МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Види і показники собівартості. Собівартість продукції та принципи її формування.Література 1. Кодекс законів про працю від 10.12.1991 р. № 322- VІІІ, зі змінами і доповненнями. 2. Бондар Н.М. Економіка підприємства: Навч посібник. – К.: А.С.К., 2005. – С. 26-55. 3. Бойчик І.М. Економіка підприємства: Навч. посібник. – К.: Атіка, 2008. – C. 116 – 135. 4. Верхоглядова Н.І., Ядранський Д.М., Іваннікова Н.А. Економіка підприємства: Навч. посібник. – К.: «Професіонал», 2008. – С. 10-45. 5. Гетьман О.О., Шаповал В.М. Економіка підприємства: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2010. – С. 120 - 220. 6. Горбонос Ф.В., Черевко Г.В., Павленчик Н.Ф., Павленчик А.О. Економіка підприємства: Підруч. – К.: Знання, 2010. – С. 190-227. 7. Гринчуцький В.І., Карапетян Е.Т., Погріщук Б. В. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – С.106 - 137. 8. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально – трудові відносини: Підручник. – К.: «Знання», 2007. – С.334 – 450. 9. Качан Є.П. , Дяків О.П., та ін. Економіка праці та соціально – трудові відносини: Навч. посіб.- К.: Знання, 2008.- С.149 – 167, 224 – 289.
ТЕМА 5. ВИТРАТИ І ЦІНИ НА ПРОДУКЦІЮ. План 1. Види і показники собівартості. Собівартість продукції та принципи її формування. 2. Витрати підприємства та їх характеристика. 3. Зміст та методика обчислення кошторису виробництва. 4. Об’єкти калькулювання й калькуляційні одиниці. Обчислення основних статей калькуляції. 5. Шляхи зниження собівартості продукції в умовах ринкової економіки (сам. вивч.). 6. Поняття цін, їх види та функції. 7. Основні методи ціноутворення в умовах ринку, проблеми та шляхи вдосконалення ціноутворення в Україні. Витрати підприємства виступають у формі собівартості продукції. Витрати підприємства поділяються на поточні і інвестиційні. Поточні витратибувають циклічними, які повторюються з кожним циклом виготовлення продукту і безперервними, які існують постійно незалежно від виробництва. Витрати мають натуральну та грошову форму. Собівартість продукції- це грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення та збут продукції. В собівартість продукції включають: - дослідження ринку та виявлення потреби в продукції; - підготовка і освоєння нової продукції; - виробництво, включаючи витрати на сировину, матеріали, енергію, амортизацію основних фондів і нематеріальних активів; оплату праці персоналу; - обслуговування виробничого процесу та управління ним; - збут продукції (пакування, транспортування, реклама, комісійні витрати); - розвідку, використання й охорону природних ресурсів; - набір і підготовку кадрів; - поточну раціоналізацію виробництва. В практиці господарювання використовують наступні види собівартості: 1) залежно від часу формування витрат: планова, фактична, нормативна, кошторисна; залежно від послідовності формування витрат і місця виникнення: технологічна, цехова, виробнича, повна; залежно від тривалості розрахункового періоду: місячна, квартальна, річна; 4)залежно від складу продукції: собівартості валової, товарної, реалізованої продукції; 5) залежно від рівня формування: індивідуальна і галузева. Плановавизначається перед початком планового року на основі прогресивних норм витрат усіх видів ресурсів на одиницю продукції; Фактичнувизначають після завершення певного періоду роботи підприємства за даними бухгалтерського обліку. Нормативнавиражає витрати на виробництво і реалізацію, які розраховані на основі поточних норм використання ресурсів. Кошториснахарактеризує затрати на виріб або замовлення, які виконують у разовому порядку. Технологічна- витрати, безпосередньо пов'язані із технологією виробництва продукції. Цехова- це вся сума грошових затрат на виробництво продукції у даному цеху. Виробнича- це сукупність усіх грошових затрат на виробництво продукції у межах усього підприємства. Повна- це сума грошових витрат не тільки на виробництво, а й на збут готової продукції підприємства. Індивідуальна- це собівартість продукції, яка формується на рівні окремого підприємства. Галузевадає характеристику суми затрат у галузі. Читайте також:
|
||||||||
|