МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Особливості кухонь країн Європи.Національна кухня Угорщини: ● Рибний суп Халозле ● Готують страви на салі свинини ● Сири, фрукти ● Страви з борошна, яєць, жиру свинини, сметани і перцю червоного – паприки ● Різноманітний асортимент продуктів: м’ясні продукти( свинина, яловичина, телятина, домашня птиця, дичина) ; овочі( перець солодкий, кабачки, баклажани, капуста); молочні продукти; фрукти; борошно ● Поширені закуски: шинка під хріном, ковбаса салямі, смажена в салі гусяча печінка Національна кухня Румунії: ● М’ясо, смажене на решітці ● Перші страви: бульйони з гарнірами, борщі, овочеві та грибні супи, чорби( супи на кислих настоях із пшеничних висівок) ● страви із кукурудзи ● Холодні страви і закуски: масло вершкове з сиром, салати зі свіжих овочів, із кукурудзи з овочами, ковбаса, шинка, смажена курка Національна кухня Польщі: ● Закуски і холодні страви: салати із овочів, м’ясні, рибні продукти, птиця; яйця фаршировані; закуски із сиру ● Борошняні вироби( кулеб’яки, млинчики, оладки) ● На сніданок часто подають кефір, простоквашу з відвареною картоплею ● Перші страви – борщі, щі, солянки, розсольники, супи – пюре. До борщів замість хліба подають варену картоплю. Прозорі бульйони з грінками ● Страви із фляків: фляки по–варшавськи, фляки в соусі, суп з рубцем ● Фруктові та ягідні солодкі страви ( салати, морозиво, млинчики), кондитерські й булочні вироби Національна болгарська кухня: ● Баранина, телятина і свинина: котлети відбивні, люля-кебаб, біфштекси, філе, шашлики, рагу із баранини ● Кебаби – шматочки м’яса, засмажені на вертелі ● Кебапчети – короткі ковбаски із січеного м’яса, засмажені на решітці ● В їжу додають спеції та приправи, окремо подають оцет, гострі томатні соуси, перець червоний і чорний ● Яхнії – тушковане м’ясо з овочами і цибулею ● Плаксії – страви з овочів, цибулі, часнику, приправ, тушковані з олією ● Кисле молоко, просто кваша, бринза; сир кашка вала (овочевий сир) ● Молоко, йогурт, фрукти, овочі ● Полюбляють білий хліб Національна кухня Греції: ● Поширені страви з риби. Сала мис – смажене рибне філе, тушковане з огірками та помідорами у вині ● Гоферия піака – риба, тушкована цілою з цибулею і часником ● Національна страва – голубці з виноградним листям ● Овочі фаршировані: перець, кабачки, помідори, картопля, баклажани, огірки Національна кухня Скандинавських країн ( Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції): ● Риба та морські продукти – основні продукти харчування М’ясо – яловичина, телятина, свинина ● Основні способи теплової обробки – варіння і тушкування ● Відомі скандинавські сири із коров’ячого і козячого молока їдять з маслом вершковим, селерою, редискою, зеленою цибулею і хрумкими хлібцями ● Розповсюджені битки із яловичини, смажена телятина, рагу із баранини з крабами і спаржею, печеня із яловичини та свинини ● Соуси до других страв включають борошно ● У Данії та Норвегії поширені печеня, шніцелі ● У Швеції холодне варене м’ясо (телятину) подають як закуску ● Сніданок (Данія): вівсяна каша, яєчня - глазунья, риба холодна або рибна гаряча страва, тістечка, булочки або житні коржі із борошна грубного помелу ● Основу раціону складають бутерброди – «багатоповерхові» сандвічі із різних морських продуктів, листя салату, спаржі, яєць, соусів Національна французька кухня: ● Використовують вино, коньяк і лікери приготуванні страв ● Полюбляють рибу ( камбалу), рибні делікатеси, копченості, борщ, млинці з ікрою та сметаною ● Гострі закуски, маслини, капарці, огірки, гострі салати із огірків і помідорів ● Страви із м’яса диких тварин, бобрової дичини, які часто фарширують: косуля, заєць, кабан, куріпка, рябчик, фазан, дика качка ● Перші страви: бульйони і пюреподібні супи ● Холодні страви та закуски: омари, лангусти, чорна зерниста ікра, копчена лососина, холодна смажена свинина, ковбаса салямі, устриці. Готують більше ніж 3000 соусів ● Страви із морського гребінця, форелі, коропа, вугра. Рибу смажать або варять у підкисленій оцтом воді ● Страви і гарніри із круп, кефір, м’який сир зі сметаною, сметана, вершки ● Сир – більше 300 видів і найулюбленіший – рокфор, грюер, камабер ● Прянощі: чебер, цибуля-порей, кервель, естрагон Національні кухні Німеччини, Австрії, Швейцарії, Люксембургу: ● Страви із свинини, телятини, яловичини, птиці, дичини ● Натуральне м’ясо, котлети, шніцелі, відбивні, філе по-гамбурзькому ● Великий асортимент страв із яєць ● Солодкі страви: фруктові салати з соусами або сиропами, компоти, киселі, желе, муси, морозиво, фрукти ● Надають перевагу пюреподібним, рибним супам, бульйонам ● У Швейцарії відомі всьому світу сири, шоколад. Поширені омари, лангусти, чорна зерниста ікра, лососина, холодна смажена свинина, ковбаса ● У національній німецькій кухні широко використовують ковбасу, сосиски, сардельки. Відомі всьому світу сосиски з тушкованою квашеною капустою ● Риба подається у відвареному та тушкованому вигляді ● Перші страви: бульйони з гарніром, хлібний і пивний супи ● Асортимент закусок: салати із овочів, шинка, ковбасні вироби, шпроти, сардини, страви з оселедця з різними соусами, м’ясні та рибні салати з майонезом Національна Італійська кухня: ● Популярні страви: равіолі( вид пельменів) з томатним соусом і тертим сиром; капелоні; лазан(відварена широка локшина); різотто ( плов з креветками, грибами) ● Основні компоненти більшості соусів – томати, анчоуси, сушені гриби ● Для приготування смаженого м’яса і соусів застосовують кукурудзяне борошно ● Рис подають до м’яса, устриць, артишоків, грибів ● Овочі тушкують ● Страви відрізняються гострим смаком; використовують для їх приготування часник, цибулю, перець червоний гіркий, селеру, томатне пюре, сири ● Вироби із тіста: пиріжки, піца, міланські булочки, торти, тістечка ● Національна страва – спагеті( довга вермішель), дояких подають масло вершкове, тертий сир, соуси ● Страви, готують з макаронів, називають пастою ● Поширені короткі макарони – капелони. Їх фарширують яловичиною, грибами, зеленню, яйцями ● Використовують в основному олію оливкову ● Різноманітні ковбасні вироби зі свинини ● Майже не вживають страви із січеного м’яса Національні кухні Голландії, Бельгії: ● У Бельгії поширені такі страви, як бруньки з ягодами ялівцю і фламанські карбонади, приготовлені з пивом; салат із квасолі із скибочками шпику в оцтовому соусі; рисова каша ● Бельгійці полюбляють курятину ● Сир «Гауда», едемські сири – винахід голландців ● Голландці полюбляють ситну їжу, приправлену гострими спеціями: перцем, гвоздикою, корицею, мускатним горіхом ● У голландців сир – і в супі, і в салаті, а також подається на десерт ● Популярні сир з ананасом, шинкою, рибою; сир запечений, сир скибочками, сир твердий Національні чеська і словацька кухні: ● Варена риба, баранина, страви із січеного м’яса, кетова ікра ● Страви з овочів, спеції, приправи ● Супи з овочами, прозорі ● Смажена свинина з кнедликами і тушкованою капустою, ражничі, шніцелі; смажений гусак, короп ● Сир, запечений у сухарях ● Гарячі закуски готують зі спаржі, цвітної капусти, печериць ● Широкий асортимент холодних страв, ззакусок і бутербродів. Помазанки – це хрін, плавлений сир, редиска, сир твердий, баклажани ● Поширені свинина та кури Національні англійська, шотландська кухні: ● Поширені страви з яловичини, баранини, птиці, дичини. М’ясо і птицю смажать основним способом, на решітці та жаровій шафі ● Основа англійської кухні – м’ясо, риба, овочі, крупи ● Із морепродуктів готують холодні страви та закуски ● Англійці не їдять кетову ікру та заливну рибу ● Святкові страви – різдвяний плумпудинг, фарширована індичка з овочевим гарніром ● Десерт – фруктово-ягідне пюре з вершками, морозивом ● П’ють чай з молоком ● Поширені сандвічі ● Англійці вживають печеню з м’ясним знежиреним соусом, баранину – з м’ятним, птицю – з білим соусом, біфштекс – зі смаженою цибулею ● Соуси готують без борошна. Перевагу надають м’ятному і томатному соусам ● Перші страви – прозорі бульйони, супи – пюре ● Характерною стравою англійської кухні є пудинги( м’ясні, круп’яні, овочеві) Національна кухня Ізраїлю: ● Улюблені страви: фаршировані гусячі шийки, форшмак ● Поширена тушкована яловичина з кисло-солодким соусом ● Методи теплової обробки – припускання, тушкування ● Поширені страви з овочів: тушкована морква; тушкована картопля із сушеними фруктами, картопляні оладки, бурякова запіканка, горохове пюре. Обмежується використання прянощів ● Улюблене тісто – прісне, пісочне або крихке ● Борошняні страви – мандали, фарфельки, запіканка із маци. Маца – національний вид хліба, який готується із води і борошна без солі ● Перші страви – бульйони, які готують із яловичини або птиці ● Використовується лише яловичий або гусячий жир ● Вживається яловичина, баранина, кури, гуси Національна кухня Єгипту: ● Надають перевагу баранині ● Солодкі каші ● Печені пиріжки ● Запечена баранина ● Різні сорти квасолі ● Тушковані огірки ● Різні салати ● Свіжий хліб Національна китайська кухня: ● Найчастіше вживають свинину, куряче й качине м’ясо ● Популярною є ледь підкопчена качка, обсмажена цілою в олії, попередньо вимочена в гострому соєвому соусі й підфарбована яскраво-червоною харчовою фарбою ● Вживаються курячі та качині яйця ● Використовують китайського окуня , камбалу, рибу-шаблю, креветок, морських безхребетних, крабів, різних молюсків ● У супи додають зелень, часник, цибулю і перець. Лист лавровий не вживають ● Не вживають ікру, лососину, сьомгу, оселедці ● Холодне та гаряче споживають уперемішку, як і солодке, гостре, кисле ● Поширені вироби з борошна та овочів (капуста салатна китайська, сичуанська, білокачанна, морська), варені та консервовані молоді пагони бамбука ● Використовують зернобобові та продукти з них: соєві олію, молоко, сир, гострий темно-коричневий рідкий соус і негусту солону пасту із соєвих бобів ● Кашу варять з гаоляна, кукурудзи, рису, пшона. Рисову кашу готують різними способами Особливості національних кухонь країн Південної і Східної Азії: Індонезія: ● Рибу смажать разом з бананами та помідорами ● До рису додають нарізане кубіками м’ясо свинини, капусту, смажену рибу і яблука ● До рису додають різні делікатеси, салати, соуси, спеції ● Різноманітні страви з рису Індія: ● Індуси не їдять яловичину, але вживають свинину та інші види м’яса ● На заході Індії часто подають рибний соус із гоа ● Кокосові горіхи, фініки, манго, лимони ● Основа їжі – зернові та бобові культури ● Національною стравою є відварений розсипчастий рис із овочами і невеликою кількістю олії ● Усі національні страви готуються з цибулею, часником і великою кількістю перцю ● Вегетаріанці вживають тільки рослинну їжу, іншим вегетаріанцям, крім рослинної, можна пропонувати молочні страви і страви з яєць ● Смажать на кокосовій олії або топленому маслі, що отримують із молока буйволиці ● Основні продукти харчування: рис, зернові каші, йогурт, овочі, фрукти ● Багато індусів – вегетаріанці, деякі зовсім не їдять яйця і рибу, а лише фрукти та овочі ● Мусульмани не вживають свинину, але споживають баранину і яловичину Особливості національних кухонь країн Америки: Національна кухня Сполучених Штатів Америки: ● Національній кухні притаманні контрастні , дуже сміливі смакові комбінації ● На формування асортименту страв, їх смакових якостей мали вплив французька, іспанська, німецька, китайська, мексиканська, креольська національні кухні ● У Північній Америці поширені сандвічі ● Сосиски – улюблена страва американців, широко вживається риба ● Поширені коктейлі, десерти, молоко, фруктові соки ● Полюбляють сардини, шпроти, зернисту ікру, шашлик, млинчики з солодкою начинкою, фруктові салати, морозиво ● Перший сніданок: пропонується фруктовий або томатний сік, масло вершкове, яйця, джем, булочки і кава. Кава подається на початку сніданку ● На ланч пропонується салат, гаряча м’ясна закуска з овочевим гарніром Мексиканська національна кухня: ● Характерні два види супів: рідки та сухі. При приготуванні сухих супів википає вся рідина і залишаються м’ясо, макарони або рис ● Маїсові крожі – тортільяс – споживають із дуже гострим соусом ● Тортільяс готують із м’ясом, ковбасою, сиром, квітками гарбуза; сильно запікають у розігрітому жирі. Це вже буде квесадільяс, обов’ясково з чилійським перцем ● Страви з баранини, яловичини смажать на відкритому вогні, на рожнах, решітках ● Святкова страва: індичка в шоколадному соусі. Соус сальса-люле з великою кількістю спецій, до його складу входять 15 сортів перцю Національна кухня Південної Америки (Аргентина, Бразілія, Болівія, Венесуела, Парагвай, Уругвай, Перу, Чілі, Еквадор): ● Страва в горщику стала національною, майже основною в усіх американських кухнях ● Деякі називають її пучеро, інші – косида, або фарада, або кальдо, касерола, фейоада, поте. Обов’язковий компонент цієї страви – спеції, насамперед, маринади пікантес і ентикучос ● Мате – парагвайський чай ● Аргентинці полюбляють довгу ковбасу чорісо, чураско – кубики нарізаного м’яса, обсмаженого на жаринках, чінхуліне (смажена яловича кишка) ● М’ясо бика, смажене на рожнах ● Суп із морського вугра – гордість чілійців ● У Перу із картоплі готують національну страву карапулча – дуже гострий картопляний суп ● Ласощі тортес і навас користуються великим попитом Національна кухня Австралії: Національна кухня Австралії базується на : Англо-ірландських традиціях Кулінарних прийомах азіатської кухні ● японської ● китайської ● малайської Основним продуктом кулінарії є м’ясо: ● яловичини ● страуса ему ● баранини ● крокодила ● свинини ● кролика ● Опосума або «місцеві делікатеси» із жуків та личинок уітчетті ● кенгуру Поширені страви національної кухні Австралії: ● М’ясний пиріг із листкового тіста ● Мариноване яловиче філе з каррі-шпинатом і густим соусом «бітрут» ● Великий біфштекс «канніт» ● Кенгуру в соусі із «квандонг» ● Страви із серії «Буш танкер» (на вугіллі) ● Курчата «Мельбурн» під соусом ● Біфштекс із м’яса кенгуру з грибами Поширені продукти, вироби, страви: ● Копчені ребра ● Бекон ● Піца ● Гострий суп «Том’ям» ● Пельмені ● Китайський смажений рис з куркою ● «Вегеміт» (густа темна маса з овочів і тіста) ● «Рол-сандвіч» з різними начинками ● Середземноморська «долма»
Рибу, мідії, гребінці, восьминоги, краби, креветки: за азіатськими рецептами краще вживати майже сирим, або, навпаки, оброблений продукт неможливо впізнати і його обов’ясково слід відпустити споживачу із соусом або рисом
Австралійські національні страви: ● Баракуда (риба з жорстким м’ясом ● Форель, запечена на деревному вугіллі та травах ● До риби чи м’яса подають «чатні» - пряну приправу із яблук із додаванням імбиру, гвоздики та винного оцту ● Риба бараманді ● Лососеві з Тасманії
Національні десерти: ● ківі з безе та свіжими вершками, покриті шоколадом та кокосовими крихтами; ● бісквіт «ламінгтон» , бісквіти Арнотта, печиво із вівсяних пластівців із кокосовим горіхом; ● фрукти, ягоди – ожина, ківі, манго, лічі, папая, авокадо, цитрусові та інші тропічні фрукти.
Близько 20% австралійських рослин – їстівні
Барбекю – смаження на грилі на повітрі – в Австралії є різновидом «національного спорту»
Для приготування страв використовують такі тропічні фрукти, як іньям, таро, папая, банани, ананаси. Банани смажать і подають до м’ясних страв. Сік ананаса використовують для маринування птиці.
Цікаві страви австралійської національної кухні: ● Мариноване філе з яловичини з карі-шпинатом, бітрутом (густим соусом із буряком) ● Фарширований ростбіф ● Тушковані м’ясні рулети ● Тушкований баранячий окіст по-австралійськи ● Кенгуру в соусі ● Рисовий пудинг ● Смажена груша з шафрановою палентою
Читайте також:
|
||||||||
|