяються на ароматичні, болотні, гнильні, деревні, землисті, рибні, трав’янисті, непевні, сірководневі.

Запахи штучного походження визначаються за продукуючими їх речовинами: фенольний, хлор-фенольний, нафтовий, смолистий.

До хімічних показників відносяться – водневий показник рН, окислюваність, наявність азотних сполук, розчинені гази, сухий залишок, твердість, лужність, хлориди, сульфати, залізо, марганець та інші важкі метали, радіоактивні елементи.

Водневий показник – від’ємний логарифм концентрації іонів водню в одному молі води (– lg[H+]) визначає кислотність чи лужність води. Для нейтральної води концентрація Н+ дорівнює 10-7(рН = 7). При рН < 7 – вода кисла, при рН > 7 – вода лужна.

Токсикологічні властивості води визначають за вмістом азоту (аміаку, нітратів, нітритів), фтору, поверхнево-активних речовин, фенолу, ціанідів, міді, свинцю, цинку, хлору, нікелю, цезію-137 і стронцію-90. Санітарні показники оцінюють за вмістом розчиненого кисню, хімічним споживанням кисню (ХСК) та біологічним споживанням кисню (БСК).

Мікробіологічні показники визначають за вмістом бактерій, які поділяють на сапрофітних (не шкідливі для людини, інколи навіть корисні) та патогенних (хвороботворні). Для оцінки якості користуються мікробним числом (загальне число бактерій в 1 дм3 води), колі-індексом (кількість кишкових паличок в 1 дм3 води) або колі-титром (об’єм води в кубічних сантиметрах, що припадає на одну кишкову паличку).

Якість питної води в Україні визначається міждержавним стандартом ГОСТ 2874–82. «Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством», у відповідності із яким загальна кількість бактерій в 1 см3 води не повинна перевищувати 100; кількість кишкових паличок в 1 дм3 води повинна бути не більше 3, а об’єм води, яка містить одну кишкову паличку не повинен бути меншим 300 см3.

Негативний антропогенний вплив на гідросферу проявляється у вигляді виснаження ненормованими відборами джерел водопостачання; порушення гідрологічного та гідрогеологічного режимів на значних територіях; забруднення, засмічення поверхневих і підземних вод, що є найбільш небезпечним видом антропогенного впливу.

До основних видів забруднення поверхневих і підземних вод відносяться:

- хімічне забруднення (поява у водах невластивих їм мінеральних сполук, мікро- і макрокомпонентів, запаху, кольору), може супроводжуватися підвищенням температури;

- бактеріальне (мікробне) забруднення (поява патогенних організмів, зокрема кишкової палички);

- теплове забруднення(підвищення температури, яке супроводжується зміною хімічного та газового складу води, зменшенням кількості кисню, “цвітінням” води, збільшенням вмісту мікроорганізмів);

- радіоактивне забруднення (підвищення у воді вмісту радіонуклідів).

Основними забруднювачами води є теплоенергетика (43 %), комунальне та сільське господарство (36 %), металургійна промисловість (3 %) та інші (9 %).

 




Переглядів: 361

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Значення гідросфери для людського суспільства | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.