Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Авто | Автоматизація | Архітектура | Астрономія | Аудит | Біологія | Будівництво | Бухгалтерія | Винахідництво | Виробництво | Військова справа | Генетика | Географія | Геологія | Господарство | Держава | Дім | Екологія | Економетрика | Економіка | Електроніка | Журналістика та ЗМІ | Зв'язок | Іноземні мови | Інформатика | Історія | Комп'ютери | Креслення | Кулінарія | Культура | Лексикологія | Література | Логіка | Маркетинг | Математика | Машинобудування | Медицина | Менеджмент | Метали і Зварювання | Механіка | Мистецтво | Музика | Населення | Освіта | Охорона безпеки життя | Охорона Праці | Педагогіка | Політика | Право | Програмування | Промисловість | Психологія | Радіо | Регилия | Соціологія | Спорт | Стандартизація | Технології | Торгівля | Туризм | Фізика | Фізіологія | Філософія | Фінанси | Хімія | Юриспунденкция

Передня кишка

Головна кишка

глотка

стравохід

шлунок

дванадцятипала кишка

порожня кишка

Середня кишкаклубова кишка

печінка

підшлункова залоза

 

сліпа кишка

Задня кишкаободова кишка

пряма кишка

ІV. Головна кишка

Основні функції:

а) дослідження корму завдяки наявності великої кількості тактильних смакових рецепторів, синуозного волосся, губ, смакових сосочків язика;

б) захоплення із зовнішнього середовища твердого і рідкого корму, а також води, що здійснюється за допомогою губ, зубів і язика. Особливості прийому корму здебільшого зумовлені характером корму та будовою органів головної кишки.

Велика рогата худоба – захоплює корм, головним чином язиком (зроговілі сосочки), під час пастьби утримує траву між різцями і зубною пластинкою та стискаючи нижню щелепу відриває траву ривком голови. Губи практично нерухомі, тому можливе попадання різних предметів.

Коні – захоплюють корм надзвичайно рухливими губами, які багаті осязальними рецепторами, невеликими порціями. Чужорідні предмети при цьому, як правило, не потрапляють у порожнину травної трубки.

Свині – риють землю, викопують і досліджують корм рилом, у прийомі корму беруть участь язик, зуби, губи.

Собаки – як правило, захоплюють корм різцями та іклами, відкушують і відривають шматки, іноді допомагаючи лапами.

в) попередня механічна обробка корму в ротовій порожнині, що приводить до зміни структури і фізичних властивостей корму – щільності, консистенції і розмірів частинок під час пережовування за допомогою зубів, змочування корму, особливо сухого, слиною за допомогою застінних і пристінних слинних залоз. Процес жування забезпечується наявністю твердого піднебіння. Попередня ретельна механічна обробка властива травоїдним і всеїдним тваринам, тому ротова порожнина в них видовжена, а в хижаків і мавп – скорочена, характерна особлива форма суглобових поверхонь висково-нижньощелепного суглоба.

г) формування харчової грудки за допомогою губ і щік та початок ферментативного розщеплення вуглеводів під дією ферментів, що містяться в слині (в людини і окремих тварин).



Интернет реклама УБС

Губи – шкірно-м’язові складки (рухливі), які оточують вхід у ротову порожнину. Є лише в ссавців і розвиваються в зв’язку з актом смоктання. В інших тварин губи – це просто шкірні нерухомі складки, розміщені безпосередньо на щелепах. У птахів та деяких ссавців (качконіс) – роговий дзьоб, у китоподібних губи не розвинуті. Сильна рухливість губ в однокопитових, верблюда, дрібних жуйних, у кроля – верхня губа роздвоєна (заяча губа).

Щоки – шкірно-м’язові складки, що переходять з верхньої щелепи на нижню. В деяких ссавців (окремі сумчасті, багато гризунів, багато вузьконосих мавп) від защічного присінка назад відходять великі защічні мішки, які розміщуються під шкірою шиї і тягнуться інколи аж до плеч. Защічні мішки є місцем тимчасового складання корму. В свійських тварин защічний простір особливо добре розвинутий у жуйних. У кролика щоки зсередини в передній частині вкриті шкірою з рідким волосяним покривом.

Ясна – частина слизової оболонки ротової порожнини, яка вкриває вільні краї щелеп і щільно охоплює шийки зубів. Зубна пластинка в жуйних – потовщена зроговіла пластинка на місці відсутніх різців.

Зуби –розміщуються на межі присінка та власне ротової порожнини по краю нижньої та верхньої щелеп, утворюючи аркади зубів. Зуби у філогенезі розвиваються із шкірного покриву, а в онтогенезі – із слизової оболонки головної кишки. Прототипом зубів є плакоїдна луска примітивних водних хребетних – селяхій, яка має вигляд дрібних своєрідних конусоподібних випинів, що сидять на широкій основі. Плакоїдна луска в процесі еволюції концентрувалася в ділянці ротової щілини, заходила в рот і виглядозмінювалася в конусоподібні зуби, які є в багатьох водних тварин, починаючи з акул. Вони непостійні, легко ламаються і замінюються новими. Локалізуються в різних ділянках ротоглотки, іноді на язику. Історично перетворення конусоподібних зубів проходило в наступних напрямках:

1. підвищення міцності, що вело до різкого зменшення змін та поколінь зубів;

2. зменшення кількості зубів, концентрація їх у певних ділянках порожнини – зубних комірках щелеп;

3. спеціалізація зубів (різці, ікла, кутні).

● Форма і будова зубів відображає характер харчування тварин та їх стиль життя. Порівняльний анатом Ж. Кюв’є виразився: «Дайте мені зуб тварини і я опишу вам його норов та будову».

В ссавців спостерігається велике розмаїття зубної системи: повна відсутність зубів – однопрохідні, мурахоїд, беззубі кити; однорідна форма – дельфін; відсутність різців – лінивці; верхні різці слона перетворилися в бивні. Кількість зубів коливається від 230 до 30.

Будова зубної системи багато в чому визначає не лише форму ротової порожнини, а й всієї лицьової частини голови. Глибокий вхід зубів коренями в щелепи викликає утворення великих пазух у верхній щелепі. В результаті видовження лицьової частини голови утворюється беззубий край, який різко виражений в однокопитових, мозоленогих, жуйних, оленевих, гризунів, слабо розвинутий – у всеїдних і майже непомітний при короткій лицьовій частині в собаки, кішки. В тварин з добре розвинутим беззубим краєм ікл або взагалі немає, або вони розвинуті відносно слабо. Через беззубий край зручно витягувати язик під час дослідження органів ротової порожнини.

Форми зубних аркад:

- ізогнатні (ті, що співпадають) – верхня та нижня зубні аркади строго протистоять одна одній (хижаки, свині);

- анізогнатні (ті, що не співпадають) – верхня аркада ширша, ніж нижня (травоїдні); як наслідок – нерівномірне стирання довгокоронкових зубів, утворюються гострі зовнішні краї, що призводить до ран слизової оболонки.

Тверде піднебіння в ссавців за походженням є вторинним і відокремлює ротову порожнину від носової. Роговий шар епітелію, який вкриває піднебінні валики, в деяких видів тварин (беззубі кити) сильно розростається, звисає вниз і, розщеплюючись, утворює парну цідилку – китовий вус.

М’яке піднебіння– складка слизової оболонки, яка звисає з вільного кінця кісткового піднебіння. На вільному кінці м’якого піднебіння в приматів є випин – язичок. М’яке піднебіння дуже добре розвинуте в оленевих, гризунів, буйвола, однокопитових, мозоленогих (одногорбий верблюд), особливо в самців – має довжину 10-35 см, у період парування набрякає і випинається із рота у вигляді міхура, погано розвинуте – жуйні, всеїдні, хижаки.

Язик – має різноманітну будову, в людини – орган мови.

Застінні та пристінні слинні залози головної кишки забезпечують зволоження корму і формування харчової грудки, Відсутні або недорозвинені у водних ссавців, краще розвинуті в однокопитових, жуйних і всеїдних, гірше – в хижаків.

Глотка – перетинчасто-м’язовий орган, який як самостійний є лише в ссавців. У глотці відбувається перехрест травних і дихальних шляхів.

Загальний принцип будови головної кишки як трубкоподібного органу:

1. слизова оболонка – плоский багатошаровий незроговілий епітелій, у кота – ниткоподібні сосочки язика можуть роговіти, в носоглотці – миготливий епітелій; підслизовий шар розвинутий слабо, а інколи й зовсім відсутній (тверде піднебіння, дорсальна поверхня язика);

2. м’язова оболонка – посмугована м’язова тканина, диференційована на групи, інколи зовсім відсутня;

3. зовнішній шар – або адвентиція, або відсутній.


Читайте також:

  1. V. Передня кишка
  2. VI. Середня кишка
  3. VIII. Задня кишка
  4. Передня група
  5. Попередня класифікація і дробіння
  6. Попередня обробка заготовок валів.
  7. Попередня стадія розробки і аналізу проекту
  8. Товста кишка
  9. Тонка кишка
  10. Травлення в тонкій і товстій кишках.

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 13. | V. Передня кишка

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.