МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Облік касових операційКожна установа або організація для здійснення своєї діяльності має обов’язково використовувати грошові кошти. Їх рух відбувається майже у всіх сферах господарювання і може здійснюватись як у готівковій, так і у безготівковій формах. Операції готельно-ресторанного підприємств між підрозділами та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки, тобто грошових знаків національної валюти України (банкнот і монет, у тому числі обігових, пам'ятних та ювілейних монет), які є дійсними платіжними засобами, називаються касовими операціями. Їх облік здійснюється відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті України від 15.12.2004 р. № 637 (зі змінами і доповненнями). Відповідно до цього Положення, кожне готельно-ресторанне підприємство для здійснення розрахунків готівкою повинні мати касу. Каса – це приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей та касових документів, де, як правило, ведеться касова книга - документ установленої форми, що застосовується для здійснення первинного обліку готівки в касі. Відповідальність за обладнання каси, доставку та зберігання коштів несуть керівники готелів. На підставі наказу керівника установи призначається на посаду касир - матеріально відповідальна особа, на яку покладено функції щодо видачі-приймання готівки, який одночасно із зарахуванням на роботу підписує договір про повну матеріальну відповідальність та ознайомлюється з Положенням № 637. На підприємствах готельно-ресторанного господарства, де значна кількість операцій здійснюється через готівкові розрахунки, обов’язково у штатному розписі має бути посада старшого касира. Він перед початком робочого дня (за наявності в підприємства кількох касирів) видає іншим касирам потрібну для видаткових операцій суму готівки під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей (форма КО-5), яку зобов’язаний вести старший касир. Касири в кінці робочого дня повинні скласти звіт про одержану і видану готівку за відповідними касовими документами і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під підпис у книзі обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей. Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей застосовується також для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує заробітну плату протягом встановленого терміну, та повернення нею наявної готівки і касових документів. В готельно-ресторанному господарстві, де штатним розписом не передбачена посада касира у кожному підрозділі (автостоянка, ресторан, пральня), виконання його обов’язків покладається, відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера або іншого працівника (адміністратор, офіціант, бармен), з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність. Всі підприємства, в тому числі і готельно-ресторанні підприємства, можуть мати у касі готівку лише в межах лімітів залишку. Ліміт залишку готівки в касі – граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час. Уся готівка понад ліміт повинна здаватись до установи банку. Читайте також:
|
||||||||
|