МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Виробнича структура підприємства, її види і характеристикаТЕМА 5. УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ Виробнича структура підприємства – це склад, кількісне співвідношення і розміри внутрішніх підрозділів, форми їх побудови. Виробнича структура характеризує частку окремих підрозділів в загальній чисельності працівників підприємства, у сукупному випуску продукції, вартості основних фондів і т.д. Базовим елементом виробничого процесу є робоче місце – частина виробничої площі, оснащеної необхідним устаткуванням та інструментом, на якій виконуються певні операції по виготовленню продукції. Виробнича дільниця є сукупністю робочих місць, на яких виконуються технологічно однорідні роботи або виготовляється однорідна продукція. Звідси, виробничі дільниці можуть організовуватись за технологічним або за предметним принципом. Цех – це територіально і адміністративно відокремлений підрозділ підприємства, в якому виконується комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації. Кількість цехів залежить від конструктивних і технологічних характеристик продукції, обсягів її виробництва, рівня спеціалізації і кооперування. Цехи поділяються на: · основні; · допоміжні; · побічні; · підсобні; · обслуговуючі. В залежності від складу внутрішніх підрозділів підприємства можна виділити такі види його виробничої структури: 1) цехова, де головним виробничим підрозділом є цех; 2) безцехова, основою побудови якої є виробнича дільниця; 3) корпусна, при якій основним структурним підрозділом є корпус як об’єднання однотипних цехів; 4) комбінатська, при якій поєднуються стадії послідовного процесу переробки сировини і підрозділи виготовляють завершену частку готового виробу. Поряд з виробничою, розрізняють загальну структуру підприємства, яка включає, крім виробничих підрозділів, заклади соціально-культурного призначення (житлово-комунальне господарство, їдальні, профілакторії, медичні, культурні і спортивні заклади і установи), а також підрозділи апарату управління. На виробничу структуру підприємства впливають такі чинники: o масштаб виробництва, o складність конструкції виробів, o характер технологічного процесу, o рівень спеціалізації і кооперування, o ступінь охоплення життєвого циклу виробів. Виробнича структура підприємства є мінливою, вона може змінюватись під впливом перелічених чинників, вдосконалюватись разом із зміною вимог до самої продукції, до технології її виготовлення. Однак, основною вимогою до виробничої структури є забезпечення раціонального сполучення в просторі і часі всіх елементів виробничого процесу.
Читайте також:
|
||||||||
|