МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Сепаратори
Фізична сутність процесу сепарування молока, як і будь-якої гетерогенної системи, полягає в осадженні дисперсної фази в поле дії гравітаційних і відцентрових сил. Молочні сепаратори за призначенням поділяються на вершковідділювачі, нормалізатори, сепаратори для одержання високожирних вершків, молокоочисники й універсальні зі змінними барабанами. За способом подачі молока і відводу продуктів сепарування розділяються на відкриті, напівзакриті, закриті. У відкритих подача молока, відвід вершків і обрата відбуваються у зіткненні з повітрям. У цьому випадку утворюється молочна піна, що погіршує умови експлуатації сепараторів. Продуктивність до 0,3 кг/с. У напівзакритих подача молока здійснюється відкритим способом, а відвід продуктів - закритим, під напором, створюваним барабаном сепаратора. Продуктивність 0,5-1,0 кг/с. У закритих (герметичних) сепараторах подача молока і відвід продуктів сепарування відбуваються без доступу повітря підтиском по трубах. Продуктивність понад 1,0 кг/с. За способом видалення з барабана механічних домішок і білкового згустку сепаратори поділяються на сепаратори з ручним вивантаженням осаду (зупинка сепаратора, розбирання й очищення барабана), з періодичним відцентровим вивантаженням осаду через вікна в корпусі барабана (саморозвантажні) і з безперервним вивантаженням осаду через сопла по периферії корпуса барабана (сирні). У залежності від типу привода сепаратори можуть бути з ручним приводом через редуктор з електроприводом, що підвищує обороти. Передача обертання від електродвигуна до барабана в сепараторах другої групи здійснюється за допомогою гвинтової пари або пасової передачі Барабани сепараторів з невеликою продуктивністю встановлюються безпосередньо на валові двигуна. Одним з основних технологічних параметрів, що характеризують роботу сепараторів, є температура продукту, що сепарується або очищається. Сепаратори для сепарування або очищення молока розраховані на обробку продукту температурою 40-45°С. Сепаратори для одержання високожирних вершків призначені для сепарування Й очищення вершків з масовою часткою жиру 30-40 % і температурою 65-95°С. Сепаратори для холодного очищення молока служать для роботи з продуктом при температурі 4-10°С. Основними вузлами сепаратора будь-якого типу є станина, що складається з корпуса і чаші, барабан, приймально-вивідний пристрій і привідний механізм, що включає в себе вертикальний вал (веретено) і горизонтальний вал із зубчастим колесом. У корпусі станини розміщається приводний механізм, на вертикальному валові якого встановлюється барабан. Чаша станини закрита кришкою, що служить для розміщення приймально-вивідного пристрою. У саморозвантажних і соплових сепараторів мається приймач осаду або згущеної фракції (наприклад, сирного згустку). Електродвигун фланцевого виконання розташований збоку станини, і його вал з'єднується з приводним механізмом через розгінну відцентрову фрикційну муфту. У залежності від технологічного призначення сепараторів їхні барабани розрізняються не тільки схемами, але і конструктивним виконанням. У сепараторів відкритого типу приймально-вивідний пристрій являє собою так названий молочний посуд, що надягається на чашу станини сепаратора. В сучасних сепараторах-вершковіддільниках в обраг потрапляють жирові кульки, розмір яких складає менше 0,1 мкм. при цьому в знежиреному молоці залишається 0,02-0,05 % жир}. При виробництві багатьох молочних продуктів як сировина використовується молоко визначеної жирності, наприклад, зі вмістом жиру 3,2 або 3,5 %. Таке молоко називають нормалізованим, а процес приведення молока до стандартної жирності - нормалізацією. Найпростіший спосіб нормалізації молока полягає в додаванні до нього у визначеній пропорції обрата або вершків. II: компоненти змішуються в резервуара Продуктивність сепаратора.Продуктивність сепаратора Q, м/год залежить від розмірів та числа тарілок, швидкості обертання барабана, температури молока та інших факторів. її можна визначити за наступною формулою:
де 7 - ККД барабана (при отриманні вершків жирністю до 50 -55% 77 = 0,4-0,7 n- число обертів барабана сепаратора за секунду (с1); z - число тарілок; a - кут підйому тарілок (а = 45 * 60°); R б ~ великий радіус конічної частини тарілки, м; Rм- радіус до центра розподільного отвору в тарілці, м; t- температура молока, °С; d- розрахунковий діаметр жирового шарика, м. Читайте також:
|
||||||||
|