Групи показників
| Сутнісна характеристика
| Окремі показники груп
|
1. Призначення
| Характеризують корисну роботу (функцію, що виконується)
| - Продуктивність
- Потужність
- Міцність
- Вміст корисних речовин
- Калорійність
|
2. Надійності, довговічності та безпеки
| Визначають міру забезпечення тривалості використання і належних умов праці та життєдіяльності людини
| - Безвідмовність роботи
- Можливий термін використання
- Технічний ресурс
- Термін безаварійної роботи
- Граничний термін зберігання
|
3. Екологічні
| Характеризують ступінь шкідливого впливу на здоров’я людини та довкілля
| - Токсичність виробів
- Вміст шкідливих речовин
- Обсяг шкідливих викидів у довкілля за одиницю часу
|
4. Економічні
| Відображають міру економічної вигоди виробництва продуцентом і придбання споживачем
| - Ціна за одиницю виробу
- Прибуток з одиниці виробу
- Рівень експлуатаційних витрат часу й коштів
|
5. Ергономічні
| Окреслюють відповідність техніко-експлуатаційних параметрів виробу антропометричним, фізіологічним та психологічним вимогам працівника (споживача)
| - Зручність керування робочими органами
- Можливість одночасного охоплення контрольованих експлуатаційних показників
- Величина шуму, вібрації тощо
|
6. Естетичні
| Визначають естетичні властивості (дизайн) виробу
| - Виразність і оригінальність форми
- Кольорове оформлення
- Естетичність тари (упаковки)
|
7. Патентноправові
| Відображають міру використання нових винаходів за проектування виробів
| - Коефіцієнт патентного захисту
- Коефіцієнт патентної чистоти
|