Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Властивості дріжджів

Біологічні розпушувачі

Як біологічні розпушувачі використовують дріжджі. Вони є основним видом сировини для виробництва хлібобулочних виробів. У процесі спиртового бродіння, що зумовлюється дріжджовими клітинами виділяється вуглекислий газ (CO2), який розпушує тісто.

Для виготовлення хлібобулочних виробів використовують пресовані, сушені, інстантні дріжджі, дріжджовий концентрат (молоко), рідкі дріжджі.

Пресовані дріжджі – це технічно чиста культура дріжджів Saccharomyces cerevisiae, сформована в брикети вологістю 67-75%. Культура готується вирощуванням на спеціальних живильних середовищах шляхом постійного накопичення біомаси маточних і засівних дріжджів в умовах інтенсивної аерації середовища до отримання товарних дріжджів пресуванням. В 1 грамі пресованих дріжджів міститься 10-15 млрд. клітин.

Сушені дріжджі – це висушені до вологості 8-10% при визначених умовах пресовані дріжджі.

Швидкорозчинні (інстантні) дріжджі – високоактивні сушені дріжджі, виготовлені на основі визначених штамів сахароміцетів із використанням сучасних умов культивування, методів висушування та захисних добавок і/або емульгаторів.

Дріжджове молоко – це напівфабрикат дріжджового виробництва – дріжджова суспензія концентрацією 400-450 г/л, отримана після сепарації і, яка використовується замість пресованих дріжджів.

Рідкі дріжджі – це спеціально виготовлених на хлібозаводі напівфабрикат на основі оцукреної заварки, заквашеної термофільними молочнокислими бактеріями, з наступним вирощуванням на ній дріжджів виду Sacсharomyces. Рідкі дріжджі використовуються як біологічний розпушувач тіста або як засіб поліпшення якості хліба. В одному мілілітрі рідких дріжджів міститься 70-120 млн. клітин.

Розвиток сучасних технологій хлібопекарського виробництва потребує використання дріжджів, адаптованих для використання у конкретних технологічних схемах. Тому рядом підприємств випускаються дріжджі осмотолерантні, напівсухі заморожені, чутливі до холоду, стійкі до пропіонату кальцію, а також для використання в готових сумішах для хлібобулочних виробів.

 

Дріжджі являють собою одноклітинні рослинні мікроорганізми кулеподібної або яйцеподібної форми з розмірами до 10 мкм. Відносяться до класу грибів.

Розмножуються дріжджі у виробничих умовах брунькуванням. Оптимальна температура для розмноження складає 26-28оС. для життєдіяльності дріжджів є температура для розмноження 26-28о, для бродіння 32-35о. При t = 40о життєдіяльність дріжджів сповільнюється, при t = 50о дріжджові клітини гинуть. При t = 0о життєдіяльність сповільнюється. Волога, яка міститься в дріжджах замерзає, але при повільному відтаванні їх життєдіяльність відновлюється.

 
 

Оптимальне рН для дріжджів 3,3 – 3,6о. При цьому рН погано розмножуються інші гнилісні бактерії.

 

При виробництві пресованих дріжджів поживне середовище підкислюють неорганічними кислотами (H2SO4, HCl, ). При виробництві рідких дріжджів для створення кислого середовища використовують молочно-кислі бактерії.

Важливе значення для життєдіяльності дріжджів має концентрація сухих речовин в поживному середовищі. При низькій концентрації дріжджі краще бродять і розмножуються, при високій температурі краще накопичується кислотність.

На життєдіяльність дріжджів впливає аерація середовища (повітря), в аеробних умовах відбувається значне нарощування біомаси дріжджів

C6H12O6 + 6O2=6CO2 + 6H2O + 674 ккал/моль

В анаеробних умовах (без повітря) в результаті життєдіяльності дріжджів накопичується спирт і СО2,

C6H12O6 = С2H5OH + 2CO2 + 28 ккал/моль

які при певній концентрації сповільнюють життєдіяльність дріжджів.

При виготовленні пресованих дріжджів здійснюють аерацію (продування повітря). При виробництві рідких дріжджів на хлібозаводах їх періодично перемішують.

На життєдіяльність дріжджів впливає склад поживного середовища. Для живлення дріжджових клітин необхідні мінеральні речовини, вітаміни.

 


Читайте також:

  1. Аеродинамічні властивості колісної машини
  2. Аналізатори людини та їхні властивості.
  3. Аналізатори людини та їхні властивості.
  4. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  5. Білки, властивості, роль в життєдіяльності організмів.
  6. Біосфера Землі, її характерні властивості
  7. Будова атомів та хімічний зв’язок між атомами визначають будову сполук, а отже і їх фізичні та хімічні властивості.
  8. Будова і властивості аналізаторів
  9. Векторний добуток і його властивості.
  10. Види і властивості радіоактивних випромінювань
  11. Визначення добутку на множині цілих невід’ємних чисел, його існування та єдиність. Операція множення та її основні властивості (закони).
  12. Визначення суми на множині цілих невід’ємних чисел, її існування та єдиність. Операція додавання та її основні властивості (закони).




Переглядів: 2677

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Розпушувачі тіста | Пресованих дріжджів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.