Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Ботанічна характеристика та біологічні особливості овочевих культур.

Капустяні овочеві рослини належать до роду Вrassica родини Аз&гасеае. Майже всі вони дворічні рослини. Лише цвітна та пекінська капусти однорічні. До родини капустяних належать: капуста біло- та червоноголова, цвітна, савойська, брюсельська, кольрабі, листкова, пекінська, китайська, броколі.

Капуста білоголова та червоноголова утворюють головку з листків, що загортаються навколо верхівки стебла. Головки цих видів капусти і є продуктивним органом-овочем.

Цвітна капуста також утворює головку, але не з листків, а з укорочених потовщених м'ясистих квітконосних стебел.

Савойська капуста також утворює головку, листки її зморшкуваті (гофровані), пухирчасті. Споживають її свіжою, квасити її не можна,

Брюсельська капуста має стебло 60 см заввишки і більше з рідко розташованими черешковими листками, в пазухах яких утворюються невеликі головочки з бічних бруньок.

Кольрабі - стеблоплідна капуста, головок не утворює, їстівне у неї потовщене кулеподібне стебло, що називається стебло плодом, білого або фіолетового кольору.

Листкова капуста головок не утворює. Як овоч — споживають її листки, що досягають 30-60 см завдовжки. Листки бувають гладенькі та кучеряві. Листкову капусту з гладенькими листками використовують як корм, а з кучерявими — як овоч для споживання та як декоративну рослину.

Пекінська капуста - рослина однорічна, утворює розетку листків або рихлу видовжену головку, дуже скоростигла.

Капуста білоголова не вимоглива до тепла. Оптимальна температура для росту — 16-18°С. Розсада та головки капусти витримують короткочасні приморозки -5-8°С. Головки капусти, які зазнали дії морозу, погано зберігаються і їх краще використати для квашення. При високій температурі довкілля (33°С) ріст рослин припиняється. В жарких умовах капуста також не утворює головки.

Капуста дуже вологолюбна та вимоглива до умов живлення, тому потребує родючих ґрунтів. Високі урожаї отримують при зрошенні капуста рослина довгого світлового дня.

Плодові овочеві рослини (помідор, огірок).

До родини гарбузових належать огірок, кавун, диня, гарбуз, кабачок і патисон.

Всі вони однорічні, двостатеві, однодольні рослини; запилюються комахами. Лише кавун - рослина факультативне самозапильна. Вирощують їх заради або недостиглих (огірок, кабачок, патисон), або стиглих (кавун, диня, гарбуз) плодів, які споживаються свіжими, консервованими, засоленими.

Усі овочеві гарбузові рослини дуже вибагливі до тепла, вологи, ґрунту. Мають добре розвинену кореневу систему і велику листкову поверхню плоди їх - несправжні ягоди - досягають великих розмірів.

Насіння більшості овочевих гарбузових рослин проростає при температурі не нижче 13-14°С, а кавуна - при 16-17°С (оптимальна 30°С). Рослини їх гинуть при зниженні

температури до 1-2°С, а при температурі 10°С і нижче припиняють ріст і перестають плодоносити. На Україні з овочевих гарбузових найбільше вирощують огірки і кавуни.

На Україні вирощують з родини пасльонових: помідор, баклажан і перець. Всі вони теплолюбові і вирощують їх як однорічні рослини.

Помідор, перець і баклажани - рослини дуже вибагливі до тепла, вологи і родючості ґрунту. Вони погано ростуть і плодоносять у вологому повітрі (найкраща вологість повітря 50-60%). Насіння цих рослин проростає при 13-15°С. Найкраща температура для росту 22-28°С. При зниженні температури до 15°С ці рослини перестають рости і в них навіть відпадають квітки та зав'язі плодів.

Цибулинні овочеві рослини (цибуля ріпчаста, часник).

Господарське значення мають такі види: цибуля ріпчаста, або городня, цибуля-порей, цибуля-батун, цибуля багатоярусна. УсІ види цибулі належать до однодольних рослин. Характерною особливістю цибулі є те, що усі її види утворюють справжню цибулину або несправжню. Справжню утворюють цибуля ріпчаста і часник, а несправжню — цибуля-порей, цибуля багатоярусна.

Усі види цибулі переважно дворічні рослини, розмножуються вегетативно — цибулинами та зубками, а також насінням. Деякі види цибулі насіння не утворюють (часник, цибуля багатоярусна). Плід цибулі - коробочка з чорним насінням, суцвіття - кулеподібний зонтик. Запилюється комахами, вітром. Цибуля — перехреснозапильна рослина. Рослини цибуль дуже морозостійкі, їх часто залишають на зиму у відкритому грунті. Як овоч у цибулі використовують цибулини, зелені листки та стебла.

Характерною особливістю для цибулі є наявність цибулинного запаху, зумовленого ефірною олією.

Цибуля-батун росте під снігом і рано навесні утворює вже зелений листок.

Найбільш поширені на Україні є цибуля ріпчаста та часник.

Цибуля ріпчаста — дво-, трирічна трав'яниста рослина. Холодостійка. Насіння проростає при температурі 3-4° С, а листя витримує заморозки до 7°С і більше. Цибуля рослина довгого світлового дня, в умовах короткого дня цибулин і насіння не утворює.


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  3. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  4. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  5. IXX. ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙОМУ ДО кафедри військової підготовки НАУ
  6. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  7. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  8. XIV. Біологічні активи
  9. XVIII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  10. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  11. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  12. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.




Переглядів: 3370

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Класифікація овочевих культур. | Технологія вирощування овочевих культур.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.