МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Харчування людей похилого вікуВ організмі людей похилого віку відбуваються зміни в обміні речовин, пов'язані зі зниженням величини основного обміну, перевагою дисиміляції над асиміляцією. Для цієї групи людей є характерним зниження обміну речовин, активності процесів травлення, накопичення вікових змін у органах та тканинах. У зв'язку зі зниженням енерговитрат та зміною функції нейрогуморальної системи розвивається схильність до зайвої ваги тіла та хвороб, змінюється потреба в харчових речовинах та енергії (табл. 2.4). Енергетична цінність раціону людей похилого віку знижується на 79 % (якщо прийняти за 100 % енергетичну цінність добового раціону людини у віці від 20 до 29 років). У зв'язку з послабленням процесів асиміляції люди похилого віку потребують достатньої кількості білків (1,0…1,2 г/кг маси тіла). Близько 60 % добової потреби в білках рекомендують задовольняти за рахунок продуктів тваринного походження, в основному, білків молока та молочних продуктів. Потреба в жирах складає 0,8…1,0 г/кг маси тіла. Як джерело ліпідів до раціону слід вводити продукти, які містять окрім тригліцеридів ліпотропні речовини (лецитин та ін.). Із загальної кількості жирів 1/3 частина повинна складатися із олії у натуральному вигляді, особливо джерел лінолєвої кислоти, токоферолів, фосфатидів. Необхідно вводити до меню вершкове масло, як джерело лецитино-білкових компонентів, що мають антисклеротичні властивості. Добова потреба у вуглеводах у раціоні цього контингенту складає 240…300 г. Важливо дотримуватися рекомендованих співвідношень джерел крохмалю (75 %) та легкозасвоюваних вуглеводів (25 %). Цінними джерелами вуглеводів є овочі, фрукти, ягоди. Вони постачають в організм людини не тільки фруктозу, вітаміни, мінеральні речовини, а також і харчові волокна, які необхідні для забезпечення роботи шлунково-кишкового тракту. У людей похилого віку підвищена потреба у вітамінах. Особливу увагу слід приділяти вітамінам, які підвищують обмін речовин та захисні сили організму, а також вітамінам, які мають антиокислюючі та антисклеротичні властивості. Це аскорбінова кислота, біофлавоноїди, токофероли, а також цианокобаламін, фолієва кислота, холін, інозит відповідно. Таблиця 2.4 –Норми фізіологічних потреб осіб похилого віку
|
||||||||
|