МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Самосортуванню у разі вільного падіння твердих часточок зерновоїмаси сприяє: знижена вологість зернової маси; недостатнє очищення зернової маси; + парусність; кут природного схилу.
28. Зернова маса характеризується: низькою теплопровідністю і високою теплоємністю; високою теплопровідністю і високою теплоємністю; + низькою теплопровідністю і низькою теплоємністю; високою теплопровідністю і низькою теплоємністю.
29. Зерно починає проростати тільки у разі поглинання крапельно - рідкої вологи та зволоження: до 20% і вище; 30%; + 40%; 45%.
30. Партією зерна на елеваторі називають кількість зерна , що: привезене одним транспортним засобом; зберігалося в одній секції складу; + переміщуване без перебудови маршруту; має однакові показники якості.
31. Найбільше придатне для продовольчих цілей зерна в яких відходах на елеваторі: +побічних продуктах; відходах I категорії; відходах II категорії; відходах III категорії.
32. Відходи I категорії на елеваторі характеризуються вмістом зерна: від 2 до 10%; не більш 2%; + від 10 до 50%; не менш 50%.
33. Настроювання й перебудова маршруту у разі переміщення зерна на елеваторі включають такі операції : зміна швидкості переміщення продукту; заміна транспортних механізмів у маршруті руху зерна; +відкривання й закривання засувок під бункером або силосом, пуск і зупинку; машин і перестановку розподільних пристроїв; настроювання й регулювання транспортних механізмів.
34. Повний фактичний час переміщення партії зерна на елеваторі називають: циклом зовнішнього процессу; періодом елеватора; +періодом внутрішнього процессу; циклом завантаження.
35. Очікування між закінченням витікання зерна з одного бункера й відкриванням засувки під наступним перед сигналом, що дозволяє, пуск зерна на елеваторі викликане: технічними характеристиками приладів; діями оператора; +необхідністю уникнути змішання двох партій зерна що пов'язане з перебудовою маршруту; технічними інструкціями. 36. Приміщення, в якому зерно зберігається на плоскій або нахиленій підлозі, називається: силос; бункер; засіка; +склад.
37. Старий тип зерносховища, без вікон із невеликими дверима і дуже високим порогом називається: силос; бункер; +амбар; склад.
38. Частина простору у зерносховищі, огороджена стінами невеликої висоти щодо розмірів у плані і днище має вигляд перевернутої піраміди – це: силос; бункер; +засіка ; склад.
39. Підвищення температури і вологості під час зберігання зерна сприяє: послабленню інтенсивності дихання зерна; зменшенню втрат сухої речовини; пригніченню розвитку мікроорганізмів; +самозігріванню.
40.Карбамідний концентрат – це: добавка, в якій концентрація азоту вдвічі більше, ніж у карбаміді; добавка, яка вироблена з карбаміду, подрібненого зерна та бентоніту кальцію; +добавка, яка вироблена з карбаміду, подрібненого зерна та бентоніту натрію; добавка, яка вироблена з карбаміду, бентоніту кальцію та бентоніту натрію.
41. Кормові добавки – це: будь-які доповнювачі до комбікорму; будь-які доповнювачі до комбікорму, які використовують для годівлі тварин і птиці з метою підвищення перетравності поживних речовин; +буд-які доповнювачі до комбікорму, які регулюють кількість і співвідношення у ньому поживних речовин; добавки, в яких концентрація азоту вдвічі більша, ніж у карбамідному концентраті.
42. Дозування під час якого продукт подається рівними обсягами в певні проміжки часу: вагове; об'ємне; +періодичне; об'ємно-вагове.
43. Мета відсоложування в технології комбікормів: покращання подрібнення зернових кормів; +покращання смакових якостей зернових кормів; покращання кольору зернових кормів; покращання поживної цінності зернових кормів.
44. Нестача кисню в міжзерновому просторі сховища: посилює інтенсивність дихання зерна; +сповільнює генерування вологи і дихання зерна; підвищує гідролітичну і окиснювальну активність аеробних мікроорганізмів; не впливає на активність і ріст шкідників.
45. Зернова маса – це: зерно основної культури та міжзерновий простір; зерно основної культури та домішки; зерно основної культури, мікроорганізми, та комахи; +сукупність взаємопов’язаних компонентів зерна основної культури, домішок, мікроорганізмів, комах та повітряних зернових проміжків.
46. Перерозподіл вологи в свіжозібраній зерновій масі починається після її формування і закінчується, зазвичай, протягом: доби; 2 діб; + 3діб; тижня.
47. Енергетичні кормові добавки – це: добавки для ліквідації дефіциту валової енергії; добавки для збільшення енергії в раціонах із метою підтримання життя; +добавки для ліквідації дефіциту доступної енергії в раціонах тварин і птиці; добавки, які надають смак і аромат комбікорму.
48. Охолодженими вважають зернові партії з температурою в насипу не більше: 0 °С; мінус 6 °С; +плюс 8 °С; плюс 10 °С.
49. Призначення післязбиральної обробки зернової маси: направлена на примусове продування повітрям зернової маси; направлена на зберігання зернової маси; направлена на обробку зернової маси ; +направлена на проведення зібраної з ланків зернової маси в стійке під час зберігання становище.
50. На сипкість зернової маси впливають: + форма, розмір, стан поверхні зерна, вологість, кількість та склад домішок зерна; температура зерна; температура зерна та стан поверхні зерна; консистенція ендосперму.
51. Продуктивність технологічної лінії на елеваторі обумовлюється: сумарною продуктивністю обладнання, яке входить до складу лінії; продуктивністю обладнання, яке має найбільш високу продуктивність із обладнання, які входить до складу лінії; +продуктивністю обладнання, що лімітує, яке має найбільш низьку продуктивність із обладнання, які входить до складу лінії; продуктивністю головного в технологічному плані обладнання.
52. Відходи на елеваторі контролюють: на спеціально обладнаному майданчику; в окремо зведеному будинку; +безпосередньо в робочій будівлі елеватора; не контролюють.
53. За розташуванням зерносховища бувають: +надземні, підземні; високі, низькі; вертикальні, горизонтальні; круглі, квадратні.
54. Основний фактор схоронності зернової маси під час зберігання: засміченість; температура; +вологість; лежкість.
55. Способи зберігання зернових мас у зерносховищах: + насипом у засіках, без засіків; в тарі; в силосах; в бунтах; насипом без засіків; в бунтах; на стелажах; у тарі (дерев’яна, металева, паперова), на стелажах; у тарі (мішки із міцних і грубих тканин, паперові мішки, крафт-мішки), штабелями, на стелажах.
56. Форми зараженості зерна шкідниками : відкрита форма; закрита форма; + прихована та явна форма; не виділяють жодних форм зараженості.
57. У разі зараження зерна комахами і кліщами: збільшується кількість білка в зерні; зменшується кількість шкідливих мікроорганізмів; не змінюється амінокислотний склад зерна; +зменшується кількість білка в зерні.
58. Чим більша наповненість зерна, тим: + вище вихід борошна; нижче вихід борошна; менші енерговитрати на помел; вище зольність борошна.
59. Борошно класифікують: +за видом, типом, сортом; за видом, типом, класом; за типом, сортом, класом; за сортом, класом, видом.
60. Основним чинником, що впливає на сорт борошна, є: + зольність; вміст клейковини; кислотність; сила борошна;
61. Безпосередньо перед розмелюванням поверхню зерна: + зволожують; підсушують; облущують; підігрівають.
62. Борошно простого повторювального помелу характеризується: однорідністю розмірів частинок; +низькою якістю; світлим кольором; відсутністю обмежень у використанні.
63. Метою гідротермічної обробки зерна є: ущільнення ендосперму зернівки; зменшення пластичності оболонок зерна; + розтріскування ендосперму зерна; збільшення пластичності оболонок зерна.
64. Із зниженням сорту борошна показники якості змінюються наступним чином: вологість і кислотність зменшується; крупність зменшується; +зольність зростає; білизна зростає.
65. У борошні порівняно з зерном міститься: більше жиру і цукру; + більше крохмалю і менше жиру; більше цукру і менше клітковини; менше крохмалю і більше мінеральних речовин.
66. У житньому сортовому борошні на відміну від пшеничного: нижча зольність; + вища активність ферментів; вища кількість клейковини; нижча біологічна цінність білків.
67. Найбільшу гігроскопічність має: зародок зерна; ендосперм; + оболонки; алейроновий шар.
68. Найменшу гігроскопічність має: + зародок зерна; ендосперм ; оболонки; алейроновий шар.
69. Здійснюють часткове очищення поверхні зерна під час підготовки до помелу з метою: відділення зародка від зернівки; + покращання санітарного стану зерна; підвищення сорту борошна; збільшення виходу борошна.
70. Помельну суміш зерна формують для забезпечення роботи підприємства : за 30 діб; за 20 діб; + за 10 діб; за 5 діб.
71. Комбікормову сировину класифікують: за походженням; за хімічним складом; +за походженням та хімічним складом; за поживною цінністю.
72. Номер комбікорму складається : з виду тварини; з виробничої групи тварин; +з виду тварини та виробничої групи тварин; з віку та статі тварин.
73. Білкові вітаміні добавки можуть бути єдиним компонентом раціону: так; тільки для птиці і свиней; +ні; тільки для великої рогатої худоби.
74. Внаслідок холодного кондиціонування зерна відбувається: послаблення зв'язку між оболонками та ендоспермом; укріплення зв'язку між оболонками та ендоспермом; + послаблення ендосперму; зниження міцності та еластичності оболонок.
75. Проводять часткові лущення поверхні зерна під час виробництва борошна: для полегшення подальшого сепарування зерна; для утворення тріщин в ендоспермі зерна; + для часткового видалення оболонок з поверхні зерна; для видалення алейронового шару.
76. Для оцінювання хлібопекарських властивостей житнього борошна визначають: кількість та якість клейковини; газоутримувальну здатність; + автолітичну активність; здатність до потемніння.
77. Кислотність борошна – це показник: наявності мінеральних домішок; + тривалості зберігання; наявності вітамінів; сорту борошна.
78. Сила борошна визначається: + вмістом і якістю білків; жирнокислотним складом жирів; засвоюваністю вуглеводів; активністю води.
79. Анатомічна частина зерна, у якій міститься значна кількість білків: алейроновий шар та квіткові оболонки; оболонка; центральна частина ендосперму; + периферійна частина ендосперму.
80. Вода, яка може сприяти укріпленню клейковини борошна: хлорована; м'яка; + жорстка; дистильована.
81. Борошно вищого гатунку отримують: з алейронового шару; з цілого зерна; із зародка; + з ендосперму.
82. Найбільшою зольністю відрізняється: макаронне борошно; борошно вищого ґатунку; борошно першого ґатунку; + оббивне борошно.
83. Збагачення крупки під час виробництва борошна – це: насичення крупки киснем; додавання в крупку вітамінів; додавання в крупку біологічно активних речовин; + видалення оболонкових часточок.
84. Кондиціонування зерна перед помелом укладається – це: очищення від смітних домішок; дроблення зерна перед помелом; сортування зерна; + обробка зерна водою і теплом.
85. Асортимент борошна включає: гатунки, групи, класи; гатунки, групи, підгрупи; гатунки, класи, підкласи; + типи, види, ґатунки.
86. Проводять процес сепарування зерна у виробництві борошна: для зниження мікробіологічної забрудненості зерна; для стабілізації технологічних властивостей зернової маси; + для видалення домішок із зернової маси; для насичення киснем повітря.
87. Метою складання помельної партії зерна є: регулювання кількості готової продукції борошномельного заводу; успішне здійснення волого-теплової обробки зерна; зниження вартості партії; + економні витрати цінного зерна.
88. Анатомічна частина зернівки пшениці, яка найбільш багата вітамінами: ендосперм; + оболонки з алейроновим шаром; зародок; цілісне зерно.
89. Анатомічна частина зерна злакових культур, яка вміщує найменшу кількість мінеральних речовин: алейроновий шар; ендосперм; + зародок; оболонки.
90. Процес розподілення твердих тіл на частини, руйнування їх під дією зовнішіх сил називається: змішуванням; + подрібненням; розмелюванням; зволожуванням.
91. Технологічна операція збагачення крупок під час отримання борошна проводиться з метою: підвищення вмісту вітамінів; + зниження показника зольності борошна; підвищення вмісту білка; підвищення вмісту мікроелементів.
92. Мінімально допустимий рівень показника склоподібності пшениці для виробництва хлібопекарського борошна: 40 %; + 50 %; 60 %; 70 %.
93. Показник вмісту клейковини в зерні виражається: + у % ; у мг\100г; у г\100г; у г\ л.
94. Білок, що входить до складу клейковини зерна пшениці: орішин; + гліадин; казеїн; гаптеїн .
95. Шкідливий вплив зерен, які уражені грибковими захворюваннями – це: погіршення хлібопекарної якості борошна; погіршення смаку хлібобулочних виробів; + забруднення зернопродуктів мікотоксинами; збагачення борошна протеолітичними ферментами.
96. Рівень масової частки сирої клейковини, що мінімально рекомендується в борошні для виробництва хліба: 22%; 24%; 26%; + 28%.
97. Показник приладу ИДК, який використовують для характеристики якості білкового комплексу борошна: розтяжність; сила; + стиснення; адгезія.
98. Борошномельні властивості зерна пшениці оцінюють за показниками: свіжість, вологість, засміченість; + крупність і виповненість, натура, консистенція ендосперму, щільність, міцність, твердість ендосперму, зольність; хімічний склад, енергія і здатність до проростання, склоподібність; свіжість, вологість, засміченість, зараженість комахами і кліщами, хімічний склад.
99. Клейковину за типами розрізняють як: нормальну, ненормальну, слабку, середню, міцну; нормальну, задовільну, незадовільну, добру; середню, нормальну, міцну, слабку; + нормальну, слабку, міцну, незадовільно слабку, незадовільно міцну.
100. Машина, яка призначена для знезараження зернової партії – це: сепаратор; концентратор; +ентолейтор; мийна машина.
101. Показники якості. За якими оцінюють борошномельні властивості зерна жита: +ознаки свіжості, вологість, засміченість, зараженість комахами і кліщами, вирівняність, натура, маса 1000 зерен, скловидність; вирівняність, натура, маса 1000 зерен, скловидність, вміст ядра; плівчастість, вміст ядра; маса 1000 зерен.
102. “Сира” клейковина– це: + білкова маса, яка, поглинаючи воду, набрякає і збільшується в об’ємі, здатна розтягуватись і пружинити; вуглеводний комплекс, який не поглинає воду, але здатний розтягуватись і пружинити; комплекс харчових волокон, які здатні поглинати воду; сполука небілкового походження.
103. Консистенція ендосперму, яку може мати зерно: міцна, нормальна, слабка; борошниста, шпариста; борошниста, склоподібна; + склоподібна, напівсклоподібна і борошниста.
104. Отримують крупу манну: спеціальною переробкою зерна ячменю; + як побічний продукт під час виробництва борошна сортового помелу; спеціальною переробкою вівса; спеціальною переробкою жита. 105. Кондиціювання зерна під час виробництва борошна: + це зволоження зерна до 15,5…16,5%; це зволоження зерна до 25…30%; це висушування зерна до вологості 10%; це зволоження зерна до 15,5…16,5%, а потім висушування його до вологості 12%.
106. Не є метою складання помельної партії зерна перед помелом: + підвищення ефективності кондиціонування зерна; використання більш високої змішувальної здатності зерна порівняно з борошном; можливість переробки малоцінного зерна; економні витрати цінного зерна.
107. Показник склоподібності зерна виражається : + у % ; у мг\100г ; у г\100г ; у г\ л. 108. Показник натури зерна виражається : у % ; у Мг/100г ; у г/100г ; + у г/ л.
109. Чим нижча виповненість зерна, тим: вищий вихід борошна; + нижчий вихід борошна; менші енерговитрати на помел; вища зольність борошна.
110. Якщо борошно називають пшеничним, то його класифікують: за типом; за сортом; +за видом; за класом.
111. Якщо борошно пшеничне називають хлібопекарним, то його класифікують: + за типом; за сортом; за видом; за класом.
112. Якщо борошно пшеничне називають макаронним, то його класифікують: + за типом; за сортом; за видом; за класом.
113. Житнє борошно за сортами розрізняють: + сіяне, обдирне, оббивне; крупчатка, вищий, перший, другий; вищий, перший, другий; крупчатка, сіяне, обдирне. 114. Відділення домішок за ознакою щільності відбувається: на ситовому сепараторі; на дуоаспіраторі; на трієрі; + на каменневідбірнику.
115. Відділення домішок за ознакою швидкості витання відбувається на: ситовий сепараторі; + пневмосепараторі; трієрі; камінневідбірнику.
116. Мікронізація – це: одержання крупи шляхом подрібнення; технологія одержання плющеного зерна; + технологія одержання круп’яних продуктів швидкого приготування; визначення середнього розміру крупинок.
117. Зниження або втрата сипкості круп виникає внаслідок: розмноження молочнокислих бактерій; окиснення жирів; зменшення показника кислотності; + збільшення засміченості.
118. За кількістю якісного ядра і засміченістю круп визначають: + сорт; розварюваність; сипкість; вологість.
119. Біологічну цінність круп визначають залежно: від виду, номеру; від способу обробки поверхні; від зовнішнього вигляду; +від вмісту поліненасичених жирних кислот, вітамінів, мінеральних речовин.
120. За хімічним складом найбільше білків містять крупи: манна, вівсяна; рисова, перлова; ячна, кукурудзяна; + гречана, горох лущений.
121. За хімічним складом найбільше вуглеводів містять крупи: кукурудзяна, рисова; + вівсяна, ячмінна; гречана, горох лущений; пшоно, пшенична.
122. Залежно від технології виготовлення розрізняють такі види вівсяних круп: проділ, ядрицю; +плющені, пластівці «Геркулес»; подрібнені, шліфовані; перлові, ячні.
123. Основою методу визначення вмісту золи у крупах є: висушування у сушильній шафі; + озолення у муфельній печі; титрування; колорометрія.
124. Толокно – це продукт переробки: + вівса; ячменю; пшениці; кукурудзи.
125. Під час шліфування та полірування рису видаляють: зародок та оболонки; + зародок, оболонки та майже повністю алейроновий шар; оболонки; зародок та майже повністю ендосперм.
126. За хімічним складом всі зернові культури поділяють на групи: +зерно багате на крохмаль, зерно багате на білок, та насіння олійних багате на жири; зерно, багате на пектин, культури, багаті на білок, та олійні культури; зерно, багате на крохмаль, культури, багаті на вітаміни, та олійні культури; зерно, багате на крохмаль, культури, багаті на білок, та культури, багаті на цукор.
127. Вид крупи визначають: гатунком зерна, з якого вона вироблена; вмістом ендосперму в зерні; розміром зерна; +культурою зерна.
128. Обрушення зерна проводять: для виготовлення дробленої крупи; для відділення від зерна домішок; для полегшення подальшої обробки зерна; + для відділення від зерна квіткових плівок.
129. Анатомічна частина зерна, яка відсутня у насіння бобових культур: зародок; + ендосперм; оболонки; алейроновий шар.
130. Операція, що не відноситься до фінішної обробки ядра під час отримання крупи: плющення; полірування; + лущення; шліфування. 131. Зернова культура, що характеризується найвищим показником плівчастості: пшениця; рис; жито; + овес.
132. За хімічним складом всі зернові культури розділяють на групи: + багаті на крохмаль, багаті на білок, багаті на жири; багаті на пектин, багаті на білок, багаті на жири; багаті на крохмаль, багаті на вітаміни, багаті на жири; багаті на крохмаль, багаті на білок, багаті на цукри.
133. Асортимент круп, що виробляють із зерна ячменю: + крупа перлова п’ятиномерна, крупа ячмінна триномерна; крупа «Полтавська»; крупа «Артек», крупа ячмінна триномерна; крупа «Геркулес».
134. Виробляють із зерна пшениці: + крупу «Артек», крупу «Полтавська»; крупу «Полтавська», толокно; крупу «Продільна»; крупу «Продільна», крупу «Полтавська».
135. Виробляють із зерна вівса: вівсяні пластівці «Геркулес», пелюсткові пластівці, крупу «Полтавська»; крупу вівсяна плющена, крупу «Артек»; + крупу вівсяна недроблена, крупу вівсяна плющена, вівсяні пластівці «Геркулес», пелюсткові пластівці, толокно; ядрицю, толокно, крупу «Артек».
136. Технологічна роль лущення зерна під час виробництва крупи: + видалення квіткових, плодових і насіннєвих оболонок; видалення смітної домішки; видалення металомагнітних домішок; видалення зародків.
137. Відносяться до злакових культур: + пшениця, жито, тритикале, ячмінь, овес, кукурудза, сорго, рис; горох, квасоля, сочевиця, чина, нут, боби, соя; соняшник, сафлор, льон, кунжут, перила, лялеманція; буряк цукровий.
138. Під час виробництва пшеничної крупи здійснюють водно-термічну обробку (ВТО): гарячим способом; змішаним способом; +холодним способом; теплим способом.
139. Водно-теплова обробка проса призводить до: поліпшення відділення квіткових оболонок від ядра; поліпшення товарного вигляду пшона; +нерівномірної зміни кольору ядра і збільшення міцності зіпсованих зерен; поліпшення біологічних властивостей.
140. Гідротермічна обробка насіння гороху включає: зволоження, сушіння й охолодження; +зволоження, пропарювання та охолодження; пропарювання, сушіння й охолодження; зволожування та відволожування.
141. Отримане з вівса борошно називають: пенсак; + толокно; крупка; мучка.
142. Пенсаком називають: подрібнені зерна гороху; подрібнені зерна ячменю з обробленою за різним ступенем поверхнею; шліфовані зерна рису; ядро грачки. 143. До особливостей сировини для виробництва крупи з кукурудзи відносять: +вміст оболонок 4...5%, низький вміст лізину, добре розвинений зародок,15% від маси зерна; вміст оболонок 10...15%, високий вміст лізину, добре розвинений зародок, 15% від маси зерна; вміст оболонок 10...15%, високий вміст лізину, погано розвинений зародок, 5% від маси зерна; вміст оболонок 1...2,5%, високий вміст лізину, погано розвинений зародок, 1% від маси зерна.
144. За крупністю крупу «Полтавську» поділять: на №1, №2, №3; +на №1, №2, №3, №4; на №1, №2; на номери не поділяється.
145. До особливостей вівсяних продуктів відносять: низьку калорійність, високий вміст вітамінів; + високу калорійність, високий вміст вітамінів і володіння дієтичними властивостями; низьку калорійність, низький вміст вітамінів і володіння дієтичними властивостями; низьку біологічну цінність.
146. Для виробництва перлової крупи використовують вид зернової культури: пшеницю; просо; +ячмінь; тритикале.
147. Піддають поліруванню під час виробництва круп вид зерна: просо та грачку; +рис та горох; рис та просо; пшеницю та овес.
148. Для очистки зерна від грубих домішок використовують обладнання: сепаратор; +скальператор; розсійники; вальцедековий верстат.
149. Метод гідротермічної обробки зерна гороху, який призводить до кращого відділення оболонок: +пропарювання; зволожування; зволожування та пропарювання; зволоження та відволожування.
150. До органолептичних показників якості круп відносять: +колір, смак, запах; вологість, кислотність, засміченість; розварюваність, кислотність; кислотність, вологість.
151. Властивості, до яких відносять розварюваність та привар круп: фізико-хімічні; +кулінарні; органолептичні; біологічні.
152. Консистенція, яка найбільш несприятлива для зерна під час виробництва круп: склоподібне; +борошниста; частково склоподібне; склоподібне та частково склоподібне.
153. Міцне з’єднання квіткової плівки з ядром, що глибоко заходить у борозенку характерне для зерна: пшениці; вівса; +ячменю; Проса.
154. До не облущених зерен в пенсаку відносять: +зерна, що повністю зберегли квіткову плівку; зерно без плодової оболонки; зерно частково покрите оболонкою; не облущене зерно.
155. Вид зерна, який має високий вміст жиру: пшениця; +просо; ячмінь; жито. 156. Плівковість зерна характеризує: +відношення квіткових плівок до маси зразка чистого зерна без смітної та зернової домішки; відношення квіткових плівок до маси зразка чистого зерна з вмістом смітної та зернової домішки, а також обрушених та пошкоджених зерен; відношення квіткових плівок до маси зразка чистого зерна без смітної та зернової домішки, а також обрушених та пошкоджених зерен; загальну кількість квіткових та плодових оболонок виражену у відсотках.
157. Лущення зерна проса проводиться : +із проміжним видаленням ядра; конвеєрним способом; паралельним способом; послідовним способом.
158. Відволожування зерна пшениці під час виробництва пшеничної крупи здійснюють з температурою води: 60…65 °С; +30…35 °С; 50…60 °С; 85…95 °С.
159. Обрушування зерна пшениці здійснюють: на вальцедекових станках з наждачним циліндром; +на оббивних машинах з наждачним циліндром; на шліфувальній машині; на полірувальній машині.
160. Показники кислотності, вологості, засміченості під час визначення якості круп відносять: +до фізико-хімічних; до біологічних; до органолептичних; до кулінарних.
161. Товщина пластівців «Геркулес» не має перевищувати: 1 мм; +0,5 мм; 1,5 мм; 4 мм.
162. Плющення пластівців «Геркулес» здійснюється, якщо поверхня валків: +гладка; рифлена; шорстка; гладка та шорстка.
163. Для сепарування вівсяної крупи під час виробництва пелюсткових пластівців застосовують: аспіратор; +падді-машину; крупосортувальник; оббивну машину.
164. Зернові відходи з вмістом зерна від 30 до 50% включно відносять до відходів: +І категорії; ІІ категорії; ІІІ категорії; ІV категорії.
165. Товсті плодові оболонки, кількість яких досягає 16…25%, великий зародок, 10…15% від маси зерна відносять до особливостей сировини для виробництва крупи: +з грачки; з проса; з вівса; з гороху.
166. Ядро гречки, без плодових оболонок, яке має зародок та насіннєві оболонки – це: продел; +ядриця; пенсак; крупка.
167: Основі завдання водно-теплової обробки зерна в круп’яному виробництві: + змінення структурно-механічних властивостей ядра та оболонок; підвищення виходу подрібненого ядра; змінення теплофізичних властивостей зерна; підвищення біологічних властивостей зерна.
168. Тріщинуватість – це особливість зерна: проса; +рису; пшениці; жита.
169. До зниження виходу готової продукції під час виробництва крупи з рису призводить: +тріщинуватість; органолептичні показники; низький вміст крохмалю; низький вміст білка.
170. До кулінарних властивостей під час оцінювання якості крупи відносять: +розварюваність; вологість; кислотність; засміченість.
171. Конвеєрним способом виробляють крупу: з гороху; з пшениці; +з проса; з кукурудзи.
172. Частина зернівки, у якій знаходиться велика кількість крохмалю: +ендосперм; алейроновий шар; зародок; оболонка.
173. Частина зернівки, у який знаходиться велика кількість жиру: ендосперм; алейроновий шар; +зародок; оболонка.
174. Формування кукурудзяних пластівців здійснюють за допомогою: +екструдера; м’ясорубки; кутера; падді-машини.
175. До круп підвищеної харчової цінності відносять крупу: «Артек»; «Полтавська»; +«Ювілейна»; «Геркулес».
176. Частина зерна, у якій знаходиться велика кількість вітамінів, мікро- та мікроелементів: ендосперм; +алейроновий шар; зародок; борідка.
177. Одержання круп’яних продуктів швидкого приготування здійснюється за допомогою: +мікронізації; сепарації; гомогенізації; нормалізації.
178. Видалення зародка, оболонок та майже повністю алейронового шару під час виробництва круп належить процесу: гомогенізації; сепарації; +полірування та шліфування; екструдуванню.
179. Методом титрування визначають у крупах: вологість; смак; +кислотність; показник доброякісності ядра.
180. Вробляють суперконцентрати на базі: зернових кормів; шротів; +кормових дріжджів; силосу.
181. Фураж – це: + рослинний корм, призначений для годівлі тварин; плоди рослин, що додають у тваринні корми; насіння, що додають у корми для тварин; проросле зерно.
182. Силосування фуражу – це: природне сушіння з одержанням сіна; +вологий спосіб зберігання рослинного корму за умов контрольованого кислого бродіння; зневоднення розмеленого рослинного корму з одержанням гранульованого продукту; змішування фуражу з іншими компонентами корму.
183. Комбікорм – це: відходи зернопереробної промисловості; фуражне зерно; +суміш зернової сировини та продуктів із високим вмістом білків, вітамінів та мікроелементів; синтетичні добавки до тваринних кормів.
184. Премікси використовують: +для підвищення поживної цінності комбікормів за рахунок збагачення їх біологічно–активними речовинам; для підвищення ефективності процесу виробництва комбікормів; для лікування сільськогосподарських тварин та птиці; для покращення змішування компонентів кормів.
185. Екструдування відбувається: +за високої температури і високого тиску; за інфрачервоного опромінювання і високої температури; за пропарювання та інфрачервоного опромінювання; за обробки парою з високим тиском.
186. За призначенням премікси поділяють: на продуктивні, профілактичні; на лікувальні, профілактичні; на профілактичні, лікувальні, профілактично-лікувальні; +на продуктивні, профілактичні, лікувально-профілактичні, лікувальні.
187. Для збагачення білково-вітамінних добавок використовують: наповнювачі; комбікорми; кормосуміші; +премікси.
188. За одну кормову одиницю прийнято поживність: 1 кг пшениці; 1 кг кукурудзи; +1 кг вівса; 1 кг жита.
|
||||||||
|