Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Токсичні забруднення антибіотиками, гормональними препаратами та іншими хімічними речовинами

Забруднення антибіотиками, гормональними та іншими ветеринарними препаратами характерне для сировини та про­дуктів тваринного походження. Надмірне або тривале спожи­вання таких продуктів спричиняє різні захворювання, зни­ження природного імунітету, алергічні реакції. Є відомості про канцерогенну та мутагенну дію окремих препаратів. До цієї групи препаратів відносяться антибіотики, суль­фаніламіди, нітрофурани, антигельмінтні та інші ветеринарні лікувальні препарати, гормональні стимулятори росту, транквілізатори.

Крім цих препаратів, джерелом хімічного забруднення продовольчої сировини та харчових продуктів можуть бути речовини, що використовуються у виробництві для технічно­го обслуговування, дезінфекції, пакування, маркування тощо. Це дезінфеканти, мастила, фарби, захисні покриття, пласт­маси, хімікати водо- та пароочищення, отрутохімікати для боротьби з шкідниками та інші.

Антибіотики є речовинами з антибактеріальною дією. Вони можуть бути природного і біотехнологічного походження. Природні антибіотики (фітонциди і фітоалексини) містяться в багатьох видах рослинної сировини і обумовлюють її стійкість при зберіганні (цибуля, часник, хрін, прянощі, ефірно-олійне насіння, деякі фрукти тощо). Але їх вміст у рос­линах дуже незначний, а тому для промислового використан­ня антибіотики отримують методами біотехнології — шляхом культивування певних видів мікроорганізмів, переважно пліснявих грибів.

Антибіотики широко застосовують у тваринництві та птахівництві для профілактики й лікування інфекційних за­хворювань, для стимулювання росту, підвищення продуктив­ності тварин, для збереження від псування та підвищення за­своюваності кормів. Як зазначалося раніше (гл. 7, п.7.2.4), де­які види антибіотиків використовують як консерванти (нізін, німаріцин).

До найбільш поширених лікувальних антибіотиків відно­сяться: пеніцилін та його похідні, група тетрациклінів, ле­воміцетин, стрептоміцин, ампіцилін, хлорамфенікол, ерит­роміцин. Серед кормових антибіотиків частіше використову­ють гризін, бацитрацин та цинкобацитрацин. Більшість ан­тибіотиків швидко виводиться з організму тварин. Проте, при недотриманні правил і термінів їх застосування вони можуть накопичуватися в сировині (м'ясо, субпродукти, молоко, яйця) і переходити в склад готової продукції в кількості, що ста­новить загрозу для споживачів.

Шкідлива дія антибіотиків на організм людини може про­являтися по різному. Тривале споживання харчів, забруднених пеніциліном, тетрациклінами, стрептоміцином та іншими, що використовуються для лікування людини, призводить до зви­кання до них організму, підвищення стійкості патогенної мікро­флори до їх дії і відповідно до зниження їх лікувального ефекту. Крім того, антибіотики у багатьох людей, особливо дітей, вик­ликають алергію, розлади в функціонуванні центральної нерво­вої і ендокринної систем, змінюють нормальний склад шлунко­во-кишкової мікрофлори, внаслідок чого порушується синтез деяких вітамінів, створюються сприятливі умови для розвитку патогенних мікроорганізмів.

Забруднення антибіотиками може суттєво виливати і на технологічні процеси переробки, в яких використовується ко­рисна мікрофлора (дозрівання, соління, бродіння). Так, більшість антибіотиків, що містяться у молоці, пригнічують розвиток молочнокислих бактерій, порушують процес сичуж­ного згортання. Це впливає на перебіг технологічного процесу і в кінцевому рахунку знижує якість готового продукту.

Застосування антибіотиків у тваринництві, порядок і терміни використання забрудненої ними сировини та їх за­лишковий вміст в харчових продуктах жорстко регламен­тується законодавчими та нормативними документами з вете­ринарної практики, ветеринарно-санітарної експертизи та гігієнічними вимогами до якості і безпеки продовольчої сиро­вини і харчових продуктів.

Сульфаніламідні препарати також мають антимікробну дію і їх використовують для профілактики та лікування тва­рин. Вони здатні накопичуватися в організмі тварин, стійкі де факторів технологічного процесу, а тому потрапляють з сиро вини (м'ясо, молоко, яйця) до готової продукції і можуть негативно впливати на організм людини.

Серед дозволених до використання сульфаніламідів ши­роке застосування в ветеринарії знайшли стрептоцид, нор­сульфазол, сульфадимезин, сульфазіи, сульфален, сульфадиме­токсин, сульгін, дисульформін, фталазол, етазол та інші. Ха­рактер їхньої шкідливої дії на організм людини близький до дії антибіотиків. Знешкодження їх відбувається в печінці, тому при надмірному або тривалому споживанні забрудненої ними продукції спостерігаються важкі необоротні порушення функцій печінки та нирок, розлади травної та ендокринної си­стем.

Нітрофурани та інші ветеринарні препарати. Нітро-фурани використовують для профілактики і лікування інфекційних захворювань худоби, свиней і птиці в тих випад­ках, коли виявляються неефективними антибіотики та суль­фаніламіди. З цією метою використовують фуразолідон, нітрофуран, нітрафуразол, фурацилін, фурадонін, фуразолін, фуразонал, фуракрилгн, нітрофурілен, фурагін та інші. Вони виявляють як бактерицидну, так і бактеріостатичну дію.

Враховуючи те, що ці лікарські препарати широко викори­стовуються в медицині, їх вміст у продуктах харчування неба­жаний, тому що знижується їх терапевтичний ефект. Проте че­рез недотримання вимог належної ветеринарної та санітарно-гігієнічної практики забруднення сировини і продуктів цими препаратами, на жаль, мають місце.

Серед інших ветеринарних препаратів, що можуть ство­рювати хімічне забруднення, слід зазначити антигельмінтні, аитипротозойні та, трипаноцидні засоби. До них відносяться похідні бендазолу (триклобендазол, тіабендазол, елбендазол, фенбендазол, флубендазол), моксидектин, доремектин, івер-мерктин, клозантел, фебантел, диклезурил, диминазен, ізоме-тамідіум та інші.

Гормональні препарати використовують у тваринництві і птахівництві для прискорення росту і збільшення товарної маси, прискорення та подовження продуктивного періоду, поліпшення засвоєння кормів для зменшення негативного впливу стрес-факторів та з іншими цілями. Найчастіше вико­ристовують такі препарати як: диетилстільбестрол, екст-радіол, прогестерон, тестостерон, тесгпорон, азаперон, азапе-рол, каразолол, зеранол, карбадокс, тренболои ацетат.

Небезпека цих препаратів для людини полягає у тому, що вони є значно активнішими за природні, більш стійкими, пога­но метаболізуються, а тому накопичуються в організмах тва­рин до високих рівнів і потрапляють до продуктів харчування. Вживання з їжею таких продуктів вносить дисбаланс в функції ендокринної системи, порушує обмін багатьох речо­вин, може стати причиною захворювань. Для осіб, що за ста­ном здоров'я відносяться до груп ризику (хворі на діабет, сер­цево-судинні захворювання, з порушеннями функцій нирок, печінки, щитовидної залози тощо) вживання таких продуктів є особливо небезпечним.

Потенційну хімічну небезпеку на харчових виробництвах створюють і деякі матеріали, які при переробці та зберіганні контактують з продовольчого сировиною і харчовими продук­тами і можуть бути джерелом забруднень. Так, із металевих, емальованих, фарбових та інших покрить обладнання в про­дукти можуть мігрувати важкі метали; з пластикових покрить та пластмасової тари і пакування — наповнювачі, пластифіка­тори, барвники і мономери; з картонної тари — адгезиви, поліхлоровані біфеніли тощо.

До забруднення сировини і продуктів небезпечними хімічними речовинами може призвести і недотримання пра­вил використання миючих та дезинфікуючих засобів, технічних мастил, холодоагентів, хімікатів для підготовки во­ди та водяної пари, отрутохімікатів для боротьби з комахами, мишовидними та іншими шкідниками.

 


Читайте також:

  1. V. Антропогенне забруднення навколоземного простору.
  2. Аналогія - спосіб отримання знань про предмети та явища на основі їхньої подібності з іншими.
  3. Антропічні аспекти. Забруднення та самоочищення геосистем
  4. Антропогенне забруднення природного середовища. Джерела забруднень
  5. Антропогенні забруднення біосфери
  6. Аудит операцій з основними та іншими необоротними ак­тивами
  7. Бюджетний устрійпоказує, в який спосіб побудована бюджетна система. Іншими словами,він відображає організацію вертикальної структури бюджету держави за рівнями влади.
  8. Верховна Рада України: структура, функції, порядок формування та взаємодії з іншими органами влади.
  9. Взаємодія ДСМК з іншими аварійно-рятувальними службами.
  10. Взаємодія металів з простими та складними речовинами.
  11. Взаємодія СВА з іншими структурними підрозділами підприємства.
  12. Взаємодія структур маркетингу з іншими




Переглядів: 1397

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Пестициди, нітрати та нітрити | Лекція № 1

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.